GeriSeyahat Yaz sezonunun en güzel festivalleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yaz sezonunun en güzel festivalleri

Yaz sezonunun en güzel festivalleri

Yaz coşkusu dünyanın dört bir yanında festivallerle kutlanıyor. Hazirandan eylüle kadar süren festival sezonunda en çılgın etkinliklerin yanı sıra en kaliteli sanat festivallerini izlemek mümkün. Bu etkinlikler ayrıca ülkelerin kültürlerini, geleneklerini, bireylerini, alışkanlıklarını da tanıma fırsatı veriyor. Yaz tatilinizi programlarken, festivallerden yararlanabilmeniz için size bir rehber hazırladık.

SIRA DIŞI FESTİVALLER

ABD
İtfaiyecilere yasak bölge

Yanan Adam Festivali (31 Ağustos - 7 Eylül): 1986’da, iki muzip sanatçı Lerry Harvey ve Jerry James arkadaşlarını toparlayıp San Francisco’daki Baker Plajı’na götürdü. Hep birlikte 2,4 metrelik tahta adam ve köpek heykelini yaktılar. Çağdaş sanat manifestosu gibi algılanan bu gösteriden sonra gruba heykeltraş Mary Grauberger de katıldı. O gün bugündür, Yanan Adam (Burning Man) festivali eylülün ilk haftasında, ABD’nin Nevada eyaletindeki Siyah Kaya Çölü’nde düzenleniyor. Tüm alternatif sanat ve müzik gösterileri “adam”ın yakılmasıyla sona eriyor. Hava çok sıcak olduğundan kasabada çıplak dolaşanlara sık rastlanıyor. Festivalin her yıl farklı bir teması var. Bu yıl “evrim” seçilmiş. Çölün ortasına kurulan geçici kasabaya geçen yıl 50 bin kişi geldi. (www.burningman.com)

FRANSA
Bu manzaraya domuzlar bile güler


Domuz Festivali (Ağustosun ikinci pazarı): Eğer hâlâ Fransızların diğer Avrupalılara göre daha karizmatik olduğunu düşünüyorsanız, ülkeyi bir de ağustos ayında ziyaret edin. Çünkü Trie Sur Baise bölgesinde domuz gibi bağıranlarla karşılaşabilirsiniz. Fransızca’da Pourcailhade adı verilen Domuz Festivali’nde yavru domuz yarışı, domuz taklidi ve sosis yeme yarışmaları düzenleniyor. Ağustosun ikinci pazarında çevredeki her şey domuza benzetiliyor. Kıyafetler bile... En güzel kostüme ödül veriliyor. (www.pourcailhade.com)

İSPANYA
Şeytanı böyle kaçırıyorlar


Bebeklerin Üzerinden Atlama Festivali (11-15 Haziran): Burgos kenti yakınlarındaki Castrillo de Murcia kasabasında yaklaşık 400 yıldır düzenliyor. El Colaho Festivali’nde, bebekleri şeytani etkilerden ve günahlarından arındırmak amacıyla üzerlerinden atlanıyor. (www.spanish-fiestas.com)

İSPANYA
Dünyanın en büyük domates çorbası


Domates Festivali (Ağustosun son haftası): La Tomatina’nın kökeni 1945’teki Franco karşıtı gösterilere uzanıyor. Valencia bölgesindeki Bunol Köyü’nde düzenleniyor. Bir haftalık festivalin ilk gününde domates savaşı yapılıyor. Şafak sökerken getirilen kamyonlarca domates meydana dökülüyor. Saat 11.00’de sinyal fişeği atıldığında, dünyanın dört bin yanından gelen binlerce kişi domates savaşına başlıyor. Yaralanma ihtimaline karşı, domatesler fırlatılmadan önce elle ezilmek zorunda. Kurala uymayan cezalandırılıyor. Kazaya neden olacak şişe ve benzeri eşyaları festival alanına sokmak, tişört giymek yasak. Saat 13.00’te ikinci fişek atıldığında herkes savaşı bitirmek zorunda. Bundan sonra domates atmak kesinlikle yasak! Sadece iki saatte 125 ton domates eziliyor. Bunol sokakları İspanyolların soğuk içilen meşhur domates çorbası Gazpacho’yu andırmaya başladığından festivale dünyanın en büyük Gazpacho’su deniyor. Festivalin yapıldığı bölgedekiler evlerini plastik panoyla kaplayıp, korunuyor. Sokaklar kirlense de halk memnun. Her yıl binlerce turist ağırlıyorlar bu sayede. (www.tomatina.es)

