Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Sonbaharın son demlerini yaşadığımız, yavaş yavaş kışı hissetmeye başladığımız bu günlerde artık rotamızı sıcak sulara çevirme vakti geldi. Yazın soğuk denizle buluşmanın keyfi nasılsa, kışın da sıcacık termal sularla buluşmanın tadı bir başka. Türkiye’de SPA otelleri sunduğu konfor ve bol mineralli termal sularıyla hem şifa dağıtıyor hem de tüm yorgunluğunuzu alıyor. Romatizma, deri, kan dolaşımı, kalp, solunum yolu, sindirim sistemi, safrakesesi, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinen termal sularla hafta sonu yapacağınız kısacık bir tatil tüm stresinizi alıp götürecek, yerini huzura bırakacak.

Haberin Devamı

Termal suların kullanımı Roma dönemine kadar dayanıyor. O dönemde soyluların özellikle de askerlerin rahatlaması ve tedavisi için kullanılan suların, faydaları görüldükçe kullanımı halka yayılmaya başlamış. Bizanslılarla devam eden termal kültür, Türklerin gelenekleriyle birleşerek hamam kültürünün doğuşuna sebep olmuş. Hamamlar o dönemde de sadece yıkanma amaçlı değil, insanların hem sosyalleşme aracı olmuş hem de ruhen zinde kalmalarını, sağlıklarını korumayı sağlamış. Günümüzde tarihi hamamlar bu işlevlerini korurken, termal suların bulunduğu alanlarda inşa edilen birbirinden lüks ve modern SPA otelleri termal turizmi yarattılar.Termal turizmle tanışmam üç yaşında başladı. ‘Romatizma ağrılarına iyi geliyor’ diye her yıl anneannemi Balıkesir-Gönen kaplıcalarına götürürdük. Ramazan ayının kışa denk geldiği ilkokul yıllarımda hamam kültürüyle tanıştım. Amasya’da hamamlar ramazanda sahura kadar açık olurdu. Tüm komşu akraba hamamda hem yıkanır hem de sohbetiyle, yemeğiyle eğlenceli vakit geçirirdik. Bu şifalı suları o kadar seviyorum ki, düğün öncesi gelin hamamı yapmadan evlenmek bile istemedim. Şimdi ise eşimle birlikte her kış termal otellerin tadını çıkarıyoruz.

Haberin Devamı

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Türkiye jeotermal kaynakların zenginliÄŸi ve potansiyeli bakımından dünyanın ilk yedi ülkesinden biri, Avrupa’da ise birinci durumdayız.ÂÄ°zmir, Balıkesir, Bursa, Yalova, Afyon, Ankara ve Denizli termal turizmiyle öne çıkan baÅŸlıca illerimiz ama bakanlığın yürüttüğü ‘Termal Turizm Kentleri Projesi’ ile her geçen gün yeni bir ÅŸehrimiz termal turizm gözdesi olacak gibi duruyor. Her biri dünya standartlarının üzerindeki termal otellerde bulunan Türk hamamı, sauna, tuz odası, buhar odası, açık-kapalı termal havuzlar, hidromasajlı küvetler, ÅŸok macera duÅŸları, biyosauna, masaj, aroma terapi ve kiÅŸiye özel terapilerle tüm stresinizden kurtulmanız ve daha saÄŸlıklı bir vücuda kavuÅŸmanız mümkün. En güzeli de termal otellerin lokasyonu size hem farklı gezi rotaları hem de lezzet durakları sunuyor.

Haberin Devamı

ANKARA

Kızılcahamam’da yer alan ve bölgenin tek lisanslı termal oteli Çam Thermal Resort & SPA, çam ormanlarının arasında huzur vaat eden bir otel. Kızılcahamam’a kadar gelmişken Soğuksu Milli Parkı, Abacı Peribacaları ve Alicin Manastırı’nı gezmeden dönmeyin.

