GeriSeyahat Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet!

Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet!

Batı Virginia’nın dağlık arazisindeki Green Bank köyü, Amerika’nın en sessiz yeri… Çünkü burada kablosuz elektronik aletler tamamen yasaklanmış durumda. Yani Green Bank köyünde ne cep telefonu kullanılıyor ne de internet…

Buranın WiFi’siz bir ütopyaya dönüşmesinin arkasında dev Green Bank Teleskopu yatıyor. Green Bank Teleskopu dünyanın en büyük, tamamıyla yönlendirilebilir radyo teleskopu. Green Bank, Batı Virginia’da bulunan Ulusal Radyo Astronomi Gözlem Evi’nin (National Radio Astronomy Observatory- NRAO) bir parçası olarak görev yapıyor. Gözlemevinin çalışma mekanizmasını etkilememek için de yaklaşık 34 bin kilometrekarelik bir alan ‘Ulusal Radyo Sessizlik Bölgesi’ olarak ilan edilmiş. Bu nedenle cep telefonu başta olmak üzere kablosuz elektronik aletler birincil tehlikeyi oluşturuyor.

Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet

Cep telefonu kısıtlamaları Green Bank’te ilginç bir insan topluluğunu bir araya getirmiş. Vücudu elektromanyetiğe aşırı duyarlı bazı insanlar, modern toplumdan kaçıp buraya yerleşmişler. Çünkü onlar için elektromanyetik alanlar yaşanamaz yerler. Bu yüzden modern dünyadan göç edenler soluğu Green Bank köyünde alıyor.



Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet

Diane Schou da toplamda 147 sakini olan bu köyde yaşayan biri ve elektromanyetiğe aşırı şekilde duyarlı. Slate‘e anlattığına göre 2007’de kocasıyla bu köye yerleşene kadar hayatı tam bir işkenceymiş. 2002’de evlerinin yakınına kurulan bir WiFi sağlayıcının ardından vücudunda şiddetli ağrılar duymaya başlamış: “Aşırı derecede yorgundum ama geceleri de uyuyamıyordum. Kaşıntılarım vardı, saçım dökülüyordu ve cildim kırışıyordu” diye anlatıyor.

Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet

EHS, yani elektromanyetiğe aşırı duyarlılık, başka belirtiler de gösterebiliyor. Baş ağrısı, yorgunluk, uyuyamamalar, deri sorunları, kaslarda ağrılar, kaşıntılar, kusmalar gibi kişiden kişiye değişiklik gösteren semptomları var. Green Bank’e yerleşenlerden bazıları için daha önce kanserden bile şüphelenilmiş. Köy sakinlerinden Melissa Chalmers, “Cep telefonuyla konuştuktan sonra, suratımın o tarafı hissizleşiyordu.” diyor. Green Bank’e gelişiyle Chalmers tüm vücudunun rahatladığını hissetmiş.



Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet


Bölgenin ne kadar daha bu ‘Sessiz Bölge’ özelliğini koruyabileceği ise merak konusu… Green Bank köyünde yaşayanlar bir süre sonra buranın da kirleneceğini düşünüyor.




Bu köyde ne cep telefonu var ne de internet


False