Mustafa SARİPEK, Hasan BAYRAK, Latif SANSÜR, Cesur SERT (DHA)
Son Güncelleme:
Güney Ege'de 2008 yazı
Çeşme’den Fethiye’ye kadar Güney Ege kıyısı bu yaz yine turist patlaması yaşıyor. Kruvaziyer turları ve uçakla bölgeye inenlerin sayısı, geçen yıla oranla, yaklaşık yüzde 15 arttı. Mavi bayraklı plajlar, beach club’lar dolu. Bölgede tatile gidecekseniz, işte size deniz, eğlence, yemeklerle ilgili yenilikler, ipuçları.
DENİZ, PLAJLAR
Mavi bayraklı plaj sayısı Kuşadası’nda 16 Didim’de 6
Yazlıklar, tatil köyleri sayesinde beton denizine dönüşen Kuşadası’nda, Çam Limanı’ndan başlayıp, Güzelçamlı’ya kadar uzanan 40 kilometrelik sahilde plajlar sıralanıyor. Birçok su parkı var. 16 plajı mavi bayraklı. Binlerce kişinin denize girdiği ünlü Kadınlardenizi Plajı güvenlik nedeniyle sürekli gözetim altında. Doğayla başbaşa kalmak isterseniz Dilek Yarımadası’ndaki 11 hektarlık alana yayılan Kalamaki Milli Parkı’na uğrayın. Denizde ve karada çok sayıda hayvanı doğal ortamında izleyip, piknik yapabilir, yüzebilirsiniz. Park, Kuşadası merkezine 17 kilometre uzaklıkta. Her 10 dakikada bir minibüs kalkıyor. Sarp kayalar üzerine inşa edilmiş bir Bizans kalesinin bulunduğu Güvercinada’nın çevresindeki teraslardan denize girmek mümkün. Her gün Yunanistan’ın Sisam adasıyla Kuşadası arasında karşılıklı dört feribot seferi var.
ALTINKUM’DA GÜNDE 15 BİN KİŞİ YÜZÜYOR
İngilizlerin gözde tatil, yazlık mekanı Didim’in 80 kilometreye yakın sahil şeridi boyunca denize girilebilecek altısı mavi bayraklı yaklaşık 30 plajı bulunuyor. En büyük mavi bayraklı plajı Altınkum iki kilometre uzunluğunda, günde 15 bin kişiyi ağırlıyor. Diğer bayraklı plajlar 2. Koy, 3. Koy, Club Tarhan Plajı, Club Patio Plajı ve Sahte Cennet Plajı. 3. Koy’daki Marina Beach Club’ta su kayağı, kayaklı paraşüt, muz botu gibi su sporlarlarına katılmak mümkün. Okenos Dalgıç Okulu’nda da dalış dersleri veriliyor. Yunan adaları Kos, Samos ve Patnos’a günlük feribot seferleri düzenleniyor.
Yazın geç geldiği, erken gittiği Çeşme, rüzgar nedeniyle püfür püfür. Alaçatı, Ilıca ve Aya Yori Koyu’nda birçok mavi bayraklı plaj bulunuyor. Ilıca’daki belediye plajına giriş ücretsiz, devamındaki Sheraton Otel’nin plajına giriş ücreti ise 50 YTL. Aya Yorgi Koyu, Sakızlıkoy ve Çiftlikköy’deki plajlar hafta içi 15 YTL. Deniz sporları ise Çeşme’de fazla ilgi görmüyor. 45 dakika mesafedeki Sakız’a her gün karşılıklı feribot seferi düzenleniyor.
GÖCEK’TEN GÜNÜBİRLİK MAVİ TUR
Fethiye’nin gözde plajı Ölüdeniz girişinde karşınıza çıkacak: Belcekız. Buradan çevreye tekne turları düzenleniyor. Geniş plajın iri kumlarında bronzlaşırken 1900 metreden atlayış yapan yamaç paraşütü düşkünlerini izleme şansını yakalayacaksınız. Çalış’ta otellerle plaj iç içe. Daha geniş bir mekan ararsanız 80 kilometrelik Patara Plajı’na uzanabilirsiniz. Çok ince kumuyla dikkati çeken plaj, Caretta Carettalar’ın da üreme alanı. Kaya Köy’ü gezmek isterseniz, ardından mutlaka doğal güzelliğiyle meşhur Gemile Koyu’na uğrayın. Koyda yüzerek ulaşabileceğiniz St. Nicholas Adası’ndaki tarihi eserler görülmeye değer.
