Geriİzmiri Keşfet İzmir’i tutana aşk olsun!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İzmir’i tutana aşk olsun!

İzmir’i tutana aşk olsun!

Sefer Levent

İzmir hemen hemen her sektörde bir numara olabilecek potansiyele sahip. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin sıçramaya ve gençlere iş olanağı yaratmaya hizmet ve turizm sektörüyle başaracağını söylüyor.

Elinizde tuttuğunuz özel gazetede Hürriyet yazarları size İzmir’i ve güzelliklerini fazlasıyla anlatacak. Gelin ben size bir ekonomi gazetecisinin gözünden, farklı açılardan keşfetmeyi amaçladığı İzmir’i anlatmaya çalışayım. Bir an için kapayın gözünüzü. 50 futbol sahası büyüklüğünde bir alan düşünün... Tam 337 bin metrekarelik bir arazi. Üzerinde 240 bin metrekarelik devasa bir yapı var. Tam 7 ayrı bloktan oluşuyor. 2 bin 500 araçlık kapalı otoparkı, ofisleri, restoranları, meydanı ve amfi tiyatrosu var. Açın şimdi gözünüzü. Bakın o yapı tam karşınızda duruyor. İzmir’de... Burası alıştığımız üzere devasa bir AVM değil, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezi “FUAR İZMİR.” İzmir Belediyesi, sadece fuar zamanlarında değil haftanın her günü faaliyet gösterecek bir yaşam ve etkinlik alanı olarak tasarlamış yapıyı.

14 katlı seyir kulesi, katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunuyor. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanan meydan, fuarlar süresince çekim merkezi halinde. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik Fuar Sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu var. 400 milyon liraya mal olan komplekse çevre düzenlemeleri ve yollar ile birlikte bugüne kadar harcanan para 1 milyar lirayı bulmuş. Tüm bunları neden anlatıyorum. Geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğimiz İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sık sık sohbet etme imkânı bulduk. Başkanın en çok gururlandığı anlardan biri Fuar İzmir’i ziyaretimizdi. Diğer büyük şehirlerin devlet bütçesinden yaptıkları yatırımları, kendilerinin İzmir’in imkânlarıyla yaptıklarını vurgulayan Kocaoğlu, seyahatimiz boyunca bir konunun altını ısrarla çizdi.

Başkan Kocaoğlu, “Kim isterse araştırsın. Bütün altyapı projelerini benzerlerinden çok daha ucuza yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi. Belediye başkanları kentler için çok önemli. Kimi yaptığı icraatler nedeniyle övgü alıyor kimi de eleştiriliyor. Başkanların kendilerinden sonrakilere bıraktığı eserler yıllarca anılmalarını sağlıyor. Fuar İzmir de oldukça etkileyici bir eser olmuş. Bu noktada sadece yapının büyüklüğünden, estetiğinden bahsetmiyorum. Fuar İzmir işlevselliği açısından kent için, bölge için hatta

ülke için çok önemli. Ulusal ve uluslararası birçok fuara ev sahipliği yapan kompleks ekonomik kalkınma açısından da aslında önemli bir misyon üstleniyor. Kocaoğlu “İzmir Büyükşehir Belediyesi olanaklarıyla yapılan Fuar İzmir, turizm ve hizmet sektöründeki daralmaya karşı bir numaralı ilaçtır. İzmir’in iş alemi için çok kritik önemdedir. Otelleri, lokantaları, fuarlarla doldurarak bu sektörün ayakta kalmasına çalışıyoruz. Fuar İzmir’i bir an yok farz ettiğinizde hizmet ve turizm sektörünün ne hale gelebileceğini bir düşünün” diyor.

İzmir’e yolunuz düşerse o anda ne fuar olursa olsun mutlaka Fuar İzmir’e uğrayın derim. Eminim size ilham verecek, ufkunuzu açacak firmalarla, iş insanları ile karşılaşacaksınız. Ekonomik kalkınmadan, üretimden, büyümeden bahsediyorsak böyle önemli projeler sayesinde olacak. Kalkınma demişken İzmir’in yürütmekte olduğu ilgimi çeken bir diğer projeden bahsetmezsem eksik kalır. Projeyi iki kelime ile özetleyebilirim: YERELDE KALKINMA.

Kocaoğlu, kentin temizlenmesi, yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması, altyapısından sorumlu olmanın yanı sıra 12 yıl önce başladıkları yerelde kalkınma projelerinin öneminden de bahsetti. Yerelde kalkınmanın Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğine dikkat çeken Aziz Kocaoğlu, “Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize destek oluyoruz. İzmir’e yatırımcı gelmesi için tanıtım yapıyoruz. Körfez projesi İzmir Limanı’nın büyütülmesi, kentin lojistik sektöründe sıçraması için gerekli bir proje.

Aynı zamanda da dünyanın en büyük çevre projelerinden biridir” dedi. Ege Bölgesi’nin tarım açısından üstlendiği rol, bölgede yetişen ürünlerin stratejik önemi, toprağın verimliliği biliniyor. Bu değerleri sanayi ile birleştirmek yani tarımı doğru şekilde sanayileştirmek önümüzdeki yıllar için kritik önemde. İzmir hemen hemen her sektörde bir numara olabilecek potansiyele sahip. Ancak Kocaoğlu, kentin sıçramaya ve gençlere iş olanağı yaratmaya hizmet ve turizm sektörüyle başaracağını söylüyor. Kocaoğlu, “Bu iki sektör çeşitlendirilerek, başarılı bir şekilde altyapısını tamamlarsa İzmir’i '6Bimse tutamayacak” diyor. Tutana aşk olsun...

 

False