GeriSeyahat Rota 7’de 7 günlük yolculuğa çıktım Madagaskar’ı tüm boyutlarıyla keşfettim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Rota 7’de 7 günlük yolculuğa çıktım Madagaskar’ı tüm boyutlarıyla keşfettim

Rota 7’de 7 günlük yolculuğa çıktım Madagaskar’ı tüm boyutlarıyla keşfettim

Gıda mühendisi, Food and Travel Dergisi Yayın Yönetmeni Ebru Erke (40) ortalama iki ayda bir ruh haline göre rota seçip yurtdışında yolculuğa çıkıyor. Kış başında yolu Afrika’nın güneydoğusundaki ada devleti Madagaskar’a düştü. ‘Rota 7’ turunda adayı baştan başa geçti. “Adanın zengin doğası kadar yerel kültürü de etkileyici” diyor.

Gideceğiniz yerleri seçerken, gezerken öncelikleriniz nelerdir?
- Seyahat etmek aynı zamanda işimin de bir parçası. Bu konuda sanırım şanslı azınlıktanım. Zira kimi zaman işim vesilesiyle hiç aklımda olmayan, fakat beni çok şaşırtan yerlere gidebiliyorum. Yıllık kişisel seyahat planlamamda seçimi tamamen o dönemki ruh halime bağlı yapıyorum. Bazen sadece spor üstüne kurulu bir seyahate, bazense bir profesyonelin eşliğinde sanat turuna çıkıyorum. Veya bir kenti şefle birlikte keşfediyorum, mutfakta saatler geçiriyorum. Görmek istediğim şehirlere özellikle turizm sezonları dışında gitmekten hoşlanıyorum.

Rota 7’de 7 günlük yolculuğa çıktım Madagaskar’ı tüm boyutlarıyla keşfettim
DOĞAYI, KABİLELERİ MERAK ETMİŞTİM

Bugüne kadar hangi coğrafyalarda yolculuğa çıktınız, yakın gelecekte nereleri görmek istiyorsunuz?
- Açıkçası gittiğim ülkeleri saymadım, rakamsal olarak da kendime böyle bir hedef koymadım hiçbir zaman. Çünkü sadece gitmiş ve görmüş olmak için bir şehre gitmeyi sevmiyorum. Orayı yaşamak ve gittiğim yerin ritmine kendimi bırakmak beni mutlu ediyor. Bu yüzden de çoğu zaman otelde kalmak yerine halkın yaşadığı, turistlerin uzak olduğu noktalarda ev kiralamayı seviyorum. Şu anda en büyük hayallerimden biri Brezilyalı şef Alex Atala ile yağmur ormanlarında malzeme avına çıkabilmek. Himalayan Foodsteps adlı firmanın özel olarak organize ettiği ve Himalaya manzarası eşliğindeki yemek kursları da bir diğer hayalim. Ayrıca Myanmar en kısa sürede keşfetmek istediğim yerlerden.
Madagaskar’a sizi ne çekti?
- Afrika’nın cazibesi çoğumuz için yadsınamaz. Madagaskar’a beni çeken, el değmemiş doğal hayat ve endemik canlıların yanında birbirinden renkli sıcacık ruhlu; yaşam felsefelerini ataya hürmetten alan farklı etnik kabilelerin yaşam şekilleri oldu.
Sizi en çok hangi özellikleri etkiledi?
- Madagaskar dünyanın en önemli vanilya ve kahve üreticilerinden. Fakat seyahat süresince hayatımda içtiğim en kötü kahveler buradaydı. Sebebiyse yoksulluk. Halkın yüzde 90’ının geliri iki doların altında. Ürettikleri ve sahibi oldukları kıymetli şeyleri tüketmeleri imkânsız. Üretimin tamamı ihracata gidiyor. Yemek kültüründe ise Fransız ve Hint etkisi görülmekle birlikte heyecanlandıran bir tarafı yok. Neredeyse tamamı endemik bitki ve hayvan türlerinin bir arada yaşadığı adanın genetik mirası ve insanların doğal hayatla uyumlu primitif yaşantısı inanılmaz etkileyiciydi.
Rota 7 turunu neden tercih ettiniz, fiyatı uygun muydu?
- Madagaskar’ın her yerinde fiyatlar çok çok ucuz. Seyahat biletlerini önceden makul fiyatlara alırsanız ekonomik bir tur organize edebilirsiniz. Fakat seyahatiniz boyunca halkla doğru iletişim kurabilmek ve onların kurallarına göre davranmak adına mutlaka yerli bir rehberle gezmenizi öneriyorum. Türkiye’den Madagaskar’a çok kapsamlı tur organize eden şirketler de mevcut, bunlar da tercih edilebilir. Başkent Antananarivo’dan ülkenin en güneyindeki Toliara’ya kadar olan 980 kilometrelik bu rotanın henüz Batılı kâşiflerin istilasına uğramamış olması onu çekici kılan en önemli özelliklerden. Rota 7 (Route Nationale 7) adeta Madagaskar’ın özeti niteliğinde. Seyahatten aklınıza kazınacak karelerin tamamı yolculuk boyunca tanıklık edeceğiniz yaşam manzaraları olacak.