Fethiye merkezinden Oniki Adalar’a tekne turları düzenleniyor. Çadırda kalmak isterseniz, Göcek yönündeki Katrancı Koyu’nu tavsiye ederiz. Dört büyük marinaya ev sahipliği yapan Göcek’ten Mavi Tur rotasındaki koylara günlük tekne turları düzenleniyor. Ücretleri 20-25 YTL. Göcek Adası, Ayten Koyu ile başlayan rota, Hamam Koyu, Boynuzbükü, Kille, Bedri Rahmi, Yavansu, Göbün ve Sarsala koylarına uğrayacak. Domuz ve Tersane adalarının arasından geçip Akvaryum, Kapı, Merdivenli koylarından sonra dönüşe geçecek. Arkadaşlarınızla giderseniz günlüğü 250-400 YTL’ye 6-8 kişilik tekne kiralayıp, tüm koyları gönlünüzce gezebilirsiniz.
Son 10 yılda hızla popülerleşen Dalaman’da, beşyıldızlı otel ve pansiyonların yoğunlaştığı Sarıgerme Köyü’nün yolu asfaltlandı. Sarsala Koyu’na kara ulaşımı sağlandı. Belediyenin plajı ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta. Belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabiliyor. Kapıdağı Yarımadası’nın çevresi de tekne turlarıyla ulaşılabilecek sayısız güzel koy barındırıyor.
Muğla’nın sakin ilçelerinden Ortaca, birbirinden güzel plajların arasında: Mavi bayraklı Sarıgerme Plajı karayoluyla 15 dakika, 25 dakikada Dalyan İztuzu Plajı’na, 35 dakikada Aşı Koyu’na gitmek mümkün.
KÖYCEĞİZ GÖLÜ’NDE YÜZEBİLİRSİNİZ
Köyceğiz Gölü’nün suları bulanık olmakla birlikte temiz. Belediye, sığla ormanının bulunduğu kumsalı plaja dönüştürdü. Büfe, soyunma kabinleri, tuvaletler yapıldı. Gölde sörf, yelken, kano ve kürek sporları yapılıyor, balık tutuluyor. Köyceğiz’e 35 kilometre uzaklıktaki Ekincik Koyu ilçenin en çok tercih edilen tatil mekanlarından. Ormanları, sualtı doğası fotoğrafçıları sevindirecek kadar güzel. Ekincik’te iki otel, çok sayıda pansiyon var. Dalaman Çayı rafting tutkunlarının gözdesi. Ölemez Dağı’nın zirvesinden Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalları ve Kaunos Antik Kenti’ne kadar çok geniş bir alanı seyretme şansı yakalarsınız.
Gökova Körfezi’ndeki Akyaka, doğanın korunduğu nadide koylara sahip. Denizi çok sığ. Kıyı boyunca kıvrıla kıvrıla tüm koyların üzerinden geçen otoyoldan yürüyerek ya da otomobille Akbük’e kadar giderken bu koylar ayaklarınızın altına seriliyor. Akçapınar, Akyaka Kadın Azmağı arasındaki bölge flora çeşitliliğinin yanı sıra nesli tükenmek üzere olan birçok hayvanı barındırıyor. Yörüklerin Ataköy, Yeşilova, Çıtlık, Yazılıtaş, Haşımbahçesi, Şirinköy, Akçapınar, Gökçe, Çetibeli köyleri gezmeye, görmeye değer.
Marmaris merkezinden İçmeler’e uzanan 11 kilometrelik sahil bandında, restoran ve barların önünde denize giriliyor, deniz sporları yapılıyor. Merkeze bir kilometre uzaklıktaki günnük ağaçlarıyla kaplı Günnücek Mesire Yeri bölgede oturanların gözdesi. Yalancı Boğaz yolundaki Aktaş’ın sahili kumsal, kumu ince. İlçenin ilk Mavi Bayraklı plajları Turunç’ta. Yakınlarındaki Kumlubük ise denizinin, kumunun güzelliğiyle meşhur, günübirlik turların uğrak yeri. Çiftlik koyu çevresi kadar deniz altı güzelliğiyle de iddialı. Orhaniye- Kızkumu’nun 650 metrelik kumsalı, gelgit nedeniyle zaman zaman su altında kalıyor, temiz ve yürüyüş yapmak heyecan verici. Marmaris’in en bakir sahillerinden biri Turgut Köyü’nde. Deniz kıyısında restoranları var. Selimiye, Hisarönü Körfezi’nin en güzel koylarından biri. Gulet atölyeleriyle tanınan Bozburun’un çevresindeki koylar temizliğini koruyor. Marmaris’e İçmeler ve Bayır üzerinden 45 kilometre mesafede olan Söğüt, Bozburun Yarımadası’nın Sömbeki Körfezi’nde tenha köy. Yunanistan’ın Sömbeki (Symi) Adası ile karşı karşıya. Körfezi panoramik olarak görmek mümkün. Birkaç mütevazı pansiyon ve balıkçı lokantası var. Yakınlarındaki, kayalardan denizin oyduğu Serçe Limanı’nın suyu temiz ve berrak. Datça otoyolunun 20’nci kilometresindeki Çabucak, plajı ve kumsaldan başlayan ormanıyla beğenilen kamp ve dinlenme yeri. Boncuk, insanlara saldırmayan köpekbalıklarının yaz aylarında üremek için geldiği, suyu berrak olan bir koy, koruma altında. Sedir ya da diğer adıyla Kleopatra Adası’nın kumlarının dışarı çıkarılması geçen yıl yasaklandı. Denizi temiz, güzel.
