Saklı ve güzel prenslik: Andorra

Çocukluk yıllarımın vazgeçilmez kahramanıydı Heidi. Aklımda ise hep bir kare kalmış nedense. Hadi kapatın gözlerinizi birlikte hayal edelim… Fonda bembeyaz karlı ve dik dağlar. Bu dağların önünde fıstık yeşili bir orman. Şekerimsi pembe bir etekten oluşan, üst kısmı kırmızı bir elbise, içinde sarı bir tişört. Kocaman bir gülücük ve gülümseyen zeytinimsi siyah gözler. Dağlardan çıplak ve minicik ayaklarıyla koşan mutlu bir kız. Açtım gözlerimi ve dedim ki kendime “Heidi bence bu dağlarda da koşmuş olmalı, bu kadar özgürce…” Özgürlüktü burada olmak, buranın havasını solumak. Burası gerçekten çok güzel bir ülke, evet evet anlata anlata bitiremeyeceğim bu ülke, küçük bir prenslik aslında. İspanya’nın kuzeyinde, Fransa’nın güneyinde ve Pirene Dağları’nda, denize kıyısı olmayan ve bir zamanlar kendini dünyadan soyutlamış olan Andorra…

Haberin Devamı

Kış kapıda, yavaş yavaş yaklaşan yeni bir yıl ve kar tatili planları. ‘Her mevsim güzeldir’ derler. Ben ise kış tatili planlarını hak ettiği gibi organize etmeye başlayınca bu sözün doğruluğuna inanmaya başladım.  Andorra kış tatili ve planları için ideal ötesi bir destinasyon. Her ne kadar Andorra’nın yaz mevsimi için de bir kitap yazabilecek kadar güzelliklerini bilsem de, bugün size, karlı ve romantik bir Andorra’dan bahsedeceğim. Ülkede hava alanı yok. O yüzden İspanya üzerinden gidecekseniz, Barselona’ya gelip oradan yaklaşık 180 km’lik bir araç yolculuğundan sonra Andorra’ya varabilirsiniz. Dağlık ve virajlı bir yol olduğu için yolculuğunuz biraz uzun sürebilir. Ama varınca bütün yorgunluğunuz geçecektir. Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Andorra, 468 km karelik bir alana sahiptir. Farklı bir ülkeye ayak basmanın heyecanını yaşarken, doğanın size olan eşliği gözlerinizi kamaştıracak derecede.

Saklı ve güzel prenslik: Andorra

Ülkenin başkenti olan Andorra La Vella’da yaşayan kişi sayısı 22 bin Renkli, hareketli, cıvıl cıvıl bir başkenttir burası ve de aynı zamanda kalabalıktır. Çünkü herkes alışveriş yapar. Neden mi? Vergisiz alışveriş cenneti olarak bilinir bu sevimli prenslik. İki önemli alışveriş caddesi vardır ve bu caddeler üzerinde yok yok. Sayısız mağazalar konumlanmıştır. Dünya markaları, kıyafet, parfüm, kozmetik, elektronik ve spor markaları. Özellikle Noel döneminde karlı dağlarla çevrili, vadide kalan bu başkentte süslü, vitrinleri rengârenk ışıklandırılmış ve Noel müzikleriyle şenlenen sokaklarda alışverişin tadını çıkarmak size büyük bir keyif verecektir.

Haberin Devamı

 Burayı gözde kılan birçok neden var, madem kış dönemindeki bir Andorra’dan bahsediyoruz o halde 300 km’den fazla sahip olduğu kayak pistlerini atlamamak gerek. İnanılmaz değil mi, ülkedeki toplam karayolunun uzunluğu 320 km iken, kayak pistlerinin bu uzunluğa sahip olması… Grand Valira Ski Resort ise, Andorra’daki en iyi kayak pistine sahip. Özellikle buranın atmosferine renk katan kafeteryalar, restoranlar ve barlar, kayak severler için vazgeçilmezlerden. İspanyollar ve Fransızlar tarafından kayak için destinasyon olarak seçilen bu ülke, kış planları için listenizde olması gereken yerlerden biridir. Aynı zamanda ülkenin coğrafi koşullarından dolayı, okullarda haftada bir matematik ya da coğrafya dersi gibi bir de kayak dersi verilir. O yüzden kayak okulları ve kayak eğitimi konusunda da iyi bir noktada olan ülkede, hemen hemen herkes profesyonel kayakçıdır.

