GeriSeyahat Futbolun anavatanında turist olmak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Futbolun anavatanında turist olmak

Futbolun anavatanında turist olmak

Arjantin 36 yıl sonra Dünya Kupası’na uzanırken başkent Buenos Aires’te yer yerinden oynadı! Dünya şampiyonasının ardından Arjantin’i görmek isteyenler de arttı. Plan yapmaya başlayanlar yola çıkmadan önce hazırladığımız rehberi okuyabilir. Damarlarında futbol dolaşan bu ülkede bir derbi izlemek de çağdaş sanatın peşinde galeri ve müze gezmek de mümkün.

Arjantin’e 7 yıl aradan sonra geçen günlerde rehberlik yapmak üzere gittim; burada sadece bulunmak bile çok farklı duygular yaşatıyor. Ben hem çalışıp hem tadına vardım. Sizin için de öneriler hazırladım.

Futbolun anavatanında turist olmak
Tatar, Racing’in ‘El Cilindro’ olarak bilinen Presidente Peron Stadyumu’nda

Dünyaya neredeyse ayağında topla gelen milletin yetiştirdiği futbolcular Dünya Kupası’nı üçüncü kez kazandı. Eğer böyle bir merakla gitmişseniz ve lig takvimi de uygunsa ateşli derbileri kaçırmayın. La Boca, Racing, River Plate ve Independiente takımlarının maçları, özellikle bir de birbirleri arasındaysa çok çekişmeli ve renkli geçer. Turistlere sahte bilet satmak yaygın olduğu için biletinizi turizm ofislerinden satın alabilirsiniz. Arjantin’de 9 yıldır deplasman takımın taraftarları maça gidemiyor. Dolayısıyla eğer atkı, forma gibi takım belli eden şeyler giyecekseniz ev sahibi takımla ilgili olmasına dikkat edin ve maça taksi veya şoförlü araç kiralayarak gidin. Kale arkası tribünler genellikle taşkınlık çıkaran gruplarla dolu oluyor, dolayısıyla maçları kale arkasından izlemeniz pek tavsiye edilmez.

Futbolun anavatanında turist olmak
Buenos Aires’in en renkli mahallelerinden La Boca

Arjantin’i ve Buenos Aires’i hissetmek için La Boca semtine uğramanızı tavsiye ederim. Boca Juniors’ın stadı, mahallenin sanat galerileri ve sokak sanatçıları, tango dansçıları, rengârenk evleri ünlü. Tabii La Boca nispeten güvenli olsa da çevre mahalleler pek tekin değil. Şehir merkezine yakın olan bu mahalleye giderken yine taksi kullanın. Birçok sanatçının eserleri El Caminito kaldırımlarında satılır. Bir sanat ülkesi olan Arjantin’den hatıra olarak böyle bir sanat eseri alabilirsiniz.

Kırmızı et ve ızgara denince akla gelen ilk ülke Arjantin desek herhalde yanlış olmaz. Buenos Aires’te Don Julio’da bir parrilla yemeyi ihmal etmeyin. Restoran ülke çapında üne sahip olduğu için rezervasyonlar aylar öncesinden doluyor, o yüzden internet sitesi üzerinden (parrilladonjulio.com.ar) rezervasyonunuzu mutlaka yapın.

Alternatif olarak benim gidip çok beğendiğim Rio Alba’yı size öneririm. Buradaki et ve ızgara fiyatları oldukça ucuz olduğu için Türkler ‘sınırsız parrilla’ restoranlarına yönelebiliyor. Fiyatlar komik derecede uygun ancak aradığınız özel tat ‘sınırsız ye’cilerde değil, a la carte restoranlarda bulunabiliyor. Ayrıca, geçen yıllarda Türkiye’de de çok iyi et restoranları açıldı ve bu ziyaretimde yediklerim Türkiye’dekilerden aşırı ileriye geçemedi.

Recoleta Mezarlığı kente gidenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biri. Çok turistik ve bu nedenle pandemiden sonra girişi ücretli yaptılar. Münferit geziyorsanız güncel giriş ücreti 1.400 Arjantin pesosu. Yine bir müze gibi açık olduğu saatler belli, 9.00 ile 17.00 arasında gezebilirsiniz. 1822’de açılan mezarlıkta ebedi istirahatte olan en önemli isim Arjantin’in ulusal ruhani lideri kabul edilen, First Lady Eva Peron. Arjantin’de fakir halka yaptığı yardımlar ve kadınlara verdiği haklar sayesinde, 33 yaşında ölse de ve aradan 70 yıl geçse de halk onu çok seviyor.

Futbolun anavatanında turist olmak
La Boca, gündüzleri sokakta tango şovları izlemek için güzel bir yer

Tango şovlara katılın

Bu şehir aynı zamanda tangonun anavatanı. Hal böyleyken şehrin en turistik aktivitelerinden biri tango şovlara katılmak. Çoğunlukla Brezilyalı turistlerin ilgisini çeken aktiviteler haftanın her akşamı birçok farklı tango merkezinde yapılıyor. Yemekli ve yemeksiz seçenekleri olan şovları turizm ofislerinden veya kaldığınız otelin resepsiyonundan satın alabilirsiniz. Çoğu tango evinin otellere ücretsiz servisi var. Biz Casablanca Tango Şov’u tercih ettik. Memnun kaldık.

Arjantin’de resmi dolar kuruyla sokak kuru arasında neredeyse yüzde 100 değer farkı var. Bundan dolayı kredi kartıyla yapılan ödemelerde işletme eğer internet POS makinesi yerine banka POS makinesi kullanıyorsa yerel halkın ödediği tutardan iki kat fazla ödemiş oluyorsunuz. 2022 Aralık sonu 1 USD, 170 Arjantin pesosu, sokaktaysa 1 USD, 300 Arjantin pesosu civarında. Buenos Aires’in meşhur caddesi Florida’da, sokakta yüksek kur verebiliyorlar ancak orada da sahte para çok yaygın!

Komşu mahalleler Palermo ve Serrano Arjantin’in nispeten güvenli ve hareketli merkezlerinden ikisi. Lakin biz konaklama için şehrin bir diğer turistik destinasyonu olan liman yakınındaki Puerto Madero’yu ve buradaki SLS Hotel’i tercih ettik.

Futbolun anavatanında turist olmak

Latin Amerika’da sanatın öncü kenti

Ülkedeki ilk galeri 1868 yılında bir fotoğraf galerisi olarak Galerias Witcomb adıyla açılmış. 1971’de kapanan galeri 2010’da tekrar açılmış. Instagram’da @galeriaswitcomb adresinde bulabilirsiniz. Buranın haricinde Praxis’e de göz atabilirsiniz. Ülke, Latin Amerika Sanat Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Modern Müze, Dekoratif Sanat Müzesi, MACBA Contemporary, Sivori Müzesi başta olmak üzere sanatla ilgili birçok müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Komşu Uruguay’da gezilecek şehirler

Buenos Aires’e gitmişken Rio de la Plata Nehri’ne komşu diğer ülke Uruguay’ı da görebilirsiniz. Nehri geçmenin en rahat yolu feribot. Buenos Aires’ten Uruguay’ın en tarihi şehri Colonia de Sacramento’ya, başkent Montevideo’ya ve Punta del Este’ye feribot var. Punta del Este’ye gidiş için bilete dahil olarak bir otobüs yolculuğu yapmanız gerekiyor. Uruguay, Arjantin’e göre daha pahalı bir ülke. Oldukça güvenli bir yer ancak kısıtlı vaktiniz varsa Arjantin’de harcamanızı tavsiye ederim.

False