HAYAL SAHİLİ: LANGÖZ
Marmaris- Muğla yolunun 11. kilometresindeki sapaktan sola dönen yoldan çamlıklar arasından geçerek varabileceğiniz Karacasöğüt’ün iki koyu günübirlik tur teknelerinin uğrak mekanı. Sahili sığ, kumu ince. Karacasöğüt’ten sola ayrılan, Okluk Koyu’ndan geçen yolun bozuk toprak yolunu izlediğinizde Ayın Koyu, İngiliz Limanı’nı geçip, güzelliğini hayal dahi edemeyeceğiniz Langöz’e ulaşırsınız. Çağ ağaçları köklerini denize salmış, maviyle yeşil kucaklaşmıştır. Bölgeden bir rehber bulursanız, ormandan ilerleyip, 7 Adalar ve Hırsız Koyu’na ulaşın. Son yıllarda adını çok duyduğumuz Bördübet’e Marmaris’in Hisarönü Köyü’nden sağa sapılarak, asfalt yoldan ulaşılabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tatil yaptığı Golden Key, spiker Güneş Tecelli’nin kurduğu Kamp Amazon bu bölgede.
Marmaris’ten kalkan günübirlik tekne turları genellikle, Günnücek Ormanı, Aktaş, Adaağzı, Yalancı Boğaz, Bedir Adası, Cennet Adası, Akvaryum Koyu, Fosforlu Mağara, Kadırga Koyu, Kadırga Koyu rotasını izliyor, ardından Çiftlik, Kumlubük, Turunç’a uğrayıp körfeze dönüyor.
Datça’nın merkezinde, limanın bitişiğindeki kumsaldan ve Öğretmenevi’nden doğuya uzanan sahil şeridinde denize giriliyor. En güzel koylar ise Mesudiye Köyü’nün sahilinde. Sakız ağaçlarıyla çevrili iki küçük koyda restoran ve pansiyonlar bulunuyor. Palamut Bükü, liman ve uzun bir taşlık sahile sahip. Yarımadanın ucundaki antik Knidos kenti, Ege ile Akdeniz’in buluştuğu noktada, lacivert sularda yüzme fırsatı sunuyor. Adanın kuzey rüzgarına açık Reşadiye sahili ise gerçek anlamda bakir sayılabilecek bir alan. Yerleşimin bulunmadığı bu sahilde, denizin girişi taşlık, kum suyun içinde başlıyor.
Datça’nın eski atmosferi, merkeze iki kilometre mesafedeki eski yerleşimde korunuyor. Şair Can Yücel’le özdeşleşen Eski Datça, özenli evleri, begonvilli sokaklarıyla görülmeye değer. Kartallar Vadisi kaya tırmanışını, dağ yürüyüşünü tercih edenler için Eksera Vadisi ideal mekan. Datça’dan Bodrum’a her gün feribot, Simi’ye tekne seferi yapılıyor.
EĞLENCE
Çeşme beach club’ları şöhretlerden vazgeçti
Didim’in her köşesi karaoke bar doldu
Çeşme’nin "beach club"ları Bodrum’a fark attı. Kulüplerin sayısı 23’e ulaştı. Geçen yıl Demet Akalın, Hande Yener, Petek Dinçöz gibi sanatçıların bir saatlik playback konserlere 20 bin YTL gibi astronomik ücretler alması, işletmecilerin bu yıl rota değiştirmesine neden oldu. Şöhretleri unutup, müziksiz eğlenceye yöneldiler. Geçen hafta Ilıca Koyu’nda açılan Lemon Beach, sezona hızlı başladı. Hafta içinde DJ’ler sahneye çıkıyor. İlk hafta sonunda ise rock, hip hop türlerini harmanlayan Pamela, Ege Çubukçu sahne aldı. Çeşme’deki yabancı turistler sörfe ilgi gösteriyor. Bu yıl yine eğlencenin nabzını Aya Yorgi’deki Sole Mare, Shayna, Mojito, Discorium, Club Ceshme, Fontana, CeCe tutuyor.
