Pedagojik formasyon

Güncelleme Tarihi:

Pedagojik formasyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2015 09:44

YÖK, geçtiğimiz hafta önemli bir karara imza attı. Öğretmenliği belli bir sınırda tutmak ve belli alanda gelenlere kapıyı açmak için pedagojik formasyona sınır getirdi.

Haberin Devamı

Fen ve edebiyat öğrencilerinin öğretmen olmak için önünü açan pedagojik formasyon artık her isteyen üniversitede verilmeyecek. Bunun için de 108 üniversite seçildi. YÖK, bununla kalmadı; eğitim fakültelerinde ikinci öğretim sistemini kaldırdı.Nitelikli öğretmen yetiştirme yönünde iyi bir adım. Çünkü, pedagojik formasyonu alan devlet önünde atanma bekliyor. İsteyen herkese bu formasyonu verip, kapı önünde bekletmek de doğru değil. Ya her formasyonu alanı işe almak ya da buna bir sınırlama getirmek gerekiyordu. İşte bu yönde bir karar alındı, formasyonu belli bir sayıda tuttu. Geçen yıl ÖSYM ve YÖK kanalıyla yaklaşık 195 bin, bu yılın başında ise 45 bin pedagojik formasyon kontenjanı ayrıldı. Birden bu rakamın neredeyse onda birine düşmesi fen ve edebiyat mezunlarına hatta, eğitim alanlarda büyük hayal kırıklığı yaşatabilir. 

Haberin Devamı

***
Okul seçerken nelere dikkat ediliyor?

İngiltere’de bir düşünce kuruluşu olan Social Market Foundation ve Bristol Üniversitesi, velilerin çocuklarına okul seçerken aradığı kriterleri araştırmış. Buna göre aileler ortaokul, lise seçerken büyük oranda çocuklarının gitmek istediği okullara göre tercih yapıyor. Ailelerin okul seçimindeki diğer kriter de akademik saygınlık ve okulun sınavlardaki başarısı. Seçimde etkili olan diğer unsurlar sırasıyla şöyle:Okula çocuğunu gönderen diğer velilerin iyi izlenimleri, okulun eve yakınlığı, çocuğun arkadaşlarının gittiği okul, ailedeki kız ya da erkek kardeşin devam ettiği okul.Yurtdışında Amerika ve özellikle İngiltere’de aileler çocuklarının okumasını arzu ettikleri okul için büyük oranda taşınıyorlar. Hatta evlerine yakın iyi bir okul için binlerce sterlinlik konut masrafının altına girebiliyorlar. Türkiye’de bu konuda yapılmış bildiğim kadarıyla somut bir araştırma yok. Ama benim izlenimim de yukarıdaki sonuçlarla hemen hemen aynı. Özellikle kolej seçerken veliler ülkemizde akademik başarıya, diğer velilerin düşüncelerine ve çocuklarının arkadaşlarının yani eşin dostun çocuğunu gönderdiği okula göre karar veriyorlar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!