Schulz böyle bir kriz beklemiyordu

Güncelleme Tarihi:

Schulz böyle bir kriz beklemiyordu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 09:17

Almanya’da genel seçimlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen hükümet arayışları son bulmadı. Bu sürpriz gelişmelere en hazırlıksız Sosyal Demokratların yakalandığı görünüyor. SPD lideri Schulz zorda.

Haberin Devamı

ALMANYA’da önümüzdeki günlerde bir hükümet seçeneği ortaya çıkar mı? Yoksa erken seçime mi gidilir? Bunun anahtarı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) elinde. SPD daha seçim akşamı kendini çok hızlı bir biçimde hükümete girme yerine, muhalefete gitmeye kilitledi. Buna sadece SPD lideri Martin Schulz değil, SPD yönetimi oy birliğiyle karar verdi. Seçim akşamı ZDF kanalındaki liderler toplantısında konuşan Martin Schulz, “Hıristiyan Birlik, Yeşiller ve Hür Demokratlar arasında Jamaika koalisyonu kesin kurulur” dedi. 

“Jamaika koalisyonu kurulacak. Ben bundan çok eminim” diyen Schulz, Yeşiller ve Hür Demokratlar’a dönerek, “İkiniz de rahat olun. Bayan Merkel, başbakan kalabilmek için sizin her istediğinizi yapacak. Bayan Merkel hakkında biri ‘Fikirleri içine çeken elektrik süpürgesi’ tanımını kullandı. Ben bu tanımı çok isabetli buldum” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÖNGÖRÜSÜ TUTMADI
Ama Schulz’un öngörüsü tutmadı. Dört parti arasında Jamaika koalisyonu, Hür Demokratların müzakere masasını terk etmesiyle suya düştü. SPD lideri Martin Schulz, yine çok hızlı bir biçimde, daha Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ne söyleyeceğini beklemeden kameralar önüne çıkarak, önceki gibi “Merkel’le bir koalisyona yokuz. Erken seçimden de korkmuyoruz” dedi.

NAHLES DE YANILDI
Gelişmelere tek hazırlıksız yakalanan Martin Schulz değildi. Jamaika koalisyon görüşmeleri sona erdiği ertesi akşamı ZDF kanalına çıkan SPD Grup Başkanı Andrea Nahles, “Buna rağmen koalisyonunun bugün veya yarın kurulacağı yönünde sizinle bahse girerim” dedi. Ama bu da tutmadı. Şimdi SPD kaynıyor. Milletvekilleri erken seçim istemiyor. Bir taraf “Merkel başbakanlığında bir azınlık hükümetini destekleyelim” diyor, diğer bir taraf ise “Merkel’le koalisyona kapıları kapatmayalım” çağrısı yapıyor.

HİÇ HESABA KATMAMIŞ
Martin Schulz da, erken seçimden geri adım atmış görünüyor. Ülkede istikrarlı bir hükümet kurulması için yapıcı bir rol üstleneceklerini söyleyen Schulz, “Şu zor durumda SPD tamamen sorumluluğunun bilincinde. Önümüzdeki günlerde ülkemiz için iyi bir çözüm bulacağımıza inanıyorum” dedi.
Bu gelişmeler SPD’nin Jamaika koalisyonunun kurulamayabileceği ihtimalini hiç hesaba katmadığını ve hazırlıksız yakalanarak, çok acele karar vermek zorunda kaldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

KURULTAYDA ZORLANABİLİR
7-9 Aralık günleri SPD’nin genel kurultayı var. Martin Schulz, yeniden SPD Genel Başkanlığı’na aday. Ama Schulz’un genel başkanlığı tehlikeye gireceğe benziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!