Saklı ve güzel prenslik: Andorra

Haberin Devamı

Nehirler, köprüler, dağ yolları, doğal parklar, yürüyüş parkurları kışın daha da bir güzelleşir. Çam ağaçlarının gelin gibi süslenen dalları, kış ile birlikte su seviyesini artıran nehirlerde ki suyun duruluğu ve doğal parklarda ki yürüyüş parkurları adeta kalem ile çizilmiş gibidirler. Ülkenin yüzde 30’nun doğal park olduğunu da eklemek isterim.

İşte bu güzel mi güzel, ulu mu ulu dağlardan biri olan Rabassa dağında gayet başarılı bir tematik park vardır. 2007 yılında açılan bu park sadece çocukların değil, aynı zamanda yetişkinlerinde keyif alabileceği kalitededir. 2000 metre yüksekliğinde bulunan bu park birçok aktivite ve etkinlik için adeta bir cennet gibidir. Kış mevsiminde kayak motorları, elektrikli kar bisikletleri, elektrikli kar kızakları, cross-country kayak alanları ile sporseverlerin kalbini fetheder. Bahar ve yaz mevsiminde ise doğal hayvanat bahçeleri, okçuluk, mini arabalar ile gezintiler, atçılık, pedallı jeepler ile yapılan keşifler, burayı her zaman canlı ve ziyaret edilesi bir nokta haline getirir.

Saklı ve güzel prenslik: Andorra

Haberin Devamı

Andorra La Vella’da kış yaz fark etmez diğer bir sevdiğim noktada Caldea. Escaldes - Engordany bölgesinde ki bu Spa-Resort çok başarılı hatta tek kelimeyle şu ana kadar gittiğim ve gördüğüm en iyilerden. Özellikle kışın en az bir kere de olsa uğradığım duraklardan. 1994 tarihinde bitirilen bu termal spa resort 18 katlıdır. Avrupa’nın en geniş spa resortu olarak bilinen Caldea, aynı zamanda Andorra’nın da en uzun binasıdır. En az 1 bir gününüzü ayırabileceğiniz kadar büyük ve keyifli bir yer. Su yatakları, sıcak havuzları, masaj odaları, buhar banyoları, greyfurtlarla dolu cilt bakım havuzları…Dışarda da harika bir sürpriz sizi karşılar. Sıcak su dolu jakuziler, en sevdiklerimden. Bu jakuzilerden manzaranın ve Andorra’nın tadı inanılmaz lezzetli. Hadi yine kapatın gözlerinizi…Sıcacık su dolu bir jakuzi…Fokur fokur kaynıyor. Yağan kar tanelerinin bir kısmı elimde ki kadehin içine, bir kısmı da bardağın kenarından su olup süzülüyor. Karşımda ki manzara tablodan bile güzel. Soğuk ile sıcağın keyifli zıtlığı. Ara ara yeşil renklerini göstermeye çalışan çam yaprakları, beyaza teslim olmak üzere…Renkler, ahenkler, doğa, gökyüzü çok güzel. Gözlerinizi açmanızı istemeyeceğim bu sefer, kim uyanmak ister ki bu gerçek rüyadan, rüya kadar gerçek bu anı kim terk etmek ister ki.

Haberin Devamı

Tanıdıkça yaşıyor, yaşadıkça mutlu oluyordum bu rüya yerlerde. Hayat bu anlardan ibaret, anılardan ibaret diyordum kendime. Bu keyifli anılarla yaşam daha da dolu. Andorra  hep bu ruha sahip bir ülke. Rüyalarınızın anılara dönüşeceği bu küçük Prenslikte sizde kendi masalınızı yaratmalı ve yaşamalısınız. Hoş geldin güzel kış, biz hazırız ya sen?

Yazarın Tüm Yazıları