Kuşadası’nda eğlencenin merkezi Barlar Sokağı. Her beğeniye uygun bar bulmak mümkün. İddialı diskolar Kaleiçi, Kadınlardenizi ve Kuştur bölgesinde. Beach club fırtınası sürüyor, bu yıl üç yeni işletme kapılarını açtı: Green Beach, Miracle Beach Club ile Elias Beach Club.
Didim’de eğlenceyi İngilizlerin tercihleri yönlendiriyor. Her yer karaoke bar dolu. Altınkum’daki beş bin kişilik Medusa Disko, Bodrum’un meşhur Halikarnas Disko’suyla yarışıyor. Roof Top Bar, Seal Bar, Flamingo, Galaxy, Palm Beach ve High End diğer popüler mekanlar.
Akyaka’da günbatımında kıyıdaki restoranlardan birinde olun mutlala. Giden günü içkinizi yudumlayarak yolcu edin. Bu arada Nail Çakırhan Kültür ve Sanat Merkezi’ne uğrayın.
Köyceğiz’e yolunuz düşerse, panoramik manzarayı görmek için 2265 metrelik Sandras Dağı’nın Çiçekbaba adıyla anılan zirvesine mutlaka uğrayın. Kartal Gölü’nün çevresinde biner yaşındaki anıt ağaçlarla karşılaşacaksınız. Yolculuğunuzu ağustos ayının son çarşambayı perşembeye bağlayan gecesine rastlatırsanız ve yanınıza da çadır alırsanız yörüklerin eğlencelerine tanık olabilirsiniz. Koyun ve oğlaklar kesiliyor, taşlardan yapılma ocaklarda uzun sırıklara geçirilerek odun ateşinde pişiriliyor, folklor gösterileri ve diğer etkinlikler gerçekleştiriliyor.
AKDENİZ LEZZETLERİ
Kuşadası’nda eko çiftliğe uğrayın, Dalyan’da mavi yengeci tadın
Kuşadası’nda Kazım Usta Restaurant dışındaki ünlü mekanların tümü şehir merkezinden biraz uzakta. Cappello, Sedir, Tarihi Çınar, Secret Garden bunlardan sadece bir kaçı. Türkiye’nin en büyük ekolojik çiftliğinde üretilen ürünlerin işlendiği Değirmen Restaurant ise Kuşadası - Davutlar arasında bir vaha. Zengin mönüsünü değirmen atmosferinde, kuğu, kaz, ördeklerin gezindiği göletin yanıbaşındaki restoranında sunuyor. At binme maneji var.
Fethiye’de, Turunç Pınarı Koyu’na gidip Osman’ın Yeri’nde denize girerek taze deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Didim- Altınkum sahilinde dünya mutfağı restoranları yaygınlaştı. Kebapçılar Atatürk Bulvarı’nda. Balık mönüsünde öne çıkan restoranlar Apollon Tapınağı karşısındaki Kamacı ve Aşık.
Çeşme’de Dalyanköy veya Şifne’de balık keyfi kişi başı 60 YTL ile 75 YTL arasında değişiyor. Odun ateşinde pide veya döner ise 30 YTL’den başlıyor. Yemeklerde en iddialı oteller Sheraton, Altınyunus ve Ilıca Otel.
Datça merkezinde, ev hanımlarının pişirdiği yerel lezzetleri Zekeriya Sofrası’nda bulabilirsiniz. Balık mönüsünde Emek Restoran öne çıkıyor. Koylarıyla ünlü Mesudiye Köyü’ne günübirlik tekne turları ya da otomobille giderseniz, Ovabükü’ndeki Elif Restoran’da sahibi Yusuf Bey’in o gün zıpkınla vurduğu balıkları tadabilirsiniz.
Muğla’nın Ortaca ilçesinde levrek, çipura, mavri, mırmır ve kefal başta olmak üzere Ege’nin tüm lezzetli balıklarını Ortaca’da bulmak mümkün. Dalyan’a yolunuz düşerse mavi yengeç tatma fırsatını kaçırmayın.
Köyceğiz’in Ağla Köyü’nden geçerseniz, Şapkalı Kadının Yeri’nde mola verin. Saç kavurma, alabalık, borana ebegümeci, gelincik otu, turp otu ve semizotu ile sarımsakla birlikte haşlanarak fırına verilen ekşili tavuğun tadına bakın.
