GeriSeyahat Şehirden kaçanların huzur durağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şehirden kaçanların huzur durağı

Şehirden kaçanların huzur durağı

Adaların kendine has havasını çok seviyorum. Anakaraya ne kadar yakın olsalar da özgün bir doku oluşturmayı başarıyorlar. Türkiye’nin en büyük adası, Çanakkale’deki Gökçeada da bunlardan biri. Bu güzel Egeli, mimarisi, yemekleri, doğası, doğallığıyla son yıllarda turizmde hak ettiği ilgiyi de görmeye başladı.

Eski adı İmroz... Nüfusu yaklaşık 10 bin olmasına rağmen bu kalabalığı kesinlikle hissetmiyorsunuz, ne de olsa en büyük adamızdayız... Çoğu zaman sakin sokaklar ve huzur dolu manzaralar çıkıyor karşımıza. Son yıllarda büyük şehirlerden kaçanları bu adaya çeken sadece doğası değil bana göre. Bu dingin yapısının da bunda büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.

Şehirden kaçanların huzur durağı
Tepeköy
Şehirden kaçanların huzur durağı
Zeytinliköy

Yerel değerleri korumuş

Gökçeada aslında Rumların ağırlıklı yaşadığı bir adaymış. Gökçeada Rumları, Bozcaada ve İstanbul Rumları gibi mübadeleden hariç bırakılmış. 1960’lara kadar 5 bin Rum nüfusuna karşın 300 kadar Türk yaşarken 1960’lardan sonraki olaylar ve politikalar nedeniyle bu oran tersine dönmüş. Ancak yıllar sonra büyük şehirlere, Yunanistan’a göç eden Rumlar adaya tekrar dönmüşler. Burada mekânlar açmışlar ve eski, cansız köylere hareket getirmişler. Zeytinliköy, Eski Bademli, Kaleköy, Tepeköy, Dereköy bu Rum kültürünü göreceğiniz yerlerin başında geliyor. Ayrıca bu köyler sakız muhallebisi, ahtapot yahni, kurkuti, koliva ve badem tatlısı gibi ada lezzetlerini deneyebileceğiniz en doğru adresler.

Aktivite için harika

Gökçeada gerçekten çok büyük. Gezerken bir adada olduğunuzu bile unutabiliyorsunuz. Zeytin bahçeleriyle ve bağlarla kaplı ada ‘cittaslow’ (sakin şehir) akımına katılarak ruhunu ve yerel değerlerini korumayı başarmış. Doğal tarımı ve hayvancılığı ön plana çıkararak diğer şehirlerden farklılaşmış. Adada neredeyse 300 gün rüzgâr dinmiyor. Fakat yaz aylarında insanı serinleten bu rüzgâr öyle rahatsız edici boyutlarda değil. Deniz dalgalı olur diye de korkmayın, çözüm bulunmuş: Rüzgâr kuzeyden estiğinde güney plajlarına, güneyden estiğinde kuzeye gidiliyor.

Gökçeada Türkiye’nin en bakir koy ve plajlarına sahip yerlerden biri. Rüzgârı da bol olunca sörf için en uygun şartlar oluşuyor. Coğrafyası buna yardım etmiş. Bir plajda dalgasız denizde sörf, hemen yanı başındakinde kite sörf yapabiliyorsunuz. Açıkçası ada hem dinlenmek hem aktivite için harika bir seçenek Çevredeki en iyi koylar ve plajlardan bahsedelim...

Laz Koyu: Denizi en güzel yerlerden biri. Adanın güney tarafındaki bu küçük ama şirin koyda tek bir tesis var. Şezlong ve şemsiye, yeme-içme imkânı bulabiliyorsunuz. Konaklama için seçenek yok ama karavanınız, çadırınız varsa, tepede veya sahilde kamp yapabilirsiniz.

Gizli Liman: Uğurlu Köyü yakınlarındaki plajın uzun bir sahili var. Orada birkaç tesis de bulabilirsiniz. Plajın sonuna doğru biraz ilerlediğinizde Türkiye’nin en batı ucuna ulaşıyorsunuz. İnce Burun olarak da bilinen bölge, ülkemizde güneşin en geç battığı yer.

Yıldız Koyu: Kuzeyde denize girilecek nadir yerlerden biri. Hem plajdan hem de koyu saran kayaların üzerinden denize girmek ve güneşlenmek mümkün. Sağdaki patikadan yürürseniz Mavi Koy’a da ulaşabilirsiniz. Yıldız’dan Çiflik Koyu’na kadar olan 1 mil genişliğindeki kıyı şeridi Gökçeada Sualtı Milli Parkı.

Şehirden kaçanların huzur durağı
Kefaloz Koyu

Aydıncık (Kefaloz) Plajı: Adanın en popüler yerlerinden Aydıncık Plajı, Kefaloz Plajı olarak da biliniyor. Hem kuzey hem de güney rüzgârları estiğinde, ince kumlu güzel sahilde sörf yapmak mümkün. Bölgede birkaç sörf okulu, konaklama, yemeiçme imkânı ve bir de beach club var. Aydıncık Plajı’nın hemen arkasında kite sörf yapabileceğiniz Kefaloz Koyu’nu da bir yere not edin. Burada her türlü sörf malzemesini kiralayabilir, özel veya grup derslerine katılabilirsiniz.

Marmaros: Adanın kuzeyinde, Dereköy yakınlarındaki koylardan biri. Taşlık bir sahile sahip bu doğal plajın suları pırıl pırıl. Yol üzerinden sağa saparak Marmaros Şelalesi’ne uğrayabilirsiniz. Ayrıca Yuvalı Koyu ve Kuzu Limanı da Gökçeada’da denize girebileceğiniz yerlerden birkaçı.

Adaya en kolay nasıl gidilir?

Eceabat Yarımadası üzerindeki Kabatepe Limanı’ndan kalkan feribotları kullanmak Gökçeada’ya gitmek için şu anda tek yol. Bu şekilde 1 saat 15 dakikada adaya varıyorsunuz. İstanbul’dan araçla Tekirdağ üzerinden gitmek oldukça kestirme. Yaklaşık 4 saatte Kabatepe Limanı’nda oluyorsunuz. Ankara, Eskişehir, İzmir gibi Anadolu şehirlerinden gidiyorsanız Çanakkale Boğazı’nı Kilitbahir, Eceabat feribotlarıyla geçerek yine Kabatepe bağlantısıyla adaya rahatça ulaşabilirsiniz.

False