Facebook araştırmasına göre aile kariyer seçiminde etkili

Güncelleme Tarihi:

Facebook araştırmasına göre aile kariyer seçiminde etkili
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 13:00

Facebook tarafından gerçekleştirilen bir araştırma anne, baba ve kardeşlerin mesleklerinin bireyin meslek seçimindeki etkisini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Anne ve babalardan geçen genler sayesinde fiziksel ve ruhsal karakterimiz belirleniyor. Facebook mühendisleri bir adım öteye giderek meslek seçimlerinde de anne ve babaların etkisinin ne olduğunu ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. Sonuçları geçen hafta içinde yayınlanan araştırma kapsamında, İngilizce konuşulan bölgelerden anonim olara seçilmiş 5.6 milyon Facebook hesabını herhangi bir özel bilgiyi veya detayı dikkate almadan inceleyen Facebook araştırmacıları, aile ve gelecekteki kariyer arasında bir ilişkinin olabileceği sonucuna vardılar.

Araştırmada ilk önce baba ile erkek çocuk ve anne ile kız çocuk mesleklerine bakıldı. Burada farklı mesleklere göre çeşitli bağımlılıkların olduğu gözlendi. Örneğin hukukla ilgili bir mesleğe sahip olan babanın oğlunun tıpla ilgili bir meslek seçme ihtimalinin 4.6 kat daha fazla oluyor.

Haberin Devamı

Araştırmanın bir diğer parçasında da ağ görselleştirmesi tekniği kullanılarak bağlantılara göz atıldı. Bunun sonucunda ofis veya idari servislerde çalışan annelerin yüzde 20'sinin kız çocuklarının da aynı kariyeri seçtiği gözlendi. Bununla birlikte bunun gerçekleşme yüzdesi normal oranın sadece iki kat daha fazlası oldu. Sonuçtan yola çıkan Facebook araştırmacıları bir çocuğun anne veya babasının izini takip etmesinin ihtimalinin yüksek olduğu, bununla birlikte bunun mutlak yüzdesinin hâlâ çok düşük olduğu sonucuna vardılar.

Ayrıca araştırmacılar kardeşlerin de aynı kariyeri paylaşıp paylaşmadıklarına da baktılar. İncelemelere göre kardeşlerin ortalama yüzde 15'lik bölümü aynı kariyeri paylaşıyor. Bu oran aynı cinsiyet ve aynı yaştaki bireylerde sadece yüzde 8.6 olarak gerçekleşiyor.

Facebook araştırmasına göre aile kariyer seçiminde etkili

İkizler aynı mesleği seçmeye yatkın

Yüzde 24.7'lik oran ile ikizlerin aynı mesleği seçmelerinin daha yüksek olasılık taşıdığı görülüyor ki, ortaya çıkan bu sonuç araştırmacıları da bir hayli şaşırtmış.

Sonuç olarak Facebook'un araştırması aynı aile içindeki insanların en sonunda aynı mesleği seçmeye, özellikle de ikiz oldukları takdirde azımsanmayacak şekilde, yatkın olduklarını gösteriyor. Ancak çocukların büyük bir çoğunluğu da kariyerlerini kendileri belirlemeye karar veriyor ve meslek seçimlerinde anne ve babalarından daha farklı bir yol izlemeyi tercih ediyor.

Teknoblog tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!