İNGİLTERE
Ayak parmakları çok maharetli


Parmak Güreşi Festivali (Temmuz) : Derbyshire bölgesindeki Ashbourne kasabasında düzenleniyor. İzleyicileri hayrete düşüren yarışmalarda, iki sporcu ayak parmaklarını kenetleyerek rakibinin parmağını yerde indirmeye çalışıyor. Katılımdan elde edilen gelir, hayır kurumlarına bağışlanıyor.

/images/100/0x0/55eaf1b4f018fbb8f8a0c3c8


GÜNEY KORE
Çamurla kucaklaşın cildiniz güzelleşsin


Çamur Festivali (12-20 Temmuz) : Kozmetik ürünlerin yapımında kullanılan, mineral açısından zengin çamurda kayak yapmaya, futbol oynamaya, masaj seanslarına katılmaya ne dersiniz? Çamur Festivali (Boryeong Mud Festival), 1998’den bu yana Boryeong kentinde düzenleniyor. Büyük ilgi görüyor. 2006’da katılımcı sayısı 1,5 milyona ulaştı, rekor kırıldı. Boryeong yakınlarından çıkarılan çamur, Daecheon plajının çevresine getiriliyor. Etkinliklere hafta içinde turistler, hafta sonlarında Koreliler akın ediyor. Yanınızda sabun ve çizme götürmeyi unutmayın. (http://mudfestival.or.kr)

ALMANYA
Fırçasına güvenen Seeboden’e


Vücut Boyama Festivali (13-19 Temmuz): Almanya’nın Seeboden kentinde düzenleniyor. Ressamlar desen, renk, boyama ustalığını yarı çıplak modeller üzerinde gösteriyor. Fırçanın yanı sıra sünger ya da boya tabancası kullanmak serbest. 1998’de Alex Barendregt başlattı. Her yıl yaklaşık 200 sanatçı ve model katılıyor, binlerce kişi izliyor. İlk dört gününde atölye çalışmaları düzenleniyor. Ressamlar bir yandan modeller üzerinde çalışıp, diğer yandan teknikleri öğretiyor. Geceleri ışık efektleriyle şov düzenleniyor. (www.bodypainting-festival.com)

FİNLANDİYA
Kazanana fıçıyla bira


Eş Taşıma Festivali (4 Temmuz): Sonkajarvi’de düzenleniyor, 19. yy’da bir şakayla başladığı iddia ediliyor. Eşini sırtlayıp en hızlı koşan koca, karısının ağırlığınca bira kazanıyor. Sırtta düz, sırtta ters, omuzda taşıma gibi kategorileri var. Kulvar uzunluğu 253,5 metre. Eşinizi ikna edemezseniz üzülmeyin, komşunuzu, arkadaşınızı da sırtınıza atabilirsiniz. Ancak iki önemli kuralı unutmayın: 17 yaşından büyük, 49 kilodan ağır olmalı. Guinness Rekorlar Kitabına göre, dünya rekoru 56,9 saniyle Margo Uusarj’ın elinde. (www.sonkajarvi.fi)

İNGİLTERE
Dipte manzara yok heyecan çok


Şnorkelle Bataklığa Dalma Festivali (5 Temmuz): Galler bölgesinde, Llanwrtyd Wells’de düzenleniyor. Katılımcılar şnorkelle 1,8 metre derinliğindeki bataklığı en hızlı şekilde geçmeye çalışıyor. İlk kez 2005’te yapılan festivalin rekoru, 1 dakika 39 saniyeyle 17 yaşındaki Philip John’a ait. Yarışmacılar, 60 metrelik parkuru dalış kıyafetleri giyerek geçiyorlar. (www.worldbogsnork.com)

