GeriSeyahat Antalya’da oteller yenilendi, sahillere 17 yeni Mavi Bayrak geldi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Antalya’da oteller yenilendi, sahillere 17 yeni Mavi Bayrak geldi

Antalya’da oteller yenilendi, sahillere 17 yeni Mavi Bayrak geldi

Türkiye’nin Mavi Bayrak rekortmeni Antalya bu yaz 5 milyon yabancı, 3 milyon yerli tatilciyi ağırlamaya hazırlanıyor.

Dünyanın en uzun tünelli akvaryumu, kum heykel festivali, dalış noktaları, beş yıldızlı yeni otelleriyle sezonu açan kentin sahillerinde çok sayıda yenilik var. Mavi Bayrak sayısı 208’e ulaştı. Ünlü lezzet duraklarına yenileri eklendi. Bar, disko ve gece kulüpleri programlarını gözden geçirdi. En çılgın eğlenceler yine Kemer ve Alanya’da.

SAHİLLER

47 Mavi Bayrak’la lider Kemer

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin bu yılki değerlendirmesi sonucunda Türkiye 383 Mavi Bayrak ile İspanya ve Yunanistan’ın ardından dünya 3’üncüsü oldu. Türkiye’de iller arasındaki sıralamada ise birincilik yine Antalya’da. Bu yıl ilin 197 plaj, 6 marina, 5 yatında toplam 208 Mavi Bayrak dalgalanıyor. İlçeler arasındaki sıralamada ise 47 bayrakla Kemer birinci. Onu Alanya (43), Manavgat (43), Serik (25), Muratpaşa (10), Kaş (8), Aksu (8) izliyor. Büyükşehir sınırlarında 6, Konyaaltı’nda 6, Gazipaşa’da 1 bayrak bulunuyor.
Mavi Bayrak, sahildeki işletmeleri 22 kritere göre inceleyen Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca (TÜRÇEV) veriliyor. Deniz suyunun temizliği kadar, hizmet kalitesini de güvence altına alıyor. Antalya’da bu yıl ilk kez Mavi Bayrak alan otellerin çoğu Alanya ve Manavgat’ta. Listeye Alanya’dan giren oteller Grand Kaptan, Mirador, Dizalya Palm Garden, Turtaş, Vikingen Infinity Resort... Manavgat’tan ise Lake&River Side, Otium Eco Club Side, Crystal Sunset Beach, Paloma Oceana Resort, Bella Resort Otel. Diğerleri: Crystal Water World, Sherwood Dreams Otel (Serik), Delphin Imperial (Aksu), Yelken Blue Life Hotel, Crystal Aura Beach Otel (Kemer), Hotel Club Barbarossa (Kaş). Antalya Yat Limanı yanındaki Mermerli Plajı da ilk kez bayrak taşıma hakkını kazandı.

Dev akvaryumda 20 bin balık Kar Dünyası’nda İglo Köyü

Antalya’nın uluslararası standarttaki su parklarına iddialı bir akvaryum eklendi. Geçen yıl açılan Antalya Akvaryum, 5 milyon litrelik ana tank kapasitesiyle Avrupa’da 2’nci, dünyada 5’inci. 131 metrelik tüneli, Avrupa’nın en uzunu. İçinde dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirler, göller, zehirli türler ve denizanaları gibi 40 farklı temada akvaryum yer alıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan dev akvaryumda 20 binden fazla balık ve sualtı canlısı bulunuyor. Tesiste Maldivler’den esinlenen 800 metrekarelik gölet, balık dokunma havuzları, dalgıçlık okulu, restoran, fast food, kafeler, 5D sinema salonu, sualtı temalı çocuk oyun ve eğlence alanı, paintball ve sergi alanları yer alıyor. Kar Dünyası adlı bölüm ise sıcaktan bunalanlara hitap ediyor. Kayak pistleri, İglo Köyü, Noel Baba evi eksi 20 derecelik bu alanda.

