GeriSeyahat 36 saatte Rio de Janeiro
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Rio de Janeiro

36 saatte Rio de Janeiro

Dünya Kupası’ndan iki yıl sonra Rio, Yaz Olimpiyatları coşkusunu yaşıyor. Karnavalların, güneşli sahillerin şehri 21 Ağustos’a kadar dünya gündeminde olacak. Ülkenin kışı yaşaması ziko hastalığı bulaşma riskini azalttı. Şişirilmiş otel ve uçak fiyatlarının oyunlar başladıktan sonra dengelenmesi bekleniyor. Olimpiyat biletlerinin yüzde 30’u hâlâ alıcısını bekliyor. Olimpiyatlar vesilesiyle Copacabana ve Ipanema sahillerini, meşhur kumsal partilerini, görmeye değer müzeleri, tatmaya değer lezzetleri keşfetmek istiyorsanız yenilenen Rio sizi bekliyor.

Cuma

19.00
Amazon’a dalış
Geçen yüzyıl boyunca kuzeydoğudan göçenler birlikte yemek kültürlerini de getirdiler. Güneyin et kültürü de kentin restoranlarına damgasını vurdu. Amazon lezzetleri ise çok özel. Yağmur ormanlarından gelen açai meyvesi bile çoğu kafede bol şekerli, buzlu ve erotik çağrışım yapacak şekilde sunuluyor. Tacacá do Norte’de ise buzlu plaj içeceği yerine şekeri dengeli, neredeyse sütlaç gibi. Yanına baharatlı yengeç (19 TL) ve tadı armuta benzeyen mangaba suyuyla harika bir öğüne dönüşüyor.
20.30
Merkezi konumda
Turistler genellikle güney sahillerindeki semtlerde kalmayı tercih eder. Gece eğlencesi için zaman zaman merkezdeki Lapa’ya ya da sanatçı bohemlerin mekanı Santa Teresa’ya giderler. Fakat Rio’nun nabzı artık merkezde, geçmişin önemsiz küçük burjuva mahallelerinden Flamengo ve Catete’de atıyor. Praça São Salvador’la başlayın turunuza. Müşteriler öğrenciler, biracılar kum gibi. Daha iyi bir seçim, caddenin aşağısındaki Salvatore Café olabilir. Argentin kafesinin empanadas’ları harika (4.80). Daha sonra 17’nci yüzyılda kölelerin toplandığı, mucizevi şekilde günümüze ulaşan Mercado São Jose das Artes’e gidin. Pek çok bar ve müzikhol bulacaksınız.

