Online Check In’in artı ve eksileri

Aslen havaalanında yapılan bagaj verme ve bilet kontrol işlemine verilen ad olan check in, uzun yıllardır internet üzerinden de yapılabiliyor. Ancak şaşırtıcı şekilde hâlâ birçok insan check in opsiyonunu kullanmıyor. İlşte ‘online check in’in avantaj ve dezavantajları...

Haberin Devamı

Uçaklar seyyahların kendilerini yuvada hissettiği yerlerdir genelde. Onlar sayesinde kafamıza estiğinde kabuğumuzdan ve nefes alamadıklarımızdan uzaklaşabiliyoruz, uçağın kendisinde değil yolculuk aralarında serüven, anı ve Instagram kalbi biriktiriyoruz. Serüven demişken, havaalanında yaşanması muhtemel macerayı ise hiçbir dirençle karşılaşmadan dilimize sızmayı başarmış bir İngilizce terim tanımlıyor: “Check in”. 

 ARTILARI

Havaalanları şehir merkezlerine uzak olmalarıyla ünlü yapılar. Yolculuk sabahı genelde şu manzaralar görülür: Uçağı kaçırma korkusu diğer bütün fobilerin önüne geçer. “Ama evladım kalkış zamanından iki saat önce orada olmak gerekiyor”. Tekerlekli çantaların arnavut kaldırımlarıyla sürtüştüğü yolculuk olması gerektiğinden erken başlar. Havaalanına gelindiğine önce bir rötar haberi ekrandan ekrana yayılır, ama asıl acı havadis uçağın içinde pilotun çatallı sesinden duyulur: “Bekliyoruz ama bizim değil onların kabahati” İstanbul-Dalaman 7 saat sürer.

Haberin Devamı

Online Check In’in artı ve eksileri

Online check in işte bu noktada çok hayati. Uçak yolculuğunu iç hatlarda da rasyonel kılacak kadar size zaman kazandırır. İster biletinizi evde bastırın, ister havalanındaki kioskta, ister barkodu kullanın; doğrudan uçağa gidebilir, havaalanına daha geç intikal edebilirsiniz. Bagajınız varsa da çoğu havayolu online check in için daha az sıra olan alternatif bir patika açıyor. Bazı havayolları istediğiniz koltuğu çevrimiçi seçme şansı veriyor. Online check-in yaparak uçak dolduğunda sizin biletinizin başkasına satılma riskine darbe vurmuş olursunuz. (Evet hayatta her şey var) Online check in havayolu şirketine, “Ben geliyorum” demektir. Uçak geç kaldığınızda “Kısmet değilmiş artık bir dahaki sefere” diyemez, son saniyeye kadar sizi bekleyecektir.  (Siz yine de çok geç kalmayın, geciktiğiniz uçuşlarda rötar olmayacaktır) Online check in havayolu şirketleri için kaynak tasarrufu sağlar, bazıları da bunu size bonus puanları olarak geri öder.  Bileti kaybetme stresiniz olmaz. 

Online Check In’in artı ve eksileri

Haberin Devamı

EKSİLERİ

(Eğer varsa) Biletinizi değiştirme şansınızı kaybedersiniz. Değişim için bir ücret ödemeniz gerekir. Bazı havayolları online check inlerde yolculara rastgele koltuk atıyor. Bu kalabalık yolculuk eden ve ayrı ayrı check in yapan ekipteki bireylerin ayrı oturmasına yol açabilir. Ayrıca cam kenarı tutkusu olan yolcular da hayal kırıklığına uğrayabilir.  Yine rastgele koltuk senaryosunda uzun boyluları mağduriyet bekliyor. Biraz erken gidip check in’i havaalanında yaptığınızda acil çıkış noktasındaki koltuklardan talep etme ve bacakları uzatma şansınız olacaktır.

 



Yazarın Tüm Yazıları