GeriSeyahat 10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Mersin yazın ilk göz kırptığı şehirlerden... Yıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz’in sıcaklığı, doğal güzellikleri, Mavi Bayraklı plajları ve mutfağıyla daha fazla ilgiyi hak eden Mersin’e gittiğimizde görmemiz gereken yerleri jürimize sorduk. 10 tanesini sıraladık.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Şehrin simgelerinden

Cennet ve Cehennem mağaraları

Bu iki çukur da Silifke yolu üzerinde, bir yeraltı deresinin yol açtığı erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş. Önce derinliği 128 metre olan Cehennem’e bir göz atın. Serda Büyükkoyuncu “Mitolojiye göre Zeus, alevler kusan 100 başlı ejderha Typhon’u buradaki bir kavgada yendikten sonra, onu Etna Yanardağı’nın altına kapatmadan önce bir süre Cehennem çukurunda hapsetmiş. Bu çukuru yukarıda kurulan balkondan görebiliyorsunuz ama Cennet’i görmek için 452 basamak inmeniz gerek. Burada ağaçların arasından sızan ışık, manzarayı daha da güzelleştiriyor” diyor. Ziyaretiniz bitince âdet gereği Silifke yoğurdundan yapılan köpüklü ayran içmeyi ihmal etmeyin.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Deniz bisikleti kiralayın

Kız Kalesi

Bir kâhin, krala “Kızını yılan sokacak” der, Kız Kulesi’ndeki gibi. Ve kale yapılır... Nurgül Büyükkalay “Burası bir korsan adası. Bizanslıların yaptığı düşünülen kale ve saray var. Karaya 600 metre. Yüzerek ya da deniz bisikletiyle gidebilirsiniz” diyor.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Her adımda başka lezzet 
Tantuni, kebap, balık 

Mersinli yazarımız Ebru Erke öneriyor: “Marinadaki Günaydın Restoran ve klasiklerden Göçtü’de kebap yemek leziz. Balık için Rina Balık, tantuni için Denizhan ve Memoş. Cezerye almak isterseniz de Hasan Yozgat veya Dondurmacı Halil’e uğrayın.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Büyüleyici güzellikte 
Yerköprü Şelalesi 

Yerköprü Şelalesi Milli Parkı’nın içindeki şelaleyi görmemizi öneren Burcu Gürtürk Kadak “Ermenek Çayı üzerindeki şelaleye 40 dakikalık bir yolu yürümeniz gerekiyor. Şelale ve geçeceğiniz kanyon o kadar büyüleyici ki kesinlikle değiyor” diyor.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Gizemli oymalar
Adamkayalar

Adını üzerindeki insan kabartmalarından alıyor. Kayalarda 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve 1 kartal figürü var. Bu gizemli kayalara ulaşmak biraz zorlu. Ancak dünyada eşine az rastlayacağınız bu arkeolojik eserleri mutlaka listenize alın.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Giriş ücretsiz 
Mavi Bayraklı Boğsak Koyu 

Mavi Bayraklı koyun berrak sularına bırakın kendinizi. Mersin şehir merkezine 120 kilometre uzaklıkta. Plajı kum, denizi dalgasız ve sığ. Caretta carettaların da ziyaret ettiği koy her daim temiz. Plaja giriş ücretsiz. Koy çevresinde çeşitli kamp alanları var.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Yazın çok hareketli 
Narlıkuyu 

Silifke’ye bağlı turistik bir belde olan Narlıkuyu’da sahil boyunca balıkçılar, masmavi deniz ve zengin bir tarih bulacaksınız. Burak Özberk “Cennet obruğundan gelen soğuk tatlı yeraltı suyunun karıştığı noktadaki Narlıkıyu yaz aylarında çok ilgi çekiyor” diyor.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Dünyada sayılı... 
Taşucu Amfora Müzesi

Türkiye’deki ilk amfora müzesi Silifke’de. Arslan Eyce’nin büyük emekle oluşturduğu koleksiyon, dünyanın sayılı müzeleri arasında. Saffet Emre Tonguç “1800’lerden kalma bir ambar binasında MÖ 7-MS 18’inci yüzyıl arasında üretilen yüzlerce amfora var” diyor.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Tarım yapılan ilk yerlerden
Yumuktepe Höyüğü 

Dünyada tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olan Yumuktepe Höyüğü, Mersin’de. Canan Demiray “Burada bulunan yabani buğday, mercimek, bezelye; orak ve benzeri taş aletler, tarımsal faaliyetin Neolitik döneme uzandığının gösteriyor” diyor.

10 adımda Mersin’i keşfe çıkalım

Tamamen durgun
Aynalıgöl Mağarası

İsmini içindeki tamamen durgun gölünden alan Aynalıgöl Mağarası’nın oluşumu Buzul Çağı’na kadar gidiyor. Mersin’in Aydıncık ilçesindeki bu doğal güzellik, sarkıt ve dikitleri, toplam 555 metre uzunluğuyla bölgenin en önemli karstik yapılarından biri.

False