Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Afrika’da gizli kalmayı başarabilmiş, yeni yeni popüler olan ve her yıl katlanarak turist akınına uğrayan bir cennet Zanzibar… Farsça Zengi ve Bar kelimelerinin birleşmesi ile oluşan Zanzibar, ‘Siyahların Sahili’ demek. Dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı iç işlerinde ise özerk olan, yoğunluklu olarak Müslüman bir nüfusa sahip bu muhteşem ada, hem doğal güzellikleri hem de emsalleri olan Maldivler ve Seyşellere göre sunduğu daha uygun bütçeli tatille kışın yazı yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan… İşte size tüm detaylarıyla Zanzibar gezi rehberi…

Haberin Devamı

Zanzibar, 2 milyona yakın nüfuslu Müslüman bir ada. Para birimleri Tanzanya Şilini. 1 dolar yaklaşık olarak 2 bin 200 şilin civarı. Fakat bu oranı görebileceğiniz tek yer havaalanı. Onun dışında 1 doları 2 bin şilin şeklinde kabul ediyorlar. Bu sebeple alışılmadık bir tavsiye olacak ama havaalanından exchange yapmanız faydalı olacak. Yanınızda da mutlaka dolar kalsın.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Satıcılarla pazarlık yaparken hem şilin hem de dolar olarak fiyat söylemelerini isteyin ve hangisi daha uygunsa o para birimiyle ödeme yapın. Ülkeye giriş yeşil pasaport sahiplerine ücretsiz. Bizim gibi hususi pasaport sahipleriyse kişi başı 50 dolar ücret ödemek zorunda. Bu miktarı kredi kartıyla da ödeyebilirsiniz. Hatta adada komisyonsuz kredi kartı kullanabileceğiniz tek yer burası olabilir.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Ada hâlâ yeterli altyapıya sahip olmadığı için restoran, otel, market neresi aklınıza geliyorsa en az yüzde 5 komisyon alıyor. O yüzden bol miktarda nakitle gelmekte fayda var. Havaalanından çıktıktan sonra ise sizi transfer derdi saracak ve sürprizlerle karşı karşıya kalacaksınız. Tek yön otel transferi için 50 dolar gibi yüksek meblağlar talep edecekler. Size söyledikleri rakamın üçte birini teklif etmekten çekinmeyin ve yarısından fazlayı da ödememekte ısrarcı olun, elbet biri kabul edecektir. Eğer daha uygun bir transfer şekli düşünürseniz tercihiniz Zanzibar yerlilerinin vazgeçilmezi Dala Dala olmalı. Tek yön bir kişi 1 dolar. Konforunu da siz hayal edin…

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Queen’in efsanevi solistinin evinde müzik yolculuğu

Haberin Devamı

Adada konaklama yapabileceğiniz kabaca dört bölge var. Kuzey, güney, doğu ve batı… Batı bölüm başkent Stone Town’dan oluşuyor. Nüfusun en yoğun olduğu, ticaretin kalbi olan bölge… Burada yapabileceğiniz aktiviteler Queen’in efsanevi solisti Freddy Mercury’nin evinin ziyareti ve tekne kiralayarak başkentin 4-5 km açığında bulunan Prison ve Nakupenda Adası ziyareti olabilir. Prison Adası’nda 200 yaşındaki dev kaplumbağalar size merhaba diyecek, efsanevi manzarası karşısında büyüleneceksiniz. Nakupenda ise gel git sonucu gün içinde ortaya çıkan bir ada. Gel git burası için çok sıradan ve her gün olan bir durum. İlk başta ciddi bir şaşkınlık oluyor ama iki-üç güne sizde ayak uyduruyorsunuz. Gün içerisinde bir bakmışsınız sular 700-800 metre geri çekilmiş. Yüzecek deniz yok. üç-dört saat içerisinde geri geliyor ve yüzebilme imkanı veriyor.

Haberin Devamı

Uçurtma sörfü cenneti

Güney bölge fazla tercih edilmiyor. Sebebi ise uzak olması ve gel git in bu bölgede çok daha fazla etkili olması. Bu yüzden konaklama ve restoran fiyatları adanın geri kalanına göre çok daha uygun. Bir de bu bölge gün boyunca esen rüzgârıyla meşhur.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

