Kayaktan sakat dönmeyin

Yurdun dört bir yanı karlar altında. Kayak yapmanın tam zamanı. Ancak gerek ekipmanda gerekse kayarken yapacağınız hatalar sakatlıklara zemin hazırlayabilir.

Haberin Devamı

Birkaç basit ama etkili önlem alarak kayak sakatlanmalarına karşı önlem alabilirsiniz. Bunun için uzmanların önerisi şöyle:

* İlk kural doğru ekipman kullanmak. Mümkünse kendi malzemelerinizi kullanın. Kiralamanız gerekiyorsa en uygun olanını seçin. Küçük ya da büyük ayakkabı almayın. Batonlar da boyunuza uygun olsun.

* Giysilerinizin sadece soğuktan koruması değil, hareketlerinize engel olmaması da önemli. İçinde rahat edeceğiniz giysiler giyin.

* Snowbord yapıyorsanız, özel koruyucu bileklikleri ihmal etmeyin.

* Gözlük veya maskeniz görüşünüzü engellemesin.

* Kafa travmasına karşı kask, özel giysiler, ayakkabılar, diz ve dirseği koruyucu özel splintler kullanın. * Kayak deneyiminize uygun pistlerde kayın. Acemiyseniz kendinize erken güven duymayın.

Haberin Devamı

* Kalabalık pistlerde kaza ihtimali artar. Dikkatli olun.

* İlk bir saat daha az riskli yollar ve manevralar seçin.

* Alkollü olarak kayak yapmayın.

* Yorulduğunuzda ara verin.

* Başka bir kayak yapanı geçerken tahmin edilmeyen hareketlere karşı yeterli mesafe bırakın.

* Düşerseniz kurtulmak için çaba göstermeyin. Durana kadar yerde kalın.

Kayaktan sakat dönmeyin

4 yaşından erken kayak olmaz!

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi öncelikle her hangi bir ayak sorunu bulunanların kış sporlarından uzak durması gerektiğini hatırlatıyor. Dr. Muğrabi, “Kayak sporu diz üstü adalesini zorlar. Özellikle kıkırdak probleminiz varsa kayak sporuna başlamadan önce muhakkak diz üstü germe egzersiz programına başlayın. Kayaktan bir hafta önce bu egzersizleri günde iki defa yapın” diyor.

Dr. Muğrabi çocuklarda kayağa başlama yaşının dört olduğunu belirtiyor. Bu yaştan önce çocuklarda üç boyutlu algılama tam olarak gelişmediği için kayakta hız ayarı ve denge sorunları yaşıyorlar.

İlk yardıma DBKY formülü

Hangi şartta olursa olsun eğer burkulma yaşıyorsanız, DBKY formülünü unutmayın. Yani, “Dinlen, buz koy, koltuk değneğiyle destekle, yukarıda tut”. Böylece kanamayı engellersiniz. Şişmesi dokunun genişlediğini gösteriyor. Bu tip yaralanmada toparlanma üç-dört ayı bulabiliyor. da ancak geriliyor. Bu ön formülün hedefi de zaten şişliği engellemek.

Yazarın Tüm Yazıları