GeriSeyahat Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Yepyeni bir seneye güzel dileklerle girdik. Pek çoğumuzun 2023 hayallerinden biri de yeni ülkeler ve şehirler keşfetmek. İşte bu yüzden jüri üyelerimize 2023 yılı seyahat planlarını sorduk. Aynı isimdeki animasyon filmiyle aklımıza kazınan Madagaskar’ı öneren de sanat şehri Avusturya’yı tercih eden de oldu. Önerilerimize bakıp ister sokak lezzetlerinin peşine düşün, isterseniz Noel Baba’nın köyüne uğrayın. Yeni yıl bol seyahatli günler getirsin.

Macera dolu bir seyahat
PERU
Bahar Gündoğdu, Hürriyet Seyahat gezgini

Güney Amerika kıtasının her ülkesi ayrı güzellikte olsa da benim için Peru önde geliyor. Tabii ki tüm seyahat tutkunlarının görmek istediği, bugüne kadar çok iyi korunan Machu Picchu Antik Kenti birinci sırada. İnkaların bu kayıp altın şehrini çizgi filmlerde izleyerek büyüyen bir nesil olarak bu kaçınılmaz bir tercih benim için. Muhteşem Nazca Çölü’ndeki çizgileri havadan görmeyi de listeye eklemeliyim. 2023 hayallerimi tüm kıta süslüyor. Beni yollara düşürecek, heyecan ve macera dolu uzun bir seyahat olacağından eminim.

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Sanatın ve müziğin yuvası Yıldız gözlemi yapacağız
VİYANA-AVUSTURYA
Burak Özberk, Hürriyet Seyahat gezgini

2023 yılında, tıpkı 2022’de yaptığım gibi bir kez daha Viyana’ya Noel zamanında gitmeyi düşünüyorum. Birinci bölgedeki tarihi şehirde, Steigenberger Otel fiyat-kalite olarak iyi bir tercih. Viyana Konzerthaus’ta bir Noel klasik müzik konserine, mutlaka 2-3 ay önceden bilet almanızı tavsiye ederim. Albertina Müzesi’nde Monet, Picasso, Chagall, Miró; Leopold Müzesi’nde de Egon Schiele, Kokoschka, Klimt tablolarını görmenizi öneririm. Belvedere Sarayı’nı gezerken Klimt’in dünyaca ünlü eseri ‘Öpücük’le de buluşabilirsiniz.

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Yıldız gözlemi yapacağız
LONDRA-İNGİLTERE
Burcu G. Kadak, seyahat yazarı

Yeni yılın ilk seyahatini mayısta eşim ve çocuğumla birlikte Londra’ya yapmayı düşünüyorum. Önceliği dünyanın en prestijli modern sanat müzelerinden Tate Modern’e ve bir polisiye meraklısı olarak Sherlock Holmes Müzesi’ne vereceğim. Westminster Sarayı, Kensington Sarayı, şehrin ikonik köprüsü Tower Bridge ve Hyde Park şimdiden listemizde. Dünyanın sıfır noktasında, Greenwich Kraliyet Gözlemevi’ndeki Birleşik Krallık’ın en büyük teleskopundan yıldız gözlemi yapmaksa eminim ki unutamayacağım bir anı olacak.

Viking çağına yolculuk
KOPENHAG-DANİMARKA
Canan Demiray, seyahat yazarı

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk


2023 UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti olan Kopenhag’ı ziyaret ederek Danimarka mimarisinin Viking çağından bugüne yolculuğunu keşfedeceğim. Yeni açılacak Opera Park görmek istediğim yerlerden biri. Nyhavn’da yürüyüş yapmak, Nørrebro sokaklarında mağazalar ve kafeler arasında dolaşmak zevkli olabilir. Alchemist, Geranium, Noma yenilikçi mutfaklarıyla gitmeyi planladığım restoranlardan. Duck and Cover’ın kokteylleri de Danimarka’nın en eski pastanesi Conditori La Glace’ın pastaları da mutlaka denenmeli.

 

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Sokak lezzetleri meşhur
TAYLAND
Ebru Erke, Hürriyet Ekler yazarı

Son birkaç yıldır gidemediğim ancak daha önce defalarca gezdiğim ve çok sevdiğim yerlerden biri Tayland. Bu yıl başkent Bangkok’ta ‘dünya sokak yemekleri’ üzerine bir televizyon çekimi gerçekleştireceğim. Sokak yemeğinin kraliçesi Jay Fai çok sevgili bir dostum ve Michelin yıldızına sahip bir sokak yemekçisi. Jay Fai’yin yan dükkânında Bangkok’un meşhur lezzeti pad Thai yapılıyor, gidip yemeyi hayal ediyorum. Orada çok sevdiğim şef arkadaşım ThiTid Tassanakajohn var. Onunla buluşup gastronomi turu yapacağız.