/images/100/0x0/55eb263af018fbb8f8ae7ced

İmparatorlar kumsalda

7 ’nci Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali başladı. 10 ülkeden 20 heykeltıraş, Lara Beach’te 20 günde 100’den fazla heykel yaptı. 20 imparatorluğun, 100’den fazla heykelle canlandırıldığı festivalde, Cengiz Han, Büyük İskender, İngiltere Kraliçesi 1’inci Elizabeth, Friedich Barbarossa, Pers Kralı Sarses, 1’inci Pedro, Nefertiti, Akhetanot, Mısır Firavunu, 16’ncı Louis, Napolyon, Sezar, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Ulubatlı Hasan gibi isimlerin kumdan heykelleri yer alıyor. Heykeller gece LED ışıklarla aydınlatılıyor. Geçen yıl heykel sergisini 150 bin kişi gezmişti. Bu yıl ziyaretçi sayısının 250 bin’e ulaşması bekleniyor.

Su parklarında doyasıya eğlence

Su parkları eğlence için kapılarını açtı. Antalya kent merkezindeki Aqualand yetişkinler için tam gün eğlence karşılığı 47 TL fiyat belirledi. Saat 14.00’ten sonraki girişler için yetişkinler 33 TL ödeyecek. 0-6 yaş grubundaki çocuklardan ücret alınmayacak olan su parklarından öğrenciler 33, 6-12 yaş grubundaki çocuklar ise 28 TL ödeyerek yararlanabilecek. Belek’teki Troy Aqua ve Troy Dolphinarium, ücretini yetişkinler için 25 Euro, 3-12 yaş grubu çocuklar için ise 20 Euro olarak ilan etti. Konyaaltı’ndaki 1.5 saatlik yunus şovların yapıldığı Dolphinpark’a giriş ücreti yetişkinlere 40, 3- 12 yaş çocuklara 27, öğrencilere 30 TL olarak belirlendi. Dedeman’daki Aquapark ise yangın sonrasında gelen yıkım emri nedeniyle kapatıldı.

Dalış fiyatları düştü

Dalış noktalarıyla dünyada ilk 50’ye giren Antalya kıyılarında bu yıl 120’ye yakın dalış merkezi hizmet veriyor. Bu kuruluşlarda dalış eğitimi alıp, deneme dalışı yapılabiliyor. Fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 20’ye yakın ucuzladı. Deneme dalışlarının fiyatları 50 - 60 TL arasında değişiyor. Başlangıç eğitimi olan ve bir hafta süren kursların fiyatları ise 300 - 400 TL arasında. Dalış fiyatları, geçen yaza göre bu yıl yüzde 20 daha ucuz.

Günlük tur müşterisi azaldı

Kaleiçi Yat Limanı’nda kapasiteleri 12 ile 200 arasında değişen 54 tekne günübirlik tur hizmeti veriyor. Taksim Gezi Parkı eylemini desteklemek için Kaleiçi’nde düzenlenen gösteriler bölge esnafı kadar tur teknelerini de etkiledi. Tur operatörlerinin uyarısıyla turistlerin otelden çıkmaması turlara ilgiyi azalttı. Antalya 200 No’lu Yatçılar ve Yelkenciler Kooperatifi Başkanı Ahmet Dursun, “Geçen sezon günde 6 - 7 kez tura çıkıyorduk. Şimdi 1 turu zor yapıyoruz” dedi. Bu gelişme tur fiyatlarında indirime yol açtı. Geçen yıl kişi başı 10 TL olan 2 saatlik tur 7.5, geçen yıl 5 TL olan 1 saatlik tur 3.5 TL’ye, geçen yıl 35 TL olan 6 saatlik tur 20 TL’ye düştü.

