GeriSeyahat Nereye gitmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nereye gitmeli

Nereye gitmeli

Ayvalık’ın taşından da zeytinyağı sızıyor

Ayvalık’ta geçtiğimiz haziranda açılan Butik Sızma Han, Osmanlı döneminde kurulan bir zeytinyağı fabrikası aslında. Büyükçıvgın Ailesi binayı restore ettirdi ve dört ay önce on odalı bir butik otele dönüştürdü. Deniz kıyısındaki tarihi yapının mutfağında, Ayvalık mutfağının en lezzetli zeytinyağlıları hazırlanıyor.

Butik Sızma Han, yüz yıl önce bir Rum’a aitmiş. Mübadeleden sonra Girit’ten Ayvalık’a gelen Süzer Ailesi devralmış. Fabrika, 1980’lere kadar üretimini sürdürmüş. Kapanmış, çatısı çökmüş ve yıllar içinde metrukhaneye dönüşmüş.

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Büyükçıvgın (45) ve eşi Ayşe Hanım, işte bu fabrikayı satın aldı. İki yıllık uğraştan sonra butik otel ortaya çıktı. Adını da geçmişinden aldı: Butik Sızma Han. İşçilik gibi restorasyon sırasında kullanılan her malzeme Ayvalık’tan. Eksik tarihi taşlar da. Yan duvarlarda göze çarpan birkaç koyu renk taş ise fabrika zemininden çıkarılanlar. Neredeyse yüz yıl boyunca emdikleri zeytinyağı, bu taşlardan hálá sızıyor. Yaz kış açık otelin kapıları da Ayvalık’ın geleneksel kapılarının birebir ölçüsü alınıp aslına uygun yapıldı. Üst kattaki oda kapılarının açıldığı iç balkon demirleriyse zeytinyağı fabrikasından kalma, orijinal.

Deniz seviyesindeki terasta üşüyenler için şömine başına büyük sofra kuruluyor. Sofrada binbir çeşit dağ otunun bulunduğu minik tabaklara, Büyükçıvgın Ailesi’nin kendi üretimi zeytinyağından gezdirip, mis gibi nohut mayalı Ayvalık ekmeğini bandırınca damakta lezzet patlamaları kaçınılmaz oluyor. Yemekler de geleneksel Ayvalık mutfağından: Ada köftesi, arap saçı, lor böreği, Girit usulü patlıcan böreği... Deniz ürünleri de en tazesinden. Bilgi için: (266) 312 77 00. www.butiksizmahan.com Gülden AYDIN

Bayramda 4x4 Likya macerası

Türkiye’nin dört bir yanında 4x4 arazi araçlarıyla düzenlediği turlarla tanınan Antalya merkezli Equinox Travel’in, 7-12 Aralık tarihleri arasındaki Kurban Bayramı programında, Antalya Beydağları ve Likya bölgesinin az bilinen antik yerleşim yerleri var. Tatili otele kapanarak geçirmek istemeyenler için alternatif olabilir.

Arazi araçlarıyla yapılan yolculuklar, otomobille veya yürüyerek ulaşamayacağımız güzellikleri keşfetmenizi sağlıyor. Araç kullanımı, konusunda tecrübeli, gezilecek rotada uzman profesyonel kokartlı rehberlerin öncülük ettiği konvoylar halinde yapılıyor. Bu gezilerde her ne kadar amaç ulaşılması zor yerlere gitmekse de rotaların zorluğu gruba göre ayarlanıyor. Yol boyunca karşılaşılacak, offroad sürüş teknikleri gerektirecek doğal engellerde rehberler tarafından bilgilendirilerek yola devam ediliyor. Destek aracında bozuk yollar ve dere geçişleri için gerekli vinç, kazma ve benzeri malzemeler bulunuyor.

TUR PROGRAMI

Tur programı kısaca şöyle: 8 Aralık saat 9.00’da, Antalya’da Equinox Travel Ofis önünde buluşulacak. 4x4 araçlarla Bük araştırma ormanlarından geçilerek, 1500 metre yüksekliğindeki Beydağı Yaylası’na çıkılacak. Buradan Sinan Su değirmenlerine geçilecek. Öğle yemeğinin ardından Tekir Yayla’dan 2200 metre yükseklikteki Bakırlı Gediği aşılarak Söğütcuması köyüne varılacak. Köy kahvesindeki çay molasından sonra Ovacık Yaylası’nda yemek ve konaklama var. Ertesi gün Gödene’den Güney Alakır Vadisi’ne inilecek. Eski kervan yollarından Idebessos Antik Kenti’ne varılacak. Toroslar’a özgü ormanla tanışılacak. Oluklu Yayla’dan Yalnız Köyü’ne inerek, buradan Elmalı’ya geçilecek yöresel yemeklerle konaklama yapılacak. 10 Aralık’ta Çiğlikara Sedir Araştırma ve Tabiat Tarihi ormanları gezilecek. Önce, Elmalı Tekke köyündeki Abdal Musa Türbesi görülüp, ardından 2 bin yaşındaki sedir ağaçlarının arasından Dokuzgöl, Deve Çökeği, Koca Katran ve Aslan Ardıç mevkilerinde ilerlenecek. Arykanda Antik Kenti’nden sonra Kaş’ta konaklanılacak. 11 Aralık’ta Kekova adalarına kısa bir tekne turu yapılıp Likya yolunun önemli bir bölümü olan Belören, Bonda, Finike arası araçlarla geçilecek. Sahil yolundan Antalya’ya dönülecek.
False