'Sivil' YAŞ

Güncelleme Tarihi:

Sivil YAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2016 23:47

15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnameyle yapısı değiştirilen yeni Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ilk fotoğrafı dikkat çekti. Bu fotoğrafı diğer YAŞ fotoğraflarından ayıran ise Türkiye tarihinde ilk kez sivil üye sayısının asker üye sayısından fazla oluşuydu. Sivil ağırlıklı yeni YAŞ’ın aldığı kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Buna göre durumu ele alınan 1020 albaydan 586’sı emekliye sevk edildi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım başkanlığındaki yeni Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyeleri, dün Çankaya Köşkü’ndeki toplantı öncesinde Anıtkabir’i ziyaret ettiler. YAŞ üyelerinin değişen sivil yapısı fotoğraflara yansıdı.

8 YENİ ÜYE ANITKABİR’DE
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kanun hükmünde kararnameyle yapısı değişen YAŞ’ın Anıtkabir ziyaretinde Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın yanı sıra yeni üyeler olarak Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala da bulundu. Heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Başbakan Yıldırım, saygı duruşunun ardından dua etti. Heyet, hatıra fotoğrafı da çektirdi.

HER TEHDİDİ BERTARAF EDEBİLİRİZ
Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladıktan sonra Çankaya Köşkü’ne giderken makam aracına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte bindi. Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri’ne şu mesajı yazdı: “‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesini eksiksiz olarak hayata geçirmek, demokrasimizi en ileri düzeye ulaştırmak ve milli iradeyi tehdit eden bütün unsurları bertaraf etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biliyoruz ki ülkemiz demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendikçe, siyasi, askeri, ekonomik ilerlemesini sürdürecek, bölgemizde barış ve huzur için ümit kaynağı olacaktır. Dünyanın güçlü devletleri arasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, masum çocukların bile hedef alındığı haince terör faaliyetlerini, darbe teşebbüslerini ve vatandaşlarına yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek kudrettedir.”

586 ALBAY EMEKLİ EDİLDİ
BAŞBAKAN Binali Yıldırım başkanlığında dün Çankaya Köşkü’nde yapılan YAŞ’ta 1020 albayın durumu görüşüldü. Yaklaşık 1.5 saat süren YAŞ’ta, 434 albayın görev süresi 2 yıl uzatılırken, 586 albay emekliye sevk edildi. YAŞ’ta subaylıkta 30 yıl olan görev süresi 28 yıla indirildi.

İLK KEZ MSB AÇIKLADI
YAŞ kararları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından ilk kez Milli Savunma Bakanlığı tarafından açıklandı. Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 30 Ağustos 2016 ile 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında uygulayacağı albay hizmet kadroları belirlenmiş, üst rütbede subay birikiminin kademeli olarak azaltılması maksadıyla 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olarak subaylar için öngörülen toplam hizmet süresi 28 yıla indirilmiştir” denildi. TSK’yı ilgilendiren diğer hususların da görüşüldüğünün belirtildiği açıklamada, görev süreleri ve emekliye ayrılan albayların kuvvetlere göre dağılımı da şöyle ifade edildi: “1985, 1986, 1987 ve 1988 neşetli Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 1020 albaydan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 372, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 27 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 35 olmak üzere toplam 434 albayın hizmet süresi 30 Ağustos 2016 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl uzatılmış; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 470, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 71 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 45 olmak üzere toplam 586 albay emekliye sevk edilmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!