36 saatte Rio de Janeiro

Cumartesi


10.00
Manzaralı piknik
Yemyeşil Jardim Botánico semtine doğru yola çıkın. Casa Canandai’den baton ekmek, gougères (peynirli lokma), prosciutto salamı, leziz Minas Gerais peyniri queijo canastra alın. Taksiye atlayıp, kısa mesafe ötedeki Lage Parkı’na gidin. Bahçedeki Roma üslubu geniş yapı Görsel Sanatlar Okulu. Sergiler düzenlenen parkta ayrıca Brezilya nehirlerinden, denizinden balıkları görebileceğiniz akvaryumlarla dolu bir de mağara bulunuyor. Ağaçların arasından görünen Corcovado Dağı elinizi uzatsanız dokunacakmışçasına yakın. Önünüzde, aşağılarda Kurtarıcı İsa heykeli tüm görkemiyle gökyüzüne uzanıyor. Sanki müthiş bir doğa gösterisini sahne arkasından izliyorsunuz. Yaşadığınız anın tadını çıkarın…
13.00
Bikinili bisiklet
Hayretten ağzınızın açık kalmasını sağlayacak meşhur manzarayı görmeden Rio’dan ayrılmamalısınız. Deniz, kumsal bir yana Leblon, Ipanema and Copacabana plajlarındaki mayoluların defilesi başlı başına bir şenlik. Leblon’daki Bike Rio’dan aylığı 8 TL’ye ortak kullanıma açık portakal renkli bisiklet kiralayın. Sahil boyunca ilerlerken sosyalleşme mekânı Posto 9’a uğrayın. Vero’da dondurma molası verin ya da sahildeki kulübelerden taze sıkılmış hindistan cevizi suyu için. Arpoador Plajı’nda kısa bir yürüyüş yapın, denize girin. Çıkışta bir başka portakal renkli bisiklete atlayıp, Dois Irmaos Dağı’ndan sahili seyredin. Turunuzu 3 numaralı bisikletle Copacabana sahilini gezip Sugarloaf Dağı’nı seyrederek tamamlayın.
15.00
Sömürgeci sardalyeler
Geçmişin bar kültürünü merak ediyorsanız, Brezilya’daki Portekiz barlarından eskisini bulamazsınız. Sömürge dönemi sonrasında bile ülkeye Portekizliler akın akın gelmeyi sürdürmüş. Son dalga 2008 krizinde gelmiş. Yüksek tavanlı, lüks Adega Pérola’da barmenler içkiyle birlikte küçük mezeler servis ediyor. Sardalye, lakerda, domatesli sarmısaklı sosta koyun sosisi tadılmaya değer. Ortalama fiyatları 20 TL. Son 10 yılda Brezilya’da gelişen butik biracılığın örneklerini de burada tadabilirsiniz. Kent sahili Porto Maravilha yani Harika Liman projesiyla yeni görünüme kavuştu. MAR (Rio Sanat Müzesi, giriş 6.5 TL) koleksiyonları ülkenin renkleri, yetenekli sanatçılarının işleriyle dolup taşıyor. Müzede bu hafta açılan Brezilya’nın Renkleri başlıklı sergi 2 Ocak 2017’ye kadar sürecek. Geniş kapsamlı sergide 17’nci yüzyıl gezginlerinin resimlerinden günümüze kadar ülkedeki sanatın öyküsü yansıtılıyor. Denizin içine yayılan iskeledeki Yarının Müzesi’ni Calatrava tasarlamış. Kapıları önümüzdeki günlerde açılacak. 19’uncu yüzyılda, Afrika’dan getirilen kölelerin indirildiği Valongo Koyu’nda ise Afrika sanatıyla ilgili sergiler bulunuyor.
17.30
Futbol finali
Brezilya’da stadyumlar şölen yeridir. Tanık olmak, bu heyecana katılmak istiyorsanız işte size nadir bir fırsat: Maracana Mário Filho Stadyumu’ndaki final karşılaşması olimpiyatın futbol şampiyonunu belirleyecek. Heyecanlı karşılaşma saat 17.30’da başlıyor.
20.00
Butik mutfak
Gurmelere layık yemekler, özel servis, seçkin atmosfer… Eğer bunları arıyorsanız Hotel Santa Teresa’nın bahçesindeki dik yokuşu tırmanıp Tereze’nin kapısından girdiğinizde “Evreka” diye haykırabilirsiniz. Şehirdeki ışık denizini panoramik olarak seyredebileceğiniz güzel bir masa seçin, mönüyü inceleyin. Bol etli ıstakoz yanında risottoya dönüştürülmüş buğulama balıkla servis ediliyor. Escondidinho, yanında baroa patatesinden püre ve morina balığıyla sunulan bir tür sebzeli, kıymalı güveç. Bu mönüye şarap yaraşır fakat lütfen öncesinde cashew elmalı, yeşil limonlu caipirinha kokteylini tadın. İçki dahil ortalama 200 TL.
22.00
Dans kartı
Lapa bölgesinde her gece pek çok parti düzenleniyor. Klasik dans mekanı arıyorsanız Lapa’nın biraz dışındaki Praça Tiradentes bölgesinde, tarihi binadaki eski kulüplerden Estudantina Musical’in vals ve tangoculara layık pisti sizi bekliyor. Her yaştan dans meraklısının buluştuğu kulübe erken gitmenizde fayda var. Zamanın nabzını tutan La Paz ise üç katlı, DJ eşliğinde dans edilen bir mekan. Gece saat 01.00’de kapısında kuyrukta beklemeye razı olan herkese açık…

36 saatte Rio de Janeiro

Pazar


09.00
Bire iki
Rio’nun benzersiz doğası kentin iki önemli noktasından panoramik olarak görülebilir: Sugarloaf ve İsa heykelinin bulunduğu Corcovado dağları. Her ikisini de havadan seyretmeye ne dersiniz? Helisight’ın 12 dakikası 450 TL’lik turları Sugarloaf’dan başlıyor. Helikopter koyların, gökdelenlerin ve Corcovado’nun çevresinde uçuyor.
11.00
Plajlardan plaj beğen
Rio’nun çoğu plajı büyüleyici, fakat şehir içinde. Otelsiz, turistsiz bir sahil için vapura atlayıp körfezin karşı kıyısındaki Niteroi şehrine gidin, sonra 99 Taxi’yle Itacoatiara Plajı’na ulaşın. Kayalıkların altındaki bu güzel sahilde otel yok, fakat epeyce kalabalık. Daha sakin bir yer arıyorsanız taksiyle ıssız yoldan geçerek Taberna do Darwin’e gitmeniz gerek. Bu güzel restoranda şef her gün iki özel tabaklık mönü hazırlıyor. Rezervasyon gerekli, fakat Şef Márcio Sabino’nın evinde misafir gibi karşılanıyorsunuz. Sadece hafta sonunda açık ve nakit geçerli. Izgara biftek, şekersiz muzdan karides soslu mantı gibi lezzetleri çevrenizde uçuşan dev mavi kelebekler, bahçede koşturan dev kertenkeleleri seyrederek tadıyorsunuz.
15.45
Basketbolun devleri
21 Ağustos’ta basketbolda olimpiyatın lideri belli olacak. Final karşılaşması Arena Carioca 1’da. Kapılar 15.45’te açılıyor. Aynı gece geç saatlerde Maracana Mário Filho Stadyumu’nda olimpiyatların kapanış töreni yapılacak.

36 saatte Rio de Janeiro

Nasıl gidilir?
Ağustosun üçüncü, Olimpiyatlar’ın kapanış haftasında Avianca Havayolları İstanbul’dan Rio’ya bir aktarmalı, gidiş-dönüş 5 bin 66 TL’den başlayan fiyatlarla uçuyor. THY’nin direkt uçuşları 5 bin 775 TL’den başlıyor. Aktarmalı uçuşlarda yolculuk süresi gidiş 16, dönüş 25 saat.

 

False