Facebook’tan görme engellilere özel fotoğraf tanıma özelliği

Güncelleme Tarihi:

Facebook’tan görme engellilere özel fotoğraf tanıma özelliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 09:50

Popüler sosyal medya platformu Facebook, görme engelli insanların da sosyal medyada yayınlanan fotoğrafları görebilmesi için özel bir araç geliştirdi.

Haberin Devamı

Facebook, görme engellilerin de Facebook üzerinde paylaşılan fotoğrafları anlayabilmeleri adına Automatic Alternative Text (ATT) adını verdiği bir araç geliştirdi.

Geliştirilen araç, yayınlanan fotoğrafların içerisinde bulunan tüm unsuralar, yüz ve objeleri yapay zeka sayesinde tanıyacak ve engellilere sesli bir şekilde geri bildirimde bulunacak.

Facebook’a göre dünya genelinde 300 milyon civarında görme engelli bulunuyor. Eğer bu görme engelliler akıllı cep telefonu kullanıyorlarsa, ekrandaki fotoğrafın açıklayıcı ögelerini duyacaklar.

Geliştirilen araç, ilk aşamada fotoğraflara sadece maksimum 100 kelimelik açıklamalar yapacak ve kullanıcılar fazla ayrıntı duyamayacak. Görme engelliler şimdilik “Fotoğrafta iki kişi, gülüyorlar, dışarıda” gibi cümleler duyacak ancak yapay zeka fotoğraftaki insanların yiyip içtiğini söylemeyecek.

Haberin Devamı

Facebook’tan görme engellilere özel fotoğraf tanıma özelliği

Facebook’un aracı geliştirirken hızlı adımalar atmamasının sebebi, utandırıcı bir duruma düşmek istememesi.

Facebook’un ilk görme engelli mühendisi Matt King, “Facebook zaman tünelinin ne kadar görsele dayalı olduğunu düşünün. İnsanlar yayınlanan fotoğraflara yorum yapıyor veya insanlar paylaşılan görsellerle ilgili konuşuyor. Ancak gerçekten o fotoğrafın ne olduğunu kimse söylemiyor. Böyle bir durumda benim gibi biri "Burada ne oluyor?" diye kendine soruyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Şu anda sadece Facebook’un iOS sürümünde ve İngilizce olarak kullanılabilen AAT aracı, yakın zamanda diğer platform ve dillerde de kullanılabilecek.

İndir.com tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!