İSPANYA
Hızlı koşan pantolonu kurtarır

San Fermin Festivali (6-14 Temmuz): Kuzeydeki Pamplona ve Navarre şehirlerinin koruyucu meleği San Fermin onuruna, 6 - 14 Temmuz’da düzenleniyor. Geçmişi oldukça eskiyle dayanıyor. Yerel temalı birçok etkinlik arasında en popüleri “encierro,” yani boğa koşusu. Boyunlarına kırmızı fular dolayan binlerce kişi dar sokakta kızgın boğalarca kovalanıyor. Koşu, boğaların arenaya girmesiyle son buluyor. Binlerce kişinin izlediği festival Ernest Hemingway’e “Güneş de Doğar” romanı için ilham vermişti. (www.bullrunning.info)

POPÜLER SANAT FESTİVALLERİ

İNGİLTERE
İsteyene şipşak nikâh


Bestival (11-13 Eylül): BBC Radyosu’nca Isle of Wight’daki Robin Hill Parkı’nda düzenleniyor. Dünyanın en iyi butik protest festivali. Cumartesileri düzenlenen temalı kıyafet akşamıyla Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi. 2006’da Irak Savaşı protesto edilmişti. Bu yıl DJ’lerden Carl Cox, Karl Hyde & Rick Smith, Tom Middleton, Krafty Kuts, A Skillz, Jaguar Skillz, The Heavenly Jukebox sahneye çıkacak. Mr Hudson & The Library, Vetiver, Paloma Faith, The Field, Skint & Demoralised, Drums of Death ve daha birçok isim konser verecek. Dileyen çiftler festival alanında evlenebiliyor. Biletler 70-140 Euro. arasında değişiyor. (www.bestival.net)

İNGİLTERE
24 günde 31 bin etkinlik


Edinburgh Fringe Festivali (7-31 Ağustos): Dünyanın en büyük yenilikçi sanat festivali. 1947’de Edinburgh Festivali’ne alternatif olarak başlatıldı. Tiyatro, komedi, dans, müzik iç içe. Ücretsiz sokak gösterileri tüm topluluklara açık. Diğerlerini jüri seçiyor. Geçen yıl 46 ülkenin sanatçıları, 31 bin etkinlik gerçekleştirdi. (www.edfringe.com)

/images/100/0x0/55eaf1b4f018fbb8f8a0c3ca

BELÇİKA
Çadırınızla gidin


Rock Werchter Festivali (2-5 Temmuz): Werchter’de 1974’te Blues festivali olarak başladı. Şimdi Avrupa’nın en iyi rock festivali. Her gün yaklaşık 70 bin kişi geliyor. Bu yılki konukları arasında Coldplay, The Killers, Placebo, Metallica, Kings of Leon, Limp Bizkit, Oasis, Franz Ferdinand, Dave Matthews Band, Nick Cave, The Prodigy, Katy Perry, Lady Gaga gibi isimler var. Biletler günlük 75, dört günlük 169 Euro. Kamp yapmak mümkün.

POLONYA
Plaj sahnenin arkasında


Open’er Festivali (2-5 Temmuz): Gdynia’daki festivalde bu yıl yedi sahne kurulacak, 30 ülke katılacak. Arctic Monkeys, Faith No More, Pendulum, Buraka Som Sistema, Placebo, The Prodigy, Santigold sahne alacak. Plajda güneşlenebilir, spor yapabilir, tiyatro, film izleyebilirsiniz. Günde 50 bin kişi izliyor.

MACARİSTAN
Beş günde bin etkinlik


Sziget Festivali (12-17 Ağustos): Macaristan’ın Tuna Nehri üzerindeki Obuda Adası’nda yapılıyor. Avrupa’nın en çok sahneli, en ucuz festivali. Yine de bilet almak yerine demir köprüyle geçilen adaya yüzüp, bedava konser izleyenler çıkıyor. Beş günde yaklaşık 1000 etkinlik izleyebilirsiniz. Rock, blues, punk, ne ararsanız var. Festival Fransız, İngiliz, Alman ve İtalyanlar’ın gözdesi. Müzik dışında sinema, dans, tiyatro, voleybol, tenis, futbol, bungee jumping gibi aktiviteler mevcut. Bu yıl beş sahnede Fatboy Slim, Prodigy, Offspring, White Lies, Placebo, Die Aerzte, Die Toten Hosen, Editors gibi isimler konser verecek. Haftalık bilet 120, günlük 32 Euro. (www.sziget.hu)

