GeriSeyahat ‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Bu mevsimi seven de sevmeyen de lapa lapa yağan bembeyaz karın güzelliğine kayıtsız kalamaz. İçimizde naif duygular uyanır ve hemen çocuklar gibi mutlu oluruz. Kimilerine göre de kar romantizmi çağrıştırır. Doğanın bu güzel armağanını ölümsüzleştirmek isteyen fotoğraf tutkunları için jürimize en etkileyici kış manzarası adreslerini sorduk. Birçok şehirden öneriler aldık.

Toz karlı pistler: ERCİYES DAĞI, KAYSERİ
Celal Korkut, DHA Genel Müdürü

“Mavi gökyüzü, pamuk gibi bulutlar ve kayakçılara büyük keyif yaşatan toz karın güzelliği... Hititler döneminde adı ‘beyaz, gümüş gibi parlak’ anlamına gelen ‘Harkasos’ ya da ‘Beyaz Dağ’ olarak bilinen, günümüzde İç Anadolu’nun Alpler’i olarak isim yapan Erciyes Dağı, kışın bambaşka bir manzaraya bürünüyor. Kayseri’nin en büyük turizm gücü olan Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en iyi pistlerine sahip. Şehir merkezine 25 kilometre mesafede, zirvesi 3 bin 916 metre yüksekliğinde. Kar yoğunluğuna bağlı olarak her yıl değişse de normal şartlarda kayak sezonu kasım ayının sonunda başlayıp mayıs başı gibi bitiyor.

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

"Günbatımı nefes kesiyor: BEYŞEHİR GÖLÜ, KONYA
Mustafa Seven, fotoğrafçı

“Kış soğukları başlayınca ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası haline geliyor. Hava sıcaklığı geceleri bir hayli düştüğünden gölün kıyı kesimleri buzlanıyor. Günbatımı manzarası adeta insanın nefesini kesiyor. Ayrıca balıkçı tekneleri ve sandallar yan yana geldiğinde yaşanan renk cümbüşü ve araya giren kar manzaraları görenleri kendine hayran bırakıyor.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Kalbinizi fethedecek: ERZİNCAN
Ender Yükseker, fotoğrafçı

“Doğasının güzelliğiyle her fotoğrafçının uğraması gereken bir rota. Doğu Ekspresi’yle kış mevsiminin büyüsünü masalsı bir geziye dönüştürebilirsiniz. Kemaliye’deki Karanlık Kanyon hemen kalbinizi fethedecek. Acısu’daki çeşmelerden maden suyu içebilirsiniz. Köylere yukarıdan bakarken kendinizi bir kar küresi içinde gibi hissedebilirsiniz.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Her mevsimi ayrı güzel: KAPADOKYA, NEVŞEHİR
Figen Kokol, gezgin-fotoğrafçı

“Peribacalarıyla ünlü Kapadokya bana göre her mevsimin en güzeli ama karlar altında burası tam bir masal diyarına dönüşüyor. Doğayla tarihin bütünleştiği en önemli noktalardan biri ve Nevşehir’den Kayseri’ye uzanan geniş bir alanı kaplıyor. Peribacaları, kiliseleri, vadileri, yeraltı şehirleri, açık hava müzesi, taş evleri ve yemek kültürüyle sizi eşsiz bir şölen bekliyor. Göreme, Ürgüp, Uçhisar, Ortahisar, Mustafapaşa, Avanos, Ihlara Vadisi bölgede görebileceğiniz en iyi fotoğraf noktaları. Ancak Kapadokya’nın asıl güzelliğini sabahın ilk ışıklarıyla havalanan balonların kalkış anında fotoğraflayıp ölümsüzleştirebilirsiniz."