CESUR SAFİR AVCILARI SEMPATİK LEMURLAR

Neler gördünüz, hafızanızda bu turdan neler kaldı?
- Rota 7’nin başlangıç ve bitiş noktalarında doğa kadar insanlar da şaşırtıcı derecede farklı. 980 kilometre boyunca aşama aşama bunları gözlemlemek mümkün. Şu anda gözümü kapatıp Madagaskar’ı düşündüğümde aklımda yer edenleri şöyle listeleyebilirim: Madagaskar dışında sadece birkaç ülkede bulunan fakat en fazla çeşiti burada görülen adanın alametifarikası, dünya tatlısı lemurlar; Ankaratra Sıradağları’nın eteklerindeki Ambatolampy adlı kasaba ve alüminyum mutfak aletleri üretim merkezi... Buradaki enteresan nokta, hammaddenin çalıntı olması. Devlete ait elektrik telleri ve diğer çalıntı metallerin karıştırılmasıyla elde ediliyor. Devlet bunu biliyor fakat hırsızlık ekonomisini durduramıyor. Termal şehir Antsirabe’de ülkenin önemli mineral zenginliklerine şahitlik ediyorsunuz. Yarı değerli taşlar atölyelerde işleniyor. Mutlaka pazarlık etmek gerekiyor. Ilakaka bölgesinde hayatları pahasına safir avcılığı yapanlar; Ambalavo şehrindeki Antaimoro kâğıt fabrikasında ‘avoha’ bitkisiyle geleneksel kâğıt üretimi; oğlak dönencesi üstündeki Toliara kenti ve yakınındaki harika balıkçı kasabası Ifaty; asırlık baobab ağaçları ve tabii tüm yol boyunca çeltik tarlalarında çalışanlar.
Adaya gideceklere, Rota 7’ye katılacaklara neler önerirsiniz?
- Rota-7 uzun bir mesafe, özellikle de Madagaskar’ın yol koşulları göz önüne alındığında. Yollarda alışverişin imkânsız olduğunu düşünecek olursak, acil ihtiyacınız olabilecek her şeyi mutlaka yanınıza almalısınız. Tuvalet ihtiyacı mecburen yolda en uygun görülen açık alanlarda gideriliyor, buna karşı hazırlıklı olmak gerek. Kuru yemiş, meyve gibi ufak atıştırmalıkların çantanızda olmasında fayda var. Barsak antiseptiği gibi ilaçlar tedbir olarak yanınızda bulunsun. Fotoğraf çekmek için durduğunuz yerlerde bir anda onlarca çocuk etrafınızı sarabiliyor. Kalem, silgi veya şeker gibi minik hediyelikler iletişime geçmek için bir aracı. Fakat hediye dağıtımını mutlaka yerel rehberinize yaptırın.

Rota 7’de 7 günlük yolculuğa çıktım Madagaskar’ı tüm boyutlarıyla keşfettim

False