Marmaris’te, balığın en tazesi ve lezzetlisi Selimiye’de yeniyor. Bayır Köyü’nde ise 2350 yıllık tarihi çınar ağacının eteğinde bir kahve bulunuyor. Gözlemesiyle ünlü.
Mavi bayraklı plaj sayısı Kuşadası’nda 16 Didim’de 6
Yazlıklar, tatil köyleri sayesinde beton denizine dönüşen Kuşadası’nda, Çam Limanı’ndan başlayıp, Güzelçamlı’ya kadar uzanan 40 kilometrelik sahilde plajlar sıralanıyor. Birçok su parkı var. 16 plajı mavi bayraklı. Binlerce kişinin denize girdiği ünlü Kadınlardenizi Plajı güvenlik nedeniyle sürekli gözetim altında. Doğayla başbaşa kalmak isterseniz Dilek Yarımadası’ndaki 11 hektarlık alana yayılan Kalamaki Milli Parkı’na uğrayın. Denizde ve karada çok sayıda hayvanı doğal ortamında izleyip, piknik yapabilir, yüzebilirsiniz. Park, Kuşadası merkezine 17 kilometre uzaklıkta. Her 10 dakikada bir minibüs kalkıyor. Sarp kayalar üzerine inşa edilmiş bir Bizans kalesinin bulunduğu Güvercinada’nın çevresindeki teraslardan denize girmek mümkün. Her gün Yunanistan’ın Sisam adasıyla Kuşadası arasında karşılıklı dört feribot seferi var.
ALTINKUM’DA GÜNDE 15 BİN KİŞİ YÜZÜYOR
İngilizlerin gözde tatil, yazlık mekanı Didim’in 80 kilometreye yakın sahil şeridi boyunca denize girilebilecek altısı mavi bayraklı yaklaşık 30 plajı bulunuyor. En büyük mavi bayraklı plajı Altınkum iki kilometre uzunluğunda, günde 15 bin kişiyi ağırlıyor. Diğer bayraklı plajlar 2. Koy, 3. Koy, Club Tarhan Plajı, Club Patio Plajı ve Sahte Cennet Plajı. 3. Koy’daki Marina Beach Club’ta su kayağı, kayaklı paraşüt, muz botu gibi su sporlarlarına katılmak mümkün. Okenos Dalgıç Okulu’nda da dalış dersleri veriliyor. Yunan adaları Kos, Samos ve Patnos’a günlük feribot seferleri düzenleniyor.
Yazın geç geldiği, erken gittiği Çeşme, rüzgar nedeniyle püfür püfür. Alaçatı, Ilıca ve Aya Yori Koyu’nda birçok mavi bayraklı plaj bulunuyor. Ilıca’daki belediye plajına giriş ücretsiz, devamındaki Sheraton Otel’nin plajına giriş ücreti ise 50 YTL. Aya Yorgi Koyu, Sakızlıkoy ve Çiftlikköy’deki plajlar hafta içi 15 YTL. Deniz sporları ise Çeşme’de fazla ilgi görmüyor. 45 dakika mesafedeki Sakız’a her gün karşılıklı feribot seferi düzenleniyor.
GÖCEK’TEN GÜNÜBİRLİK MAVİ TUR
Fethiye’nin gözde plajı Ölüdeniz girişinde karşınıza çıkacak: Belcekız. Buradan çevreye tekne turları düzenleniyor. Geniş plajın iri kumlarında bronzlaşırken 1900 metreden atlayış yapan yamaç paraşütü düşkünlerini izleme şansını yakalayacaksınız. Çalış’ta otellerle plaj iç içe. Daha geniş bir mekan ararsanız 80 kilometrelik Patara Plajı’na uzanabilirsiniz. Çok ince kumuyla dikkati çeken plaj, Caretta Carettalar’ın da üreme alanı. Kaya Köy’ü gezmek isterseniz, ardından mutlaka doğal güzelliğiyle meşhur Gemile Koyu’na uğrayın. Koyda yüzerek ulaşabileceğiniz St. Nicholas Adası’ndaki tarihi eserler görülmeye değer.
