GeriSeyahat Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler

Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler

Çeşme, Alaçatı gibi turistik bölgeler ve özellikle İstanbul’dan taşınan nüfusla genişleyen Urla ile bilinen İzmir, elbette bunlardan çok daha fazlası. Aksi halde tarih boyunca Akdeniz ve Anadolu’nun en önemli kentleri arasında sayılmasını açıklamak zor olurdu. Seyahatseverlerin 1973’ten beri takip ettiği Lonely Planet’ın ‘2024’te ziyaret edilecek en iyi şehirler’ listesine giren İzmir’in Bozdağ’dan Kozak’a saklı cevherlerini tanıyalım.

Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
Yelkenkayalar, Foça

Tarih boyunca İzmir neden hep zengin ve yaşamak için tercih edilen kentler arasında ilk sıralardaymış sorusunun cevabı; doğal ve kültürel değerleri... Bu değerleri günümüzde de büyük oranda muhafaza ettiği için İzmir, Lonely Planet’ın 2024 yılında ziyaret edilmesi önerilen kentler listesinde ilk 10’da var.

Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
Agora, İzmir

Ticaret merkezleri

Kenti tarih boyu şekillendiren limanı olmuş. Bunu Kemeraltı’nda görebiliyoruz. UNESCO’ya aday bir değere sahip bu çarşı, iddia ediyorum ki 50 yıl gidip gelseniz bile hâlâ görmediğiniz bir sokağı kalacak ve sizi şaşırtacaktır. Ünlü Saat Kulesi’ne sırtınızı verdiğinizde karşınızdaki tepeyse Kadifekale. İzmir’in en güzel manzarası. Kemeraltı ve Kadifekale’nin turizmle ilişkisi yakın zamana kadar biraz kopuktu ama bu konuda bir hayli yol alındı. Pagos ve Agora gibi antik güzellikler meraklıları için mücevher niteliğinde. Özellikle keşifseverler için Kemeraltı ve Kadifekale destinasyonu biçilmiş kaftan.

Balıkçı kasabası böyle olur

Bir kentin denizle olan ilişkisinden doğan kültürel özgünlüklerini en iyi haliyle gösterecek müze örneği isteseniz, Foça ve Karaburun derim... Bu iki kasaba Özel Çevre Koruma Bölgesi. Birinden öbürüne karayoluyla gitmek için koskoca körfez sahilini geçmeniz gerekse de aslında sokağın karşısındaki pencereden gerilmiş iple çamaşırları ortak kurutan komşu gibiler. Bu iki komşunun bir ortak özelliği de Ege Denizi kıyısında biyolojik çeşitlilik için son iki sığınak olmaları. Karaburun’un maki ve frigana (makiden kısa çalı) ekosistemleri ve Foça’nın adaları doğaseverler için birçok sürpriz barındırıyor. Balıklar, foklar, orkideler, kuşlar, mantarlar...

Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
Birgi tarihi evleri, Ödemiş
Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
Gölcük Köyü, Seferihisar

Dağ kuşağı

İzmir’in deniz dışındaki doğal ve kültürel değerleri dağlar, nehirler ve ovalarla şekillenmiş. Bir kuşak gibi kuzeyden güneye Madra, Yunt, Yamanlar, Spil, Nif ve Bozdağ ile çevrelenen kent, orman varlığıyla da dikkat çekici. Küçükmenderes, Torbalı ve Menemen ovaları taşıdığı tarım potansiyeliyle tarih boyunca hem kendini hem Akdeniz’i beslemiş. Günümüzde de zeytin ve üzüm tarımı aynı görevi sürdürüyor. Tarıma bağlı gelişen kültürel zenginlikle doğal değerler, seyahatseverler için İzmir’de keşfedilecek daha fazla seçenek yaratıyor.
İzmir’in doğusunda Bozdağ’ın çevresinde kurulan Bozdağ kasabası bir koruma alanı. Sonbahar ve kış aylarında kestane ağaçlarının dinginliği ve çamlarının kokusu çok davetkâr. Mantar severler için de çok sayıda sürpriz var. “Sezar” diyorum! Mantarcılar anlıyor. Gölcük ise Bozdağ’ın yamacında bir doğa harikası. Bir tatlı huzur arayanlarla doğa fotoğrafçıları için şiddetle tavsiye olunur. Birgi, Ege dağ kasabası sevenler ve taş mimarinin kaynaklarını merak edenler için görülmesi gereken bir köy. Günümüzde koruduğu yerel dokusu, gastronomik özellikleri ve sevimli sokaklarıyla UNESCO Kültürel Mirası olma yolunda hızla ilerliyor.

Bergama, Kozak Yaylası

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bergama’daki antik kent uluslararası ölçekte gözbebeği yerlerden ancak ilçe merkezi, güzel sokakları ve Kozak Yaylası da keşfedilmeyi bekliyor. Geleneksel dokuyu sonuna kadar hissedeceğiniz Bergama, ‘zaman içinde donup kalmış’ hissini uyandıracak esnaf kültürü ve özel gastronomik değerleriyle ziyaret listenizde olmalı. Çamfıstığının başkenti Kozak Yaylası’ndaysa Ege ormanlarının en güzel örnekleri var.

Ege’nin incisinde az bilinen ve keşfe çağıran özel yerler
Çandarlı Kalesi, Çandarlı

Çandarlı’dan Karadeniz’e

İzmir’i anlatmayı bir sayfada bitiremeyiz. Son olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday
olsa da çok bilinmeyen ve Çandarlı’nın da içinde olduğu bir değerden söz etmeliyim. Tam adı; ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ ve bu değer aynı zamanda turistik bir rota. Ünlü Galata Kulesi ve Yoros Kalesi sözü edilen eserlerden. Diğerleri de İzmir’deki Foça ve Çandarlı, Bartın Amasra, Düzce Akçakoca ve Sinop kaleleri. Yani size Sinop’tan başlayıp bütün Orta ve Batı Karadeniz’i gezdiren, İstanbul üzerinden Çandarlı, Foça ve Çeşme’de son bulan bir Ceneviz turu...
İzmir’i keşfettikçe çok daha fazla kapının açıldığını ve daha çok keşfin olduğunu göreceksiniz. Ben henüz bitiremedim mesela. Kesin bilgi! İyi ve sürdürülebilir seyahatler.

False