Suriye küresel güç arenası

Güncelleme Tarihi:

Suriye küresel güç arenası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 01:49

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel güç mücadelesinin arenası haline getirilen Suriye’nin, yeniden bu ülke halkının hayat alanı haline dönüştürülmesini sağlamalıyız” dedi. Erdoğan, Ekvador’un başkenti Kito’da ‘Ulusal Yüksek Eğitim Enstitüsü’ndeki “Türkiye’nin Dış Politikası ve Latin Amerika” konulu konferansta şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIYLA DENİZE ATLAYAN ANNELER

“Bölgemizdeki ve küresel düzeydeki tüm tartışmalar, bir şekilde içinde yer almamızı kaçınılmaz kılıyor. Bu tablo içinde Suriye meselesi, gündemimizde öncelikli bir yere sahip. 2.5 milyon Suriyeliye Türkiye olarak kapılarımızı açtık. Suriye'de sorun çözülmeden bölgedeki sıkıntıların üstesinden gelinebilmesi, huzur ve güven ortamının yeniden tesisi mümkün olamayacak. Envai çeşit terör örgütünün faaliyet alanı haline dönüşen bu ülkede devlet, siyasi ve kurumsal olarak yeniden yapılandırılmadan güvenlik sorunları ortadan kaldırılamaz.
Küresel güç mücadelesinin arenası haline getirilen Suriye'nin, yeniden bu ülke halkının hayat alanı haline dönüştürülmesini sağlamalıyız. Kucaklarındaki evlatlarıyla kendilerini Akdeniz'in soğuk sularına atan anneler ve babaların dramından, bu meselenin çözümüne katkı sağlamayan herkes sorumludur.

Haberin Devamı

TERÖRE KARŞI SONUNA KADAR MÜCADELE

Biz, Suriye'de, halkın meşru talepleri ve beklentilerini karşılayacak şekilde gerçek bir siyasi geçiş sürecinin süratle hayata geçirilmesini, tek çözüm olarak görüyoruz. Suriye'de siyasi çözüm çabalarının başarılı olması isteniyorsa, terör örgütlerine karşı daha ilkeli bir tutum takınılmalı ve muhalefet de adil bir anlayışla sürece dahil edilmesi şart.
Türkiye’de terör örgütleri 40 bin vatandaşımızı öldürdü. İnsanlarımızı öldüren terör örgütlerine karşı elimiz kolumuz bağlı mı duracağız? Gerekli cevabı vermeyecek miyiz? Ve geç kalındı. Bundan sonra çok daha kararlıyız ve bu terör örgütlerine karşı sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye bu anlayışla, DAEŞ (IŞİD) karşıtı koalisyona önemli katkı sağladığı. Kendi çıkarları adına bölgede terör yöntemlerini kullanan rejimleri ve örgütleri destekleyen ülkelere karşı, uluslararası toplumu çok daha güçlü bir tepki ortaya koymaya davet ediyoruz.

YAKIN COĞRAFYAMIZIN ÖTESİNDE İLİŞKİLER

Türkiye güçlü ekonomisi ve sağlam demokrasisi sayesinde, etrafını saran onca tehdit ve sınama karşısında sağlam bir duruş sergileyebilmektedir. Daha da önemlisi, yakın coğrafyamızın ötesinde güçlü ilişkiler kurma çabası içindeyiz. Bunun için, Afrika, Asya-Pasifik ve Latin Amerika-Karayipler bölgeleri dış politika gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Bölgeyle yakın ilişkilerimizi, karşılıklı ziyaretlerle güçlendirerek, kalıcı hale getirmek istiyoruz. Güney Amerikalı dostlarımızın sıcak yaklaşımı, bize ilişkilerimizi derinleştirme konusunda güç ve cesaret veriyor.”

Haberin Devamı

RUSYA’NIN İDDİASINI GÜLEREK KARŞILIYORUM

EKVADOR’dan Senegal’e geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent Dakar’da Leopold Sedar Senghor Havalimanı’nda Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Rusya’nın Türkiye’yi, Suriye’ye karşı askeri harekât hazırlığında olmakla suçladığının” sorulması üzerine şunları söyledi: “Rusya’nın bu yaklaşım tarzını gülerek karşılıyorum. Rejim ile iş birliği halinde öldürdükleri insan sayısı, 400 bine ulaştı. Tartus’ta deniz üssüyle, Lazkiye’de hava üssüyle, Esed’e butik devlet kurma gayretinin içerisindedir. Esed şu anda Suriye’de aslında bitmiştir. DAİŞ terör örgütü, diğer örgütler, Suriye’yi paylaşmış durumda. Rusya’nın sınırı mı var, İran’ın sınırı mı var? Söyledikleri şey şu; ‘Bizi Esed çağırdı.’ Her davete icabet edilmez. Çünkü orada devlet terörü estiren bir Esed vardır. ”       

Haberin Devamı

SIĞINMACILARI DENİZE DÖKMEKTEN SÖZ EDEN AVRUPA’YI ÜZÜNTÜYLE İZLİYORUZ

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Ekvador’un başkenti Kito’daki konferansta Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa’yı sert sözlerle eleştirdi: “Sınırlarımızı ve topraklarımızı, hiçbir çıkar kaygısı gütmeksizin sığınmacılara açmaya devam ediyoruz. Buna karşılık, Avrupa ülkelerinden bazılarının sığınmacıları denize dökmekten söz etmesini; mallarına, paralarına, hatta çocukların ziynet eşyalarına el koymaya varacak kadar ileri gitmesini üzüntüyle takip ediyoruz. Sorunun kaynağının çözümü konusundaki çabalarımıza en küçük bir destek vermeyenlerin, sorunun sonuçları karşısında bu derece gayrı insani bir tutum takınması kaygı vericidir. Bu konuda, insanlığın ortak vicdanına güveniyoruz. İnsani diplomasinin, uluslararası ilişkilerin anahtarı olması gerektiğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

SENEGAL MOLASI

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Şili, Peru ve Ekvador’u kapsayan resmi ziyaretini tamamlayarak Güney Amerika’dan ayrıldı ve dün Türkiye saati ile 11.15’te Senegal’in başkenti Dakar’a geçti. Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından resmi törenle karşılandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!