Fethiye merkezinden Oniki Adalar’a tekne turları düzenleniyor. Çadırda kalmak isterseniz, Göcek yönündeki Katrancı Koyu’nu tavsiye ederiz. Dört büyük marinaya ev sahipliği yapan Göcek’ten Mavi Tur rotasındaki koylara günlük tekne turları düzenleniyor. Ücretleri 20-25 YTL. Göcek Adası, Ayten Koyu ile başlayan rota, Hamam Koyu, Boynuzbükü, Kille, Bedri Rahmi, Yavansu, Göbün ve Sarsala koylarına uğrayacak. Domuz ve Tersane adalarının arasından geçip Akvaryum, Kapı, Merdivenli koylarından sonra dönüşe geçecek. Arkadaşlarınızla giderseniz günlüğü 250-400 YTL’ye 6-8 kişilik tekne kiralayıp, tüm koyları gönlünüzce gezebilirsiniz.
Son 10 yılda hızla popülerleşen Dalaman’da, beşyıldızlı otel ve pansiyonların yoğunlaştığı Sarıgerme Köyü’nün yolu asfaltlandı. Sarsala Koyu’na kara ulaşımı sağlandı. Belediyenin plajı ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta. Belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabiliyor. Kapıdağı Yarımadası’nın çevresi de tekne turlarıyla ulaşılabilecek sayısız güzel koy barındırıyor.
Muğla’nın sakin ilçelerinden Ortaca, birbirinden güzel plajların arasında: Mavi bayraklı Sarıgerme Plajı karayoluyla 15 dakika, 25 dakikada Dalyan İztuzu Plajı’na, 35 dakikada Aşı Koyu’na gitmek mümkün.
KÖYCEĞİZ GÖLÜ’NDE YÜZEBİLİRSİNİZ
Köyceğiz Gölü’nün suları bulanık olmakla birlikte temiz. Belediye, sığla ormanının bulunduğu kumsalı plaja dönüştürdü. Büfe, soyunma kabinleri, tuvaletler yapıldı. Gölde sörf, yelken, kano ve kürek sporları yapılıyor, balık tutuluyor. Köyceğiz’e 35 kilometre uzaklıktaki Ekincik Koyu ilçenin en çok tercih edilen tatil mekanlarından. Ormanları, sualtı doğası fotoğrafçıları sevindirecek kadar güzel. Ekincik’te iki otel, çok sayıda pansiyon var. Dalaman Çayı rafting tutkunlarının gözdesi. Ölemez Dağı’nın zirvesinden Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalları ve Kaunos Antik Kenti’ne kadar çok geniş bir alanı seyretme şansı yakalarsınız.
Gökova Körfezi’ndeki Akyaka, doğanın korunduğu nadide koylara sahip. Denizi çok sığ. Kıyı boyunca kıvrıla kıvrıla tüm koyların üzerinden geçen otoyoldan yürüyerek ya da otomobille Akbük’e kadar giderken bu koylar ayaklarınızın altına seriliyor. Akçapınar, Akyaka Kadın Azmağı arasındaki bölge flora çeşitliliğinin yanı sıra nesli tükenmek üzere olan birçok hayvanı barındırıyor. Yörüklerin Ataköy, Yeşilova, Çıtlık, Yazılıtaş, Haşımbahçesi, Şirinköy, Akçapınar, Gökçe, Çetibeli köyleri gezmeye, görmeye değer.
Marmaris merkezinden İçmeler’e uzanan 11 kilometrelik sahil bandında, restoran ve barların önünde denize giriliyor, deniz sporları yapılıyor. Merkeze bir kilometre uzaklıktaki günnük ağaçlarıyla kaplı Günnücek Mesire Yeri bölgede oturanların gözdesi. Yalancı Boğaz yolundaki Aktaş’ın sahili kumsal, kumu ince. İlçenin ilk Mavi Bayraklı plajları Turunç’ta. Yakınlarındaki Kumlubük ise denizinin, kumunun güzelliğiyle meşhur, günübirlik turların uğrak yeri. Çiftlik koyu çevresi kadar deniz altı güzelliğiyle de iddialı. Orhaniye- Kızkumu’nun 650 metrelik kumsalı, gelgit nedeniyle zaman zaman su altında kalıyor, temiz ve yürüyüş yapmak heyecan verici. Marmaris’in en bakir sahillerinden biri Turgut Köyü’nde. Deniz kıyısında restoranları var. Selimiye, Hisarönü Körfezi’nin en güzel koylarından biri. Gulet atölyeleriyle tanınan Bozburun’un çevresindeki koylar temizliğini koruyor. Marmaris’e İçmeler ve Bayır üzerinden 45 kilometre mesafede olan Söğüt, Bozburun Yarımadası’nın Sömbeki Körfezi’nde tenha köy. Yunanistan’ın Sömbeki (Symi) Adası ile karşı karşıya. Körfezi panoramik olarak görmek mümkün. Birkaç mütevazı pansiyon ve balıkçı lokantası var. Yakınlarındaki, kayalardan denizin oyduğu Serçe Limanı’nın suyu temiz ve berrak. Datça otoyolunun 20’nci kilometresindeki Çabucak, plajı ve kumsaldan başlayan ormanıyla beğenilen kamp ve dinlenme yeri. Boncuk, insanlara saldırmayan köpekbalıklarının yaz aylarında üremek için geldiği, suyu berrak olan bir koy, koruma altında. Sedir ya da diğer adıyla Kleopatra Adası’nın kumlarının dışarı çıkarılması geçen yıl yasaklandı. Denizi temiz, güzel.
