Özel okul tercihinde bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Özel okul tercihinde bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 09:03

2017 TEOG sonuçlarına göre hazırlık veya 9’uncu sınıflarına öğrenci alan özel okullar, kayıtlarını Yerleştirmeye Esas Puanı’yla (YEP) veya özel kurum yönetmeliklerinde belirtilen esaslara göre, 30 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında yapıyor. Okullarımız, taban puanlarını ve öğrenci alım şekillerini kendi web sitelerinde 14 Haziran itibariyle ilan etti. Veliler, tercih yapılacak okul hakkında mutlaka yeterli araştırma yapmalı. İşte bu konuda dikkat edilecek bazı öneriler.

Haberin Devamı

Özel okullar, kayıtlarını resmi okullardan daha önce yapacak. Öğrencilerin karşısına e-Okul sisteminde iki seçenek çıkacak. Biri ‘özel okula gitmek istiyorum, tercihte bulunmayacağım’ diğeri ‘tercih yapmak istiyorum’. Öğrenciler, Haziran - Temmuz arasında bir özel okula kayıt yapmışsa tercih ekranı açılmayacak. Tercihte bulunurlarsa da, 25 resmi okul seçecekler. Özel okul seçmek isterlerse, MEB öğrenciyi özel okul havuzunda bulunduracak ve öğrencinin eylüle kadar bir özel okula kaydını yapması istenecek. Herhangi bir özel okula kayıt yapılmazsa bu süreçte, otomatik olarak açık liseye yerleştirilecekler. Hiçbir devlet okuluna giremeyen öğrenciler de ağustosta açık liseye yerleşmiş olacak.

NAKİL DÖNEMİ 15 GÜN

Öğrenciler, ağustosta istedikleri resmi okullara yerleşemezse, diğer okullar için nakil isteyebilecek. Nakil tercih dönemi, ağustos’tan sonra 15 iş günü boyunca yapılacak. Özel okullara başvurmayıp da, Anadolu veya fen lisesine gitmek isteyen ancak istedikleri okula yerleşemeyen öğrenciler de, bu dönemde yerleştirildikleri okuldan nakillerini alıp kontenjanı ve puanı uyan özel okula kayıtlarını alabilecek. Resmi okullara nakil için 3 okul hakları olacak.

Haberin Devamı

Veliler kararlılarsa ve çocuklarının puanları istedikleri okula yetiyorsa 30 Haziran- 13 Temmuz arası kesinlikle kayıt yaptırmalarını tavsiye ederim çünkü ağustostan sonra özel okulda yer de kalmayabilir. Müsteşarımızın da açıkladığı gibi TEOG’un normal yazılılardan bir farkı yok. Bu bir sıralama sınavı değil, bir yerleştirme süreci ve çocuklarımızın okul notlarından yani ders yazılılarından elde ediliyor. Bu nedenle herhangi bir yazılıdan kaç çocuk tam puan alıyorsa burada da öyle.

YETERLİ ARAŞTIRMA YAPIN

Veliler, tercih yapılacak okul hakkında mutlaka yeterli araştırma yapmalı. Okulun eğitim başarısı, öğrenciye sunulacak akademik olanaklar, öğrencinin kişiliğini geliştirecek ortamın varlığı… Bu gibi alanlar belirlenmeli. Eğitim ve öğretimin kamuoyu tarafından çoğu zaman aynı şeyler olarak algılanmasına rağmen ayrı kavramlar olduğu, esas olanın eğitim olduğunu bu nedenle ‘eğitimin’ öncelikli talepler içinde olması dikkate alınmalı. Tabii ki öğrencinin gidiş–geliş harcayacağı zaman, eğitim alacağı okula uyumu, ödenecek ücret, öğrenci ortaokul veya liseye gidecek ise önceki okulda elde ettiği başarının gideceği kurumdaki eğitim ortamı için yeterli olup olmadığı gibi hususlar dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

Özel okulların eğitim sistemimize önemli katkıları olduğu tartışma kaldırmaz. İyi düzeyde yabancı dil öğretimi, iyi ve yeterli imkanlarla donatılmış fen laboratuvarları, spor ve sosyal tesislerin sağladığı çalışma alanları, öğrencilerin hizmetine verilen zengin kütüphaneler, gibi fark yaratan ortamlar öğrencilerin başarısını olumlu etkiliyor ve TEOG veya ÖSYM sınav sonuçlarında bu etkiyi görebiliyoruz. Özel okullar, eğitim alanındaki her türlü gelişim ve değişimi yakından takip ediyor ve ülkemiz eğitim sisteminde uygulanabilecek olanları hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirebilme gücüne sahip.

Çağdaş, milli ve manevi değerleri yüksek, sorumluluk duygusu gelişmiş, girişimci, yapıcı ve yaratıcı kabiliyetlere ulaşmış ana dili dışında iki–üç dil bilen bir gençlik yetiştirilmesi, eğitim anlayışımızın en önemli hedefleri arasında. Bu konuda özel okulların öğrencilerimize büyük avantajlar sağladığına inanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!