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Ä°ZMÄ°R

Kentin termal suyuyla ünlenmiş, tarihte ‘Agamemnon Kaplıcaları’ olarak geçen Balçova ilçesinde bulunan Kaya İzmir Thermal & SPA Hotel bölgenin en iyi termal otellerinden. Otelde benim favorim ise İzlanda’daki ‘Blue Lagoon’ misali kışın gece yarısı açık havada sıcak termal havuzda keyif yapabilmek. Otel şehrin merkezinde bulunmasına rağmen etrafındaki çam ormanları ve İzmir Körfezi manzarasıyla şehrin gürültüsünden sıyrılmayı başarmış. Yine de şehre inip Kordon’da yürüyüş yapmalısınız. Sahil boyunca balık restoranlarından birine oturmadan tatili noktalamak olmaz.

Haberin Devamı

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

AFYON

Ülkemizin kaplıca merkezi olarak kabul edilen Afyonkarahisar’da bulunan İkbal Thermal Hotel & SPA, NG Afyon ve Budan SPA Thermal & Convention Center kalitesiyle öne çıkan oteller. Burada kış aylarında karlar altındaki termal deneyimine hazır olun. Budan’ın mağara içindeki termal su deneyimi de çok farklı. Tabii Afyon’a kadar gelip de tarihi Frig Vadisi’ni gezmeden, lezzeti dillere destan sucuğundan ve kaymağından almadan eve dönmeyin sakın.

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

BALIKESÄ°R

İsviçre’nin Alpler’inden sonra dünyada oksijen oranı en yüksek ikinci yer Kaz Dağları. İşte bu muhteşem havayı soluyarak termal tatil yapmak isterseniz rotanız Venüs Thermal Boutique Hotel & Suites & SPA Wellness ya da Balıkesir Ramada Resort Kazdağları Thermal & SPA olmalı. Ege otları toplama ve pişirme kursu, zeytin hasadı, Kaz Dağları’nda trekking gibi farklı aktivitelere de katılabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

DENÄ°ZLÄ°

Pamukkale’nin şifalı kaynakları antikçağlardan günümüze ulaşıyor. Denizli‘nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’de termal tatil yapmak isterseniz Doğa Termal Health & SPA ve Richmond Pamukkale Thermal Resort öne çıkan yerler. Üstelik gün içerisinde Pamukkale travertenlerini ve Hierapolis antik kentini ziyaret edip 23 yüzyıllık tarihin içinde de termal deneyim yaşayabilirsiniz. Antik havuz namı diğer ‘Kleopatra Havuzu’nu termal sular beslediği için yaz kış sıcaklığı 36 derece. Kışın havuzun keyfi efsane...

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

YALOVA

Biraz da İstanbul’a yakın yerlere, Marmara’daki termal bölgelere göz atalım. Yalova’da yer alan Limak Thermal Boutique Hotel termal sularının yanında tarihi de bir öneme sahip çünkü bu tesisin ilk misafiri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’müş. Tarihi otel, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Otelin oda numaraları Atatürk’ün doğum tarihi olan 1881’le başlayıp 1938’e kadar devam ediyor. Atatürk’ün yıllar önce otelde kahve içtiği anda çekilen meşhur fotoğrafının olduğu özel köşede ise misafirlere Türk kahvesi ikram ediliyor.

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Haberin Devamı

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

BURSA

Termal tesisleriyle öne çıkan bir diğer ilimiz Bursa’da birbirinden güzel termal tesisler var ama Kervansaray Thermal Hotel Bursa merkezde ‘Eski Kaplıca’yı bünyesinde barındırdığı için misafirlerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Bursa’da termal sulara ara verdiğinizde Anadolu Türk mimarisinin en büyük camii olan Ulu Cami’yi ziyaret edebilir, ardından Kozahan’da kahve molası verebilir ve dönüş yoluna geçmeden finali enfes İskender kebap ile yapabilirsiniz.

Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar

Gitmeden önce dikkat edin:

Termal bölgelerin muhteşem havasında açık havada yürüyüş yapmak için spor kıyafetleriniz ve spor ayakkabınızı yanınıza almalısınız.

Birçok termal havuza bonesiz girilmiyor. Yanınızda mutlaka bone getirin.

Stresten arınmaya gidiyorsunuz, sadece bedeninize değil zihninize de mola verin.

Sosyal medya detoksuna girin. Mümkünse tatil boyunca telefonunuzu kullanmayın.

Yazarın Tüm Yazıları