HAYAL SAHİLİ: LANGÖZ
Marmaris- Muğla yolunun 11. kilometresindeki sapaktan sola dönen yoldan çamlıklar arasından geçerek varabileceğiniz Karacasöğüt’ün iki koyu günübirlik tur teknelerinin uğrak mekanı. Sahili sığ, kumu ince. Karacasöğüt’ten sola ayrılan, Okluk Koyu’ndan geçen yolun bozuk toprak yolunu izlediğinizde Ayın Koyu, İngiliz Limanı’nı geçip, güzelliğini hayal dahi edemeyeceğiniz Langöz’e ulaşırsınız. Çağ ağaçları köklerini denize salmış, maviyle yeşil kucaklaşmıştır. Bölgeden bir rehber bulursanız, ormandan ilerleyip, 7 Adalar ve Hırsız Koyu’na ulaşın. Son yıllarda adını çok duyduğumuz Bördübet’e Marmaris’in Hisarönü Köyü’nden sağa sapılarak, asfalt yoldan ulaşılabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tatil yaptığı Golden Key, spiker Güneş Tecelli’nin kurduğu Kamp Amazon bu bölgede.
Marmaris’ten kalkan günübirlik tekne turları genellikle, Günnücek Ormanı, Aktaş, Adaağzı, Yalancı Boğaz, Bedir Adası, Cennet Adası, Akvaryum Koyu, Fosforlu Mağara, Kadırga Koyu, Kadırga Koyu rotasını izliyor, ardından Çiftlik, Kumlubük, Turunç’a uğrayıp körfeze dönüyor.
Datça’nın merkezinde, limanın bitişiğindeki kumsaldan ve Öğretmenevi’nden doğuya uzanan sahil şeridinde denize giriliyor. En güzel koylar ise Mesudiye Köyü’nün sahilinde. Sakız ağaçlarıyla çevrili iki küçük koyda restoran ve pansiyonlar bulunuyor. Palamut Bükü, liman ve uzun bir taşlık sahile sahip. Yarımadanın ucundaki antik Knidos kenti, Ege ile Akdeniz’in buluştuğu noktada, lacivert sularda yüzme fırsatı sunuyor. Adanın kuzey rüzgarına açık Reşadiye sahili ise gerçek anlamda bakir sayılabilecek bir alan. Yerleşimin bulunmadığı bu sahilde, denizin girişi taşlık, kum suyun içinde başlıyor.
Datça’nın eski atmosferi, merkeze iki kilometre mesafedeki eski yerleşimde korunuyor. Şair Can Yücel’le özdeşleşen Eski Datça, özenli evleri, begonvilli sokaklarıyla görülmeye değer. Kartallar Vadisi kaya tırmanışını, dağ yürüyüşünü tercih edenler için Eksera Vadisi ideal mekan. Datça’dan Bodrum’a her gün feribot, Simi’ye tekne seferi yapılıyor.
EĞLENCE
Çeşme beach club’ları şöhretlerden vazgeçti
Didim’in her köşesi karaoke bar doldu
Çeşme’nin "beach club"ları Bodrum’a fark attı. Kulüplerin sayısı 23’e ulaştı. Geçen yıl Demet Akalın, Hande Yener, Petek Dinçöz gibi sanatçıların bir saatlik playback konserlere 20 bin YTL gibi astronomik ücretler alması, işletmecilerin bu yıl rota değiştirmesine neden oldu. Şöhretleri unutup, müziksiz eğlenceye yöneldiler. Geçen hafta Ilıca Koyu’nda açılan Lemon Beach, sezona hızlı başladı. Hafta içinde DJ’ler sahneye çıkıyor. İlk hafta sonunda ise rock, hip hop türlerini harmanlayan Pamela, Ege Çubukçu sahne aldı. Çeşme’deki yabancı turistler sörfe ilgi gösteriyor. Bu yıl yine eğlencenin nabzını Aya Yorgi’deki Sole Mare, Shayna, Mojito, Discorium, Club Ceshme, Fontana, CeCe tutuyor.