Bu dağlara doyum olmaz: ZİGANA, GÜMÜŞHANE
Bünyamin Aygün, Demirören Görsel Medya Direktörü

“Kışın ülkemizin doğu ve kuzey bölgelerinde hangi ile giderseniz gidin kuşkusuz harika kar manzaraları yakalarsınız. Eğer hem fotoğraf çekmek hem de tatil yapmak isterseniz size Zigana yaylalarını öneririm. Trabzon ve Gümüşhane arasındaki sıra sıra dizili, 2 bin rakım üzerindeki Zigana Dağları’nın manzarasına doyum olmaz. Bölgede mutlaka görmeniz gereken yerler de şöyle: Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı, Gümüşhane’nin Olucak Köyü’ndeki İmera Manastırı, Torul ilçesindeki Karaca Mağarası.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Bir inci kolye gibi uzanıyor: BORÇKA BARAJ GÖLÜ, ARTVİN
Mehmet Subaşı, fotoğrafçı

“İçinde bisiklet yolu, asma köprüler, çeşmeler, seyir terasları olan ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Çoruh Ekoturizm Yolu doğa tutkunlarını bekliyor. Borçka Baraj Gölü kenarındaki güzergâh, şelaleleri, zengin bitki örtüsü, fauna çeşitliliği, derin vadileri, berrak sularıyla olağanüstü güzellikler sunuyor. Sümbüllü Köprüsü bir inci kolye gibi göz kamaştırıyor. Artvin’in büyüleyici doğasının tahrip edilmeden turizme kazandırılması takdire şayan. Ziyaret edecek fotoğraf meraklıları temiz havanın ve eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirler.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Üzerinde şenlikler yapılıyor: KARS
Adem Meleke, fotoğrafçı

“Son yıllarda ülkemizin en popüler tren yolculuğu haline gelen Doğu Ekspresi’nin en özel durağı Kars. Ani Harabeleri, Sarıkamış’ın tarihi dokusu, kayak tesisleri, kış boyu donan ve üzerinde şenlikler yapılan Çıldır Gölü, Rus mimarisinden de harika örneklerle Kars, kışın gez gez bitmez rotalarından. Yılın neredeyse 8 ayı karlar altındaki şehir, doğa manzaralarına doyamayacağınız bir memleket köşesi. Gitmişken bu güzel coğrafyanın olmazsa olmazı Kars kazından yemeyi de ihmal etmeyin.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Bungalov kiralanabilir: BORABOY GÖLÜ, AMASYA
Melih Uslu, TRAVELounge Türkiye Dergisi Yazıişleri Müdürü

“Şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Boraboy Gölü, muhteşem kış manzarası fotoğrafları çekmek için doğru adres. Uzunluğu yaklaşık 500 metre olan gölün çevresindeki bungalovlar kiralanabiliyor. Kıyısındaki ormanlık patika da fotoğraf için ideal. Amasya şehir merkezinde hava günlük güneşlikken Boraboy Gölü yüksek rakımdan dolayı bembeyaz kar örtüsüyle kaplanabiliyor. Bu doğal alan çok sayıda kuş ve bitki türünün de yaşam alanı.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Farklı renkler ve duygular…: ILGAZ DAĞLARI, KASTAMONU-ÇANKIRI
Azize Dağlı - Fotoğrafçı

“Kışın çocuklarla birlikte kar yağsın diye bekleriz. Kayak yapmak, bir kardan adamı selamlamak, ayak seslerimizi dinleyerek yürüyüşe çıkmak ve manzaranın fotoğrafını çekmek isteriz. İşte bunların hepsini mevsimi gelince beyaza bürünen Ilgaz’da bulabilirsiniz. Her mevsim farklı renkler sunan ve farklı duygular uyandıran bir doğal güzelliktir Ilgaz Dağları. Sis bastığı zaman kendinizi kaybolmuş gibi hissedip telaşlanabilirsiniz. Ama her anını yaşayıp fotoğraflamak güzeldir, yeter ki ışığınız yerinde olsun.”

‘Bir gün bir kış masalında’ manzaranın tadını çıkaralım

Meydana torpil geçiyor: SULTANAHMET MEYDANI, İSTANBUL
Uygar Taylan, Hürriyet Ekler muhabiri

“Sanki kar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sultanahmet Meydanı’na biraz torpil geçiyor. Çünkü İstanbul’un diğer bölgelerine nazaran burada daha uzun kalıyor ve erimiyor. Sultanahmet Camisi ve Ayasofya’nın arasında kalan bölge, özellikle Alman Çeşmesi’nin olduğu At Meydanı Caddesi, sabah saatlerinde iyi fotoğraf yakalamak isteyenler için birbirinden zengin manzaralar sunuyor.”

False