Mutlaka işaretleyin

Güncelleme Tarihi:

Mutlaka işaretleyin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 22:01

Özel yetenekle öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine başvurular, 29 Haziran’da sona erecek. Uzmanlar bu liseleri tercih edecek öğrencileri, TEOG sınavıyla başka bir okula yerleşmek istemediklerini belirtmek için e-okuldan ‘Tercih yapmayacağım’ seçeneğini işaretlemeleri konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

GÜZEL sanatlar ve spor liselerine gitmeyi düşünen öğrenciler için süreç başladı. Başvurular 20-29 Haziran arasında ilgili okul müdürlüklerine doğrudan ya da postayla yapılabiliyor. Sınava gireceklerin listesi ise 30 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde okulda ve okulun internet sitesinde ilan edilecek. Sınavlar, 11-15 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2016-2017 öğretim yılında bu liselerin kontenjanının artırılacağını açıklamıştı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, 76 güzel sanatlar lisesine görsel sanatlarda 2 bin 910, müzikte 2 bin 610 olmak üzere 5 bin 520 kontenjan verildi. Spor liseleri kontenjanı ise 4 bin 350 olarak belirlendi. Geçen yıl bu sayı spor liselerinde 3 bin 840, güzel sanatlarda ise 4 bin 710’du.

UZMANLAR: ÇOK ÇALIŞIN

Haberin Devamı

Uzmanlar, bu liseleri seçecek öğrencileri kesin karar vermeleri konusunda uyarıyor: “Bu okulların mezunları ancak bir üst öğrenimi kazanırlarsa geleceğini kurabilir.” Buralara kaydolanların çok çalışmayı göze alması gerektiğini söyleyen eğitimciler, üniversiteye girişte de yetenek sınavı yapıldığını hatırlatıyor. Lise için yetenek sınavı yüzde 70 etkili olduğundan adaylar heyecanlanabiliyor. Bu yüzden önceden sınavın provasını yapmak adayları rahatlatabilir. Ayrıca

UZMANLAR ŞU UYARIYI YAPIYOR:

“Asil kayıt yaptıran öğrenciler mezun oldukları ortaokul müdürlükleri veya e-okul sistemi üzerinden TEOG sınavı ile başka bir kuruma yerleşmek istemediğini, ‘tercih yapmayacağını’ işaretlemek zorunda. Eğer bu aşamayı atlar ve TEOG yerleştirmesi sonucu aday başka bir okula yerleşirse bu durumda yetenek sınavı ile kazandığı okula kayıt olma hakkından feragat etmiş sayılır ve okuma hakkını kaybeder.”

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Güzel sanatlar ve spor liselerine 2015-2016 öğretim yılında 8’inci sınıfı bitirenler başvurabilir. Ayrıca  kontenjanı dolmayan okullara Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesi doğrultusunda eylülün son haftasında yetenek sınavı ile öğrenci alınıyor. Buna liselerin 9’uncu sınıfında okuyanlar da (sınıf tekrarları dahil) başvurabilir. Adaylar yalnızca bir güzel sanatlar veya spor lisesine müracaat edebilir.

Haberin Devamı

PUAN NASIL HESAPLANIR?

Adaylar, yetenek sınavından en az 50 puan almak zorunda. 50 ve üzeri alan adayların; yetenek sınavları puanının yüzde 70’i, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’nın yüzde 30’u göz önünde bulundurularak, yerleştirme puanı hesaplanacak. Puanlar en yüksekten düşüğe doğru sıralanacak. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!