E Ğ L E N C E

Fener’e Big Yellow Taxi geldi Kemer’de Rus eğlencesi dorukta

Kaleiçi, Lara ve Konyaaltı bölgesindeki bar ve gece kulüpleri tatilcilerin uğrak yeri. Kaleiçi’ndeki Tudors Arena, Simurg Temple konserlerle genç izleyicilere hitap ediyor. Bu sezon açılan Holly Stone ise farklı konseptiyle Kaleiçi’ne yeni renk getirdi. 15 metre tavan yüksekliği bulunan mekânda yerli ve yabancı müzik çalınıyor. Ayrıca geniş bir bahçeye sahip. Kaleiçi’nde iç içe barlardan oluşan Club Ally, 14’üncü yılında yenilendi. Irish Pub, Pub Street Konyaaltı gecelerinin vazgeçilmezleri arasında. Lara bölgesi gecelerin en renkli ve yoğun yaşandığı alan olarak göze çarpıyor. Eski Lara yolu üzerinde birçok tanınmış mekân yüzlerini yenilerken, bu yıl açılanlar da dikkat çekiyor. Chappell’de yemek ve eğlence bir arada. Ünlü isimler konser veriyor. Big Yellow Taxi Benzin, bu yıl Antalya’da şube açtı. Fener Mahallesi’ndeki klasik otomobillerle dekore edilen restoran geniş mönüsüyle gece saat 02.00’ye kadar açık. Aynı semtte açılan Shots Bar, 10 ve 20’lik karışık shot seçenekleriyle müşterilerini karşılıyor. Tatlı, ekşi aromaları shot bardaklarında deneme imkânı sunuyor. Ehl’i Keyf, bu yaz Eski Lara Yolu’ndaki yeni yerinde. Bin kişilik kulüpte her gece konser var. Eski Lara Caddesi’ndeki Paşa Lara’da çarşamba, cuma ve cumartesi geceleri Elnur sahneye çıkıyor. Dedeman Oteli’ndeki Club Ceila kapandı. Lara Becah’te Salinas Club’un yerine açılan Havana Club, çılgın eğlencelerin mekânı. Gece kulübünde her hafta bir ünlü sahneye çıkıyor. Alanya’da gece hayatının nabzı rıhtımda atıyor. Bistro Bellman Night Club, James Dean Bar, Club İstanbul, Robin Hood Club, Havana Beach Club, Latino Club, Janus Disko gibi büyük eğlence mekânlarının yanı sıra onlarca bar var. Gece daha çok Alman ve İskandinav turistleri görmek mümkün.
Kemer’de eğlenceyi Rus turistlerin beğenileri belirliyor. 2 bin kişilik Club Kemer Aura’da, sezon boyunca dünyaca ünlü DJ’lerin yanında ünlü Rus şarkıcılar da konserler veriyor. Club İnferno ise özellikle köpük partileriyle Rus tatilcileri çekiyor. Club Kristall’in en dikkat çeken yanı haftada bir gün Rusya’nın en fazla isim yapmış şarkıcılarının konserler vermesi.

L E Z Z E T L E R

Ada Balık’ta çocuğa özel mönü Tavacı Recep’te kaburga dolması

Dedeman Otel civarında hizmete giren Çatı Ocakbaşı kısa sürede Antalyalılar tarafından beğenilen bir mekân oldu. Her akşam fasıl yapılıyor. İşletmenin adını taşıyan ‘Çatı Ciğer’ mönünün spesiyeli.
Eski Lara Yolu’nda, falezler üzerinde hizmete giren Günaylar Restaurant, hem et hem deniz ürünleriyle misafirlerini ağırlıyor. Lara’daki Serpme Balık Evi ve yeni yerine taşınan Kitchenette hem yerli hem yabancı tatilcilerin tercihi. Konya mutfağını Konyaaltı’na taşıyan Sedir Restaurant ise yeni şubesinde metrelik etli ekmeğiyle dikkat çekiyor. Aynı bölgedeki Sea Life Otel’de bu yıl hizmete giren Ada Balık Evi, çocuklara özel mönü hazırladı. Doğal, katkısız, elyapımı hammadeler kullanan Z-min Home’da gördüğünüz, kullandığınız her şeyi satın alabiliyorsunuz. Elde açma mantı, narlı cheesecake, el yapımı reçel ve turşunun bulunduğu mönüde konsept kahvaltılar hafta sonuna keyifli bir başlangıç sağlıyor. Meşhur Tavacı Recep Usta, Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul’dan sonra lezzetlerini Antalya’ya taşıdı. Bulunduğu kentlerde hem yerli hem de yabancı müşteriler tarafından beğeni toplayan Recep Usta, kısa sürede Antalya’nın da vazgeçilmez lezzet durakları arasına girdi. Kaburga dolmadan saç kavurmaya geniş bir mönüye sahip olan işletme, Eski Lara Yolu’nda geniş iç ve dış alanıyla hizmet veriyor. Şehrin gürültüsünden ve stresinden uzak bir mekân hayal edenler için Lara Köy, Lara’da açıldı. Sabah serpme kahvaltısı, öğle ve akşam mangal keyfi yapılan mekân, gözlemeleri ve hamur işleriyle ön plana çıkıyor.

