Suriye toplantısında Türkiye yok

Güncelleme Tarihi:

Suriye toplantısında Türkiye yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2017 22:08

SON dönemde Avrupa Birliği ile ilişkileri hiç olmadığı kadar gerilen Türkiye, dikkat çekici bir adım atarak 4-5 Nisan’da Brüksel’de düzenlenecek uluslararası nitelikli toplantıya katılmama kararı aldı.

Haberin Devamı

“Suriye’nin ve Bölgenin Geleceğini Desteklemek” başlıklı toplantı için AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Başbakan Binali Yıldırım’a davette bulundu ancak bu davete olumlu yanıt verilmedi. Son dakika değişikliği olmaması durumunda, Suriye konferansının siyasi ayağında Türkiye temsil edilmeyecek.

AB’nin yanı sıra Birleşmiş Milletler, Almanya, Kuveyt, Norveç, Katar ve İngiltere’nin eş başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya İran’ın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleri ile ABD, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerden de çeşitli düzeyde katılım olacak. Türkiye’nin kararında değişiklik olmasını umduklarını ancak kendilerine şu ana kadar herhangi bir katılımın olacağına dair bilgi gelmediğini belirten bir AB yetkilisi, “Türkiye hem bölgenin en önemli ülkelerinden hem de Suriye krizi bağlamında çok önemli bir role sahip. Masada bir şekilde yer almalıydı” dedi.

Haberin Devamı

Normalde bu tür toplantılarda çeşitli nedenlerle bakan ya da üstü düzeyde katılım olmaması halinde büyükelçi düzeyinde temsil yoluna gidiliyordu. Türkiye’nin toplantıya büyükelçi düzeyinde katılım konusunda da şu ana kadar yeşil ışık yakmaması Brüksel’de ‘sıra dışı bir durum’ olarak görülüyor.

DAVET GEÇERLİ

Mogherini, Lüksemburg’da yapılan AB Dışişleri Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Başbakan düzeyinde yapılan bu davet hala geçerli. Henüz Türkiye’den katılıma ilişkin bir konfirmasyon yok. Bunu yaşanan gerilimlere bağlamak istemiyorum. Suriye dosyasında Türk yetkililerle yapıcı temaslar sürüyor. Kararın büyük ölçüde iç politika gündemiyle bağlantılı olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

AB’DEN ESAD MESAJI

ABD’den artık Suriye’nin geleceği konusunda Devlet Başkanı Başar Esad’ın durumuna odaklanılmayacağına yönelik sinyaller gelirken AB, ülkenin geleceğinde Esad’ın yeri olmadığı yönündeki tavrını teyit etti. Lüksemburg’daki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda alınan kararda, “AB, Suriye’de mevcut yönetim altında kalıcı barış olamayacağını anımsatır” denildi.

Mogherini, kararı Suriyelilerin vereceğini belirtse de ülkenin geleceğinin aynı olacağını düşünmenin kesinlikle gerçekçi olmadığını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, “Fransa, yeni Suriye’nin Esad tarafından yönetilebileceğini bir an bile düşünmüyor” derken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabirel, ”Bölgede korkunç suçlar işlemiş bir diktatöre dokunulmaması söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!