‘Şah maddesi’ni değiştirelim

Güncelleme Tarihi:

‘Şah maddesi’ni değiştirelim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 09:43

Alman hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edilen şiiri yazan komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasını isterken, hükümet ortağı SPD, ilgili ceza yasasının ‘çağ dışı’ olduğu gerekçesiyle değiştirilmesini istedi.

Haberin Devamı

SPD Grup Başkanı Thomas Oppermann, yabancı devlet organları ve adamlarına hakaret cezasını düzenleyen, Alman ceza yasasının 103’üncü maddesinin çağın gerisinde kaldığını söyledi.

Oppermann, SPD’nin yasayı değiştirmeye hazır olduğunu, meclisin gelecek haftaki oturumunda bu yasayı değiştirebileceğini vurguladı.

Hukuk uzmanları da Alman ceza yasasının 103’üncü maddesinin 1871 yılından, Alman İmparatorluğu döneminden kalma olduğunu ve kaldırılmasını önerdi.

Ancak Adalet Bakanlığı sözcüsü Baer Henney, Adalet Bakanı’nın bu yönde henüz bir girişimi bulunmadığını belirtti ve bu önerinin parti grupları içinde tartışıldığını kaydetti.

Bir daha olmasın diye cezalandırılmalı
Jan Böhmermann olayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlığını yapacak olan Michael Hubertus von Sprenger, ZDF’nin ‘heutejournal’ programına konuştu. Erdoğan’ın, Böhmermann’ın cezalandırılmasını, her şeyden önce de bir daha böyle bir hakaretin tekrar etmemesi için istediğini belirten von Sprenger, “Elbette yüksek bir ceza almayacak. Ama onu tekrar hukuk çerçevesi içine geri çekecek, bir daha kaba hakaretler yapmayacağı, mizah yapacağı gerekli bir ceza olacak” dedi. Soruşturmayı yürüten Mainz savcılığı kendilerine konuyla ilgili suç duyurusu yağdığını belirtti. Başsavcı Gerd Deutschler, başlangıçta 20 olan suç duyurularının üç rakamlı seviyeye çıktığını kaydetti.

Henney, yasanın kaldırılması durumunda Jan Böhmermann bundan nasıl etkileneceğini sorusuna, ceza yasasının 2’nci maddesini örnek gösterdi. Bu madde yürüyen bir dava sırasında yasanın değiştirilmesi durumunda, sanığa en yumuşak cezanın verilmesini öngörüyor.

Almanya’da yabancı devlet adamlarına hakaret cezasını düzenleyen 103. madde, Şah maddesi olarak tanınıyor.

Hukuk uzmanları İran Şahı Rıza Pehlevi’nin 1960’lı yıllarda bu yasadan hareketle Almanya’da dava açtığına ve kazandığına, bu nedenle o zaman ‘Şah maddesi’ denildiğine dikkati çekiyor. Buna göre Şah Pehlevi 1964’te Kölner Stadt Anzeiger gazetesinde kendisini bir fotomontajla karikatürize eden sanatçıya dava açtı ve karikatürü yapan kişi para cezasına çarptırıldı. 


BAKMADAN GEÇME!