Kuşadası’nda eğlencenin merkezi Barlar Sokağı. Her beğeniye uygun bar bulmak mümkün. İddialı diskolar Kaleiçi, Kadınlardenizi ve Kuştur bölgesinde. Beach club fırtınası sürüyor, bu yıl üç yeni işletme kapılarını açtı: Green Beach, Miracle Beach Club ile Elias Beach Club.
Didim’de eğlenceyi İngilizlerin tercihleri yönlendiriyor. Her yer karaoke bar dolu. Altınkum’daki beş bin kişilik Medusa Disko, Bodrum’un meşhur Halikarnas Disko’suyla yarışıyor. Roof Top Bar, Seal Bar, Flamingo, Galaxy, Palm Beach ve High End diğer popüler mekanlar.
Akyaka’da günbatımında kıyıdaki restoranlardan birinde olun mutlala. Giden günü içkinizi yudumlayarak yolcu edin. Bu arada Nail Çakırhan Kültür ve Sanat Merkezi’ne uğrayın.
Köyceğiz’e yolunuz düşerse, panoramik manzarayı görmek için 2265 metrelik Sandras Dağı’nın Çiçekbaba adıyla anılan zirvesine mutlaka uğrayın. Kartal Gölü’nün çevresinde biner yaşındaki anıt ağaçlarla karşılaşacaksınız. Yolculuğunuzu ağustos ayının son çarşambayı perşembeye bağlayan gecesine rastlatırsanız ve yanınıza da çadır alırsanız yörüklerin eğlencelerine tanık olabilirsiniz. Koyun ve oğlaklar kesiliyor, taşlardan yapılma ocaklarda uzun sırıklara geçirilerek odun ateşinde pişiriliyor, folklor gösterileri ve diğer etkinlikler gerçekleştiriliyor.
AKDENİZ LEZZETLERİ
Kuşadası’nda eko çiftliğe uğrayın, Dalyan’da mavi yengeci tadın
Kuşadası’nda Kazım Usta Restaurant dışındaki ünlü mekanların tümü şehir merkezinden biraz uzakta. Cappello, Sedir, Tarihi Çınar, Secret Garden bunlardan sadece bir kaçı. Türkiye’nin en büyük ekolojik çiftliğinde üretilen ürünlerin işlendiği Değirmen Restaurant ise Kuşadası - Davutlar arasında bir vaha. Zengin mönüsünü değirmen atmosferinde, kuğu, kaz, ördeklerin gezindiği göletin yanıbaşındaki restoranında sunuyor. At binme maneji var.
Fethiye’de, Turunç Pınarı Koyu’na gidip Osman’ın Yeri’nde denize girerek taze deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Didim- Altınkum sahilinde dünya mutfağı restoranları yaygınlaştı. Kebapçılar Atatürk Bulvarı’nda. Balık mönüsünde öne çıkan restoranlar Apollon Tapınağı karşısındaki Kamacı ve Aşık.
Çeşme’de Dalyanköy veya Şifne’de balık keyfi kişi başı 60 YTL ile 75 YTL arasında değişiyor. Odun ateşinde pide veya döner ise 30 YTL’den başlıyor. Yemeklerde en iddialı oteller Sheraton, Altınyunus ve Ilıca Otel.
Datça merkezinde, ev hanımlarının pişirdiği yerel lezzetleri Zekeriya Sofrası’nda bulabilirsiniz. Balık mönüsünde Emek Restoran öne çıkıyor. Koylarıyla ünlü Mesudiye Köyü’ne günübirlik tekne turları ya da otomobille giderseniz, Ovabükü’ndeki Elif Restoran’da sahibi Yusuf Bey’in o gün zıpkınla vurduğu balıkları tadabilirsiniz.
Muğla’nın Ortaca ilçesinde levrek, çipura, mavri, mırmır ve kefal başta olmak üzere Ege’nin tüm lezzetli balıklarını Ortaca’da bulmak mümkün. Dalyan’a yolunuz düşerse mavi yengeç tatma fırsatını kaçırmayın.
Köyceğiz’in Ağla Köyü’nden geçerseniz, Şapkalı Kadının Yeri’nde mola verin. Saç kavurma, alabalık, borana ebegümeci, gelincik otu, turp otu ve semizotu ile sarımsakla birlikte haşlanarak fırına verilen ekşili tavuğun tadına bakın.
Marmaris’te, balığın en tazesi ve lezzetlisi Selimiye’de yeniyor. Bayır Köyü’nde ise 2350 yıllık tarihi çınar ağacının eteğinde bir kahve bulunuyor. Gözlemesiyle ünlü.