Gelecek seneden bol bol seyahat dileyenlere hayallerini sorduk

Sonsuz düzlükte bir mola
SERENGETİ-TANZANYA
Gülay Barbaros Altan Hürriyet Seyahat Yazı İşleri Müdürü

6-7 yıl önce gittiğim Afrika’yı bu kez kızımla keşfetmek istiyorum. Serengeti ışığından bulutuna, ağacından aslanına evrenin sonsuz uyumunun kanıtı gibi… Sabah ve akşamüzeri olmak üzere günde iki kez yapılan safarilerde üç saat bir çitanın peşinde gezebilirsiniz, bir sabah leopar ararsınız. Filler, zebralar, zürafalar, antiloplar, babunlar, hipopotamlar, kartallar… Gerçek bir belgeselin içinde olmak gibi. Tanzanya’da Serengeti, hayatta bir kez görülmeli listenizde olmayı hak ediyor.

Küllerinden doğan şehir
LÜBLİYANA-SLOVENYA
Melih Uslu, TRAVELounge Türkiye Yazıişleri Müdürü

Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin hepsi çok güzel! Yeni yılda Slovenya’nın başkenti Lübliyana’ya (Ljubljana) bilet aldım. Eski ve yeninin sentezini sunan şehir, tarihte birçok kez küllerinden doğmuş.16’ncı yüzyılda Avrupa’nın önemli mimarları tarafından kente görkemli saraylar, barok binalar ve zarif merdivenler yapılmış. Nehir kıyısı kafelerinde ve küçük müzelerde vakit geçirdikten sonra Bled-Piran rotasını takip edeceğim. Bled, Avrupa’nın en güzel göllerinden biri. Piran ise etkileyici bir ortaçağ şehri.

Animasyon filmi gibi
MADAGASKAR
Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini

Afrika’nın sayısız güzelliğe sahip ada ülkesi Madagaskar animasyon filmini izlediğimden beri hayalini kurduğum bir rota. 2023 yazı için de listeme aldım. Sadece beyaz kumsallarıyla değil, doğal güzellikleriyle de öne çıkması, dünyanın başka coğrafyalarında görme şansı bulamayacağım hayvan ve bitki türlerine ev sahipliği yapması benim için çekici taraflarından. Adanın simgesi lemurları yakından tanımak, balıkçı köyü Ifaty’nin eşsiz resiflerinde dalış yapmak ve 800 yıllık baobab ağaçlarının çevrelediği yolda yürümek, yapmak istediklerim arasında.

Sıradışı bir adres
BUTAN
Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı

Nepal ve Çin arasında konumlanan Butan, gerçekten çok sıradışı bir yer. Oldukça fakir bir ülke olsa da dünyanın en mutlu insanları burada yaşıyor. Geleneklerini korumaya ve yaşatmaya özen gösteriyorlar. Doğaya ve insana saygılı bir yaşam sürüyorlar. Öyle ki burada hiç trafik lambası yok ve avlanmak kesinlikle yasak. Paro Havalimanı’ndan 2 saatlik bir yolculukla başkent Thimphu’ya ulaşıyorsunuz. Kralın mütevazı sarayının olduğu şehirde geleneksel Butan evlerinin yanı sıra 51 metrelik dev Buda Heykeli’ni görebilirsiniz.

Noel Baba’nın köyü
LAPONYA-FİNLANDİYA
Serda Büyükkoyuncu, Hürriyet Seyahat yazarı

Finlandiya’nın 188 bin gölden oluşan göller bölgesinde, dağların üzerine kurulan Laponya’nın doğal güzelliğini bembeyaz kar örtüsü tamamlıyor. Kuzeyyıldızı’nı ve kutup ışıklarını seyretmek yılbaşı hediyesi gibi… Noel Baba her ne kadar bizim güney sahillerimizde, Patara’da doğmuş olsa da Kuzey Kutbu’ndaki Rovaniemi onun köyü olarak geçiyor. Burada Noel Baba efsanesinin en nostaljik haline şahit olabilirsiniz çünkü mektup yazma geleneğinin sürdürüldüğü yegâne yerler arasında. Parayı veren Noel Baba imzalı mektubu kapıyor.

False