Antalya’da oteller yenilendi, sahillere 17 yeni Mavi Bayrak geldi

K O N A K L A M A

Üç büyük otel el değiştirdi, Kundu’da siteler otele dönüştü

Antalya’nın Mersin sınırındaki Kaldıran Burnu’ndan, Muğla sınırındaki Eşen Çayı’na uzanan 643 kilometrelik sahil şeridinde 350’nin üzerinde 5 yıldızlı otel bulunuyor. Olimpos ve Çıralı gibi Milli Park sahasındaki alanlar ise doğasever tatilcilere hitap ediyor. Çadırda gecelik 20 TL’den, kral dairesinde gecelik 20 bin TL’ye her türlü konaklama imkanı bulmak mümkün.
İlk beş ayın verilerine bakılırsa, Antalya yıla yüzde 8’lik turist artışıyla başladı. İstanbul’daki Gezi olaylarının etkisi henüz bölgeye yansımadı. Yabancı tatilciler arasında Almanlar liderliğini korurken, Ruslarda artış yüzde 20’yi buldu. İranlılarda yüzde 175, Hırvatlarda yüzde 96 gerileme yaşandı. Ramazanın bölgedeki etkisinin minimumda kalması, azalan yerli tatilcinin yerini, turistlerin alması bekleniyor.

/images/100/0x0/55eb263af018fbb8f8ae7cf1

ADAM & EVE ROYAL OLDU

Son 8 ayda yeni oteller açıldı, önemli el değiştirmeler yaşandı. Alarko Holding farklı mimarisiyle dikkat çeken HillSide Su Otel’i Turaçlar Turizm’e sattı. Tesisin adı Su Otel oldu. ‘Seksi Otel’ olarak dünyada ün yapan Adam & Eve ise Kayı Grup’tan Stone Grup’a geçti, ismine ‘Royal’ eklendi. Semtine ismini veren Dedeman Otel’i, Barutlar aldı. Bölgenin ilk 5 yıldızlı oteli Divan Talya, 38 yıllık geçmişi arkasında bırakarak kapandı. Manavgat ilçesi Çolaklı beldesindeki Alba Oteller zinciri bünyesinde bulunan Alba Resort, Alba Royal ve Alba Queen Otel, bu yaz sezonu öncesinde baştan sona yenilendi.
Bu yıl turizm yatırımı teşviklerinden yüzde 36 ile aslan payını alan Antalya’da yeni oteller de hizmete giriyor. Crystal Oteller Grubu’nun 12’nci ve en büyük tesisi Crystal Waterworld Resort & SPA, Belek’in Boğazkent mevkiinde hizmete açıldı. 845 odalı otel adından anlaşılacağı gibi su parklarıyla dikkat çekiyor. 6 havuz, 18 metreye ulaşan 2 ayrı kaydırak kulesi 86 metre uzunluğundaki ‘King Cobra’ kaydırağı tesisi rakiplerinden ayırıyor. Titanic Hotels de Antalya’daki ikinci otelini Belek’te Titanic Deluxe Belek adıyla hizmete açtı. Beşgöz Nehri kıyısındaki tesis 13 bin metrekarelik SPA, 8500 metrekarelik kongre merkezine sahip. Kemer’e bağlı Beldibi’nde 100 milyon Euro’luk yatırımla tamamlanan Vertia Luxury Resort mayısta hizmete girdi. 412 oda, 10 villası bulunuyor. Kundu’da yıllardır atıl duran siteler, Ramada ve Corendon markalarıyla ekonomik otellere dönüştürüldü.

ÇIRALI PATLAYACAK

Kemer’e bağlı Çıralı ve Olimpos’un bu yıl, dünya basınında birbiri ardına yayımlanan haberlerin etkisiyle, turizmde patlama yapması bekleniyor. Sırt çantalılara yönelik uluslararası rehberlere giren Olimpos’taki Kadir’in Ağaç Evleri’nde bu yıl yarım pansiyon konaklama 35 TL’den başlıyor, klimalı bungalovlarda 70 TL’ye kadar çıkıyor.

False