O yüzden dünyanın dört bir yanından turistler Kitesurfing (uçurtma sörfü) yapmak için burada bulunan Paje sahilini tercih ediyor. Onları izlemek o kadar keyifli ki… Oturup sıkılmadan saatlerce izleyebilirsiniz. Hatta vaktiniz varsa kitesurfing dersi bile alabilirsiniz. Saati 20
dolar olan bu aktiviteyi 10 saatlik ders sonucunda öğrenmeniz mümkün.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Paje’ye iki gün değil de dört gün ayırmış olsaydık kesinlikle deneyeceğim bir spordu. Adanın bu bölümünde mutlaka yapmanız gereken bir faaliyet daha var. Simge haline gelmiş The Rock Restaurantı ziyaret etmek. Kartpostallık fotoğraflar çekilebilir ve rezervasyon yaptırırsanız bu güzel restoranda öğlen ya da akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yavaş yavaş turistlerin yoğunlaştığı bölgelere geçmeye başlayalım

Adanın doğu  bölümü. Bizim en sevmediğimiz bölüm... Hemen nedenini açıklayalım. Gel git olduğu zaman buradaki denizde çok fazla yosun ve deniz kestanesi bulunmakta. O yüzden yüzülebilecek alan çok fazla değil. Bu da konforunuzu çok etkiliyor. Ama sakinlik ve sessizlik arıyorsanız tam yerine geldiniz. Sonsuz bir huzura kavuşabilirsiniz. Yemyeşil ormanlar, onların bittiği yerde oteliniz, otelin dibinde de okyanus… Turist sayısı arttıkça fiyatlara da etki ediyor.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar
Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Konaklama ücretleri ve restoran ücretleri güney sektörüne göre en az 1,5 kat artıyor burada. Zanzibar ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken bir yer daha var. Orası da Mnemba Adası. Bu adaya bu bölgede bulunan Matemwe’den direkt tekneler gidiyor. Bir kişi için 15-20 dolardan fazla asla ödemeyin. Bizim Mnemba Adası’nı ziyaretimiz tamamen şansla oldu. Sebebi ise orada öğrendiğimiz ama altın değerinde olan bir bilgi sayesinde… Sizlerle de paylaşayım… Bu ada bir şahsa ait. O yüzden adadaki otelde konaklamıyorsanız adaya çıkmanız yasak. Fakat burada devreye gel git giriyor. Gel git dolunay zamanı çok daha etkili oluyor. Bu sayede bu adanın çevresinde suların daha fazla çekilmesi ile sandbank adı verilen küçük adacıklar oluşuyor. Bunların üzerine çıkmanıza kimse bir şey diyemiyor. Biz de şansımıza Zanzibar ziyaretini tam dolunaya denk getirmişiz ve bu muhteşem güzellikleri görme şansımız oldu.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Kuzey bölgesinin plajları görülmeye değer

Haberin Devamı

Şimdi gelelim adanın en güzel yeri olan kuzey bölgesine… Nungwi ve özellikle Kendwa Plajı sizi Maldivler’de hissettirebilir. Su tamamen turkuaz ve gel git bu plajları neredeyse etkilemiyor. Günün her vakti burada yüzmeniz mümkün.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar
Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Bir anda otel kalitesinden tutunda insan kalitesine kadar her şey değişiyor. Her yönden bambaşka olduğunu hissettiriyor. Üç-beş günlük bir süre için Zanzibar’ı ziyaret edecekseniz bu bölge dışında bir yere gitmenize gerek yok. O derece güzel. Bölgede fiyatlar adanın en yüksek fiyatları… Ama sonuna kadar hak ediyor. Özellikle Kendwa Plajı dünyanın en iyi plajlarından birisi olabilir.

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Sıtma için önlem şart!

Zanzibar; yoksul halkıyla adeta turizme aç. Halkın en büyük geçim kaynağı tarım, turizm ve balıkçılık. Topraklarını otel yapmaları için yabancılara sattıklarından her geçen gün tarım yapan aile sayısı azalıyor. Sahillerde çok sayıda yerli seyyar satıcı var. Bazen ısrarlarından dolayı rahatsız edici olabiliyorlar. Ama hepsi iyi niyetli… Suç oranı düşük. Tehlikeli olan herhangi bir yer yok.

Haberin Devamı

Kışın yazı yaşamak isteyenlere: Zanzibar

Genelde soru işaretlerine sebep olan bir başka konu da aşı konusu ve sıtma. Eğer Zanzibar’dan başka bir ülkeye geçmeyecekseniz aşı olmanıza gerek yok. Ama sıtma için hap kullanmanız tavsiye ediliyor. Bunların hepsini seyahat sağlığı merkezinden ücretsiz yaptırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken telefonla arayıp randevu almak. Yılın 12 ayı sıcaklığın 22-23 derecenin altına inmediği bu güzel ada keşfedilmeyi bekliyor. Yoğun yağış dönemi olan 1 Nisan-1 Haziran hariç kalan zamanda burayı ziyaret edebilir ve çok güzel anılarla ayrılabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları