GeriSeyahat Mükemmel bisiklet nasıl alınır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mükemmel bisiklet nasıl alınır?

Mükemmel bisiklet nasıl alınır?

Bisiklete binmek için bir sürü neden var. Spor salonundan daha ekonomik bir egzersiz yöntemidir, masrafsız ulaşım sağlar, stresi azaltır… Peki nereden başlayacağız? En kritik soru bu. Biz de cevabı bir bilene, İstanbul’un en eski bisiklet mağazası Yeşil Bisiklet’ten Üzeyir Arslan’a sorduk.

İhtiyacınıza göre bisiklet seçin

“Bisiklet almaya kalktığınız zaman öncelikle kullanım alanı, bütçe ve ne kadar sıklıkta kullanacağınıza karar vermeniz lazım” diyor uzmanımız ve ekliyor “İstanbul’da veya benzeri bir şehirde kullacaksanız en uygunu hybrid dediğimiz bisikletler. Bisikletleri kabaca hafif şehir, bozuk şehir, yol ve arazi diye kategorize edebiliriz. Burası bozuk şehir. Kaldırımı var, çukuru var, asfalta giriyorsun birden bozuluyor falan… Dolayısıyla arazi bisikleti kadar kalın lastikli olmayan ama bozuk zeminde de gidebilen modeller daha kullanışlı.”

Fiziğinize uygun modeli bulun

Konuya ayakkabı alır gibi yaklaşacağız. Şöyle ki: “Boy, beden uyumu en önemli konu. Bisiklet buna göre belirlenmeli ve gerekirse ona göre değişiklikler yapılmalı.” Bu noktada benim bisikletime bir göz atıyoruz. Sonuç olumsuz: “Mesela bu yanlış. Boyuna göre tekerlekleri küçük. Aynı zamanda çok kalın tekerlekli bir dağ bisikleti. Hantal kalır, gitmez.” Haklı, gitmiyor… “Lastik değiştirmek de bir yere kadar. Bisikletin hem tipi çok bozulur hem de aynı performansı alamazsın.” Peki başka? “Ön amortisör önemli. Düz yolda kullanacaksanız gereksiz. Varsa da kilidi olmalı ki engebesiz yerlerde kapatabilin. Ama İstanbul’da faydalı.” Buna karşılık özellikle çocukların ve gençlerin sevdiği orta amortisör tamamen saçma. Bu modeller ‘downhill’ tabir edilen dağdan aşağı inme yarışlarında kullanılıyor. Türkiye’deyse ‘fazla amortisör iyi olsa gerek’ düşüncesi ve görüntüsü nedeniyle çok satılmakta.

İkinci el olur ama nasıl olur?

Üzeyir Arslan “Hemen gidip en üst modeli almaya gerek yok. İlk bisikletini alan sıradan kullanıcı devamında bu işi daha da ileriye götürmek isterse elindeki bisikleti ikinci el olarak değerlendirip işi büyütebilir” diyor. Nitekim gerçekten de internette (gittigidiyor.com, sahibinden.com) rahatlıkla bisiklet bulabiliyorsunuz. Ancak almadan görebileceğiniz, hatta bir bilene gösterebileceğiniz seçenekleri tercih edin (araba gibi düşünebilirsiniz.) Sonuçta mükemmel bir bisikleti kim niye satsın?

Kaça patlar?

Başlangıç seviyesi bir bisiklet 700 – 1000 lira civarında. Buradan başlayıp bisikletle ilişkiniz ilerledikçe sizi daha iyi ifade eden ve rahat ettiğiniz bir modele doğru ilerleyebilirsiniz. Peki mesela marketlerde gördüğümüz ucuz bisikletlerden alırsak ne olur? Cevap: “30 bin liralık bir arabayı 10 bin liraya alabileceğinizi düşündüğünüzde ne olursa o olur.” Kenarda bekleyen çok amortisörlü bir ‘market bisikleti’ni yerinden kaldırmayı denediğimizde demek istediğini daha net anlıyoruz. Yere çivilenmiş gibi. Böyle bir bisikleti omzunuza alıp merdivenden çıkartmak istemezsiniz….

Yapmayın

İlk gördüğünüz ve tipini beğendiğiniz bisikleti almayın
Dükkandan bisikletin yanı sıra zorunlu aksesuarları da almadan ayrılmayın (özellikle kask ve aydınlatma)

Almadan önce deneyin

Tipini beğenip aldığınız bisiklet sizi çok mutsuz edebilir. Son kararınızı vermeden önce mutlaka bisikleti deneyin. Üzerinde rahat ettiğinizden emin olun. “Tatlı tatlı spor yapacağım” derken nur topu gibi bir bel ağrınız olmasın.

Bu modellerden başlayabilirsiniz:
Trek 8.2 DS
Yeşil Bisiklet
1700 TL
DS (Dual Sport) serisindeki bütün bisikletler çok amaçlı kullanım için tasarlanmış. Yolda ve basit arazide rahatlıkla kullanabileceğiniz bir model.

Merida Crossway 15
Velespit
1027 TL
Tayvan merkezli Merida son yılların yükselen markası. Fiyatları da muadillerine göre oldukça cazip. Crossway 15 de başlangıç seviyesi için ideal bir bisiklet olarak öne çıkıyor.

Specialized Allez C2
Amerikalı Specialized sade ve estetik tasarımlarının yanı sıra performanslarıyla öne çıkıyor. Yol bisikletinde karar kıldıysanız biraz masraflı olmakla beraber buradan başlayabilirsinik.
2470 TL
Aktif Pedal


*Dünyada yaklaşık iki milyer bisiklet var

Asya kıtasında insan gücüyle yapılan taşımacılık tüm dünyadaki motorlu araçlarla yapılandan daha fazla.

Çin, Hindistan, Japonya, Tayvan ve Tayland dünyadaki bisikletlerin %80’ini üretiyor.

Türkiye’de en fazla bisiklet kullanılan il Konya: Yaklaşık 800 bin.

İstanbul’da toplam 50 km bisiklet yolu var

False