İNGİLTERE
Sütler şirketten


Glastonbury Festivali (24-28 Haziran): Yeşil alanda yapılan en büyük müzik ve sanat festivali. Öncelik müzikte, ancak dans, komedi, tiyatro, kabare de yer alıyor. İlk kez 1970’de, gitarcı Jimi Hendrix öldükten bir gün sonra, çiftlik sahibi Michael Eavis tarafından düzenlendi. 1500 kişi katıldı, bilet ücreti bedava süt dahil sadece 1 sterlindi. Geçmişte hippilerin gözdesiydi, bugün her kesimden izleyici çekiyor. Farklı şirketler pek çok sahne kuruyor. Bu yılın ünlü konuklarından bazıları: Franz Ferdinand, Lily Allen, Kasabian, Doves, Emiliana Torrini, Florence and the Machine, White Lies, Echo & the Bunnymen, Fleet Foxes, The Wombats. Bilet 175 pound. (www.glastonburyfestivals.co.uk)

İNGİLTERE
Sözcük sihirbazları buluşuyor


Port Eliot Lit Festival (24-26 Temmuz): Altı yıldır Cornwall’da düzenleniyor. Kelimeler, müzik, düşler ve kahkahalar havada uçuşuyor. Gösterilerde sözcüklerle, seslerle oynanıyor. Hanif Kureishi, Sally Potter gibi yazarlar okurlarla buluşuyor. Bu yıl Phil Bowen, Monica Ali, Hugo Williams, Rebecca Lenkiewicz, Alain de Botton gibi isimler orada olacak. Hog Wild Comedy Club, Murray Lachlan Young, Arthur Smith şov yapacak. (www.porteliotfestival.com)

İNGİLTERE
Seramikçilerin cenneti


Uluslararası Seramik Festivali (3-5 Temmuz): Dünyanın dört bir yanından bin seramikçi, her yıl Galler’in Ceredigion kenti yakınlarındaki Aberystwyth Arts Centre’da buluşuyor. 1987’de üniversitenin atölye çalışması olarak başlamıştı, sonra festivale dönüştü. Bu yıl Tom Barnett, Jean Nicolas Gerard, Nina Hole, Shozo Michikawa, Don Reitz eğitim verecek. (www.internationalceramicsfestival.org)

FRANSA
İstanbul’la ortak proje sahnelenecek


Avignon Festivali (7-29 Temmuz): 1947’de Jean Villar kurmuştu. Fransız ve dünya tiyatrosundan, dans ve diğer sahne sanatlarından çağdaş eserleri tanıtmayı amaçlıyor. Her yıl 40’tan fazla eser sahneleniyor, yaklaşık 100 bin kişi izliyor. Bu yılın iddialı oyunlarından biri Avignon-Barselona-Atina ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımı. Amos Gitai’nin projesi 7 Temmuz’da dünya prömiyerini yapacak. Oyun, 01-02 Ağustos’ta İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Rumeli Hisarı’nda da sahnelenecek. Oscar Gomes Mata’nın “Kairos, Sisyphus ve Zombies”i de görülmeye değer. Büyük bir felaket öncesinde delicesine eğlenenlerin öyküsü sizi çok güldürecek. (www.festival-avignon.com)

İSVİÇRE
Bu yıl Moretti konuşulacak


Locarno Film Festivali (5-15 Ağustos): Ticino kantonundaki Locarno’da 1946’dan bu yana her yıl düzenleniyor. Gösteriler 8 bin kişilik Piazza Grande’sinde (merkez meydan), açık havada yapılıyor. Büyük ödül Altın Leopar. En iyi oyunculara Bronz Leopar veriliyor. Claude Chabrol, Stanley Kubrick, Michelangelo Antonioni, Marco Bellocchio, Alain Tanner, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Kim Ki-Duk gibi pek çok isim bu festivalde tanındı. Bu yıl Nanni Moretti retrospektif gösterisi yapılacak. (www.pardo.ch)

False