GeriSeyahat Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Mimari harikası binaları, dünyaca ünlü müzeleri ve şehrin tamamına yayılmış kitapçılarıyla Avrupa’nın en ilgi çekici şehirlerinden biri Münih. Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler nereler, çocuklar en çok hangi müzeleri görmek ister veya yemek için hangi restoranlara gidilmeli? Tatilinizi planlarken önerilerimize göz atarak nokta atışı yapabilirsiniz.

Almanya’nın Berlin ve Hamburg’dan sonra en büyük üçüncü kenti olan Münih, Avrupa’nın da sanat ve kültür merkezlerinden biri. Bu güzel şehrin kalbi Marienplatz’da atıyor. Ortaçağda şehrin tuz ve tahıl pazarı olan Marienplatz şimdilerde turistlerin buluşma yeri. Meydandaki en ilgi çekici bina Yeni Belediye Binası (Neues Rathaus).

Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Marienplatz

Neogotik yapının ön cephesinde Bavyera dükleri, kralları ve mitolojik figürlerin büyüleyici heykelleri var. Bu eski binayı hem çocuklar hem de yetişkinler için özel kılan detaysa ön cephesindeki saat. Kulenin çanları 11.00, 12.00, 17.00 ve 21.00’de çaldığında saatin içindeki mekanik şövalyeler ve insanların Münih’in tarihinden anları sergiledikleri dans gösterisi başlıyor.

Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Oyuncak Müzesi

Gösteriyi çocuklarla seyretmek için en güzel nokta da meydandaki zincir kitabevi Hugendubel’in ikinci katı, camın önü. Marienplatz’taki eski belediye binasının (Altes Rathaus) kulesindeyse Oyuncak Müzesi var. 4 katlı bu kulede 19’uncu yüzyıldan kalma bebek evleri, teneke ve pelüş oyuncaklar, trenler başta olmak üzere pek çok eski oyuncak sergileniyor.

Bilim ve teknoloji müzesi

Dünyanın en ünlü sanat galerilerinden biri olan Alte Pinakothek, Neue Pinakothek ve Pinakothek der Moderne sanat, tasarım, grafik ve mimari eserleri üç farklı çatı altında topluyor. Klasik eserler çocukların pek ilgisini çekmese de Van Gogh, Rubens, Monet, Cézanne, Da Vinci ve Klimt gibi dünyaca ünlü ressamların eserleri görülmeye değer.

Münih’in en büyük müzesi olan Alman Müzesi (Deutsches Museum) aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji ve bilim müzesi. Müzik aletleri, uzay, insan bedeni ve sağlık, robotik, taşıtlar, havacılıkla elektronik bölümleri çocukların ilgisini en çok çeken yerlerin başında geliyor. İnteraktif deneyim ve öğrenme alanı sunan müzede canlı etkinlikleri de takip edebilirsiniz. 0-8 yaş çocuklara deneyler ve eğlenceli eğitim alanlarıyla unutulmaz anlar sunan Kids Kingdom bölümünü de mutlaka listenize ekleyin.

Kitapçılar şehri

Dünyanın en büyük çocuk ve gençlik kütüphanesi olan Uluslararası Gençlik Kütüphanesi şehir merkezine trenle 25 dakika mesafede. Araştırma ve ödünç kitap alma bölümleriyle toplam 240 dilde 650 binden fazla kitaba ev sahipliği yapan bu kütüphanede çocuklar için pek çok etkinlik de düzenleniyor. Türkçe bölümünde de tanıdık yazarların eserleri var. Hugendubel, Lese Lotte, Wortwahl Buchkultur favori kitapçılarım. Şehrin ana alışveriş caddelerinden Leopoldstrasse üzerindeki Buchhandlung Lehmkuhl iki katlı butik bir kitapçı. Farklı temalara göre sık sık değişen davetkâr bir vitrini var. Literabella ve Rauch&König şehirde en sevdiğimiz iki kitapçı oldular çünkü her ikisi de çocuk kitapları için birer odasını ayırmış. Bu kitapçılarda 0-12 yaş için kitaplar bulabilirsiniz.

Lezzet için seçenek bol

Münih seyahatimizde bazı günler ortalama 25 bin adım atınca akşam dışarı çıkıp yemek yiyecek halimiz kalmamıştı. Bu günlerde Lieferando uygulamasından yararlandık. Hamburger sevenler için Hans im Glück’in ‘pfeffersack’ isimli mantarlı burgeri ve tatlı patates kızartmasını, Ruff’s Burger’inse sezar soslu cheeseburger’ini öneririm. Dean&David sağlıklı salataları, sandviç ve dürümleriyle ünlü. Heimwerk’in klasik ve vegan şnitzelleri lezzetli. Butterbrot sabah kahvaltısı için hazırladıkları taze ekmeleri ve hamur işleriyle kalbimizi çaldı. Lo Studente, Pizza 60 Secondi ve Nine O Five çocuk dostu pizzacılar. Avrupa’nın en büyük şehir parklarından biri olan İngiliz Bahçesi’nde özellikle October Fest zamanı kalabalık olan restoranlar var. Buralarda klasik Bavyera mutfağının tadına bakabilir, yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.

Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Her yaşa göre eğlence var

3 yaş ve üzeri çocukların tüm günü eğlenerek geçirebilecekleri Play Mobil Fun Park, Münih’e arabayla yaklaşık 2 saat uzaklıkta. Okulöncesi çocuklar, çiftlik alanı, kale ve su parklarında eğlenirken 9-12 yaş çocuklar mini golf, go kart, korsan gemisi ve pedallı deniz bisikleti alanlarını tercih edebilir. Sulu oyun alanları çok olduğu için yanınızda yedek kıyafet götürün.

Bavyera’nın başkenti Münih’te oyun peşinde

Legoland Deutschland Resort’ta hem küçükler hem büyükler eğlenebilir.

Legoland Deutschland Resort şehre yaklaşık 1-1.5 saat uzaklıkta. Küçük büyük herkesin eğlenebileceği parkta Lego bloklarının nasıl üretildiğini anlatan fabrika gezisini mutlaka deneyimleyin ve hediye blokunuzu almayı unutmayın.

Farklı temalarla çocuklara yönelik sergiler ve atölyeler düzenleyen Çocuk Müzesi’nde (Kinder Museum) şubat ayı sonuna kadar Style City temalı bir etkinlik var. Şehirdeki sokak sanatçılarının eserlerini inceleyen çocuklar, atölye alanında sokak resimleri, kilden heykeller, atık malzemelerden sanat eserleri yaratıyorlar.

Çocuk Sanat Merkezi’nde (Kinder Kunst Haus) haftanın belirli günlerinde çocuklar için sanat atölyeleri düzenleniyor. Etkinliklerin tamamını www.kinderkunsthaus.de adresinden inceleyebilirsiniz

False