Merkel beş seçim yenilgisinden sonra başbakanlığa yine aday olacak mı?

Güncelleme Tarihi:

Merkel beş seçim yenilgisinden sonra başbakanlığa yine aday olacak mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2016 09:29

Almanya Başbakanı Angela Merkel, arka arkaya beş eyalet seçiminde kaybetti. Gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Merkel yine başbakan adayı olacak mı? Parti içinde yoğun tartışma var.

Haberin Devamı

BİR yıl öncesine kadar Başbakan Merkel’in 4’üncü kez Almanya Başbakanı olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Merkel’in yıldızı mülteci akınıyla söndü. Mülteci krizinden bu yana Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) altı seçimden beşini kaybetti. CDU şimdi Almanya’da16 eyaletten sadece 6’sında hükümette ve bunlardan ikisinde koalisyonun küçük ortağı. 

Merkel, tüm tepkilere rağmen, düne kadar mülteci politikasından geri adım atmadı. Ancak CDU Berlin’de de seçimleri kaybedince, Merkel başkentte gazetecilerin karşısına çıkarak, “Bugün biraz detaylı konuşacağım” dedi. “Elimde olsa zamanı yıllarca geriye döndürürdüm” diyen Merkel, “Hata yaptım” özeleştirisinde bulundu. Merkel bu durumda gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde yeniden başbakan adayı olur mu? Yoksa Merkel’in itirafı sonun başlangıcı mı?

Haberin Devamı

HALK NE İSTİYOR?

Merkel, “Hata yaptım” diyerek kendi partisi ve her şeyden önce de kardeş parti CSU içinde mülteci politikasına karşı büyüyen isyanı yumuşattı. CSU, Merkel’in özeleştirisine “Samimi, içten” ve “Siyaset değişikliği” sözleriyle olumlu yanıt verdi. Merkel bir adım daha ileri gitti ve aynı hataya bir daha düşmeyeceği sözü de verdi. “Geçen yılki bir mülteci krizi yaşanmasını ben de dahil kimse istemiyor. Buna karşı mücadele edeceğim” sözleriyle, genel seçimlerde başbakan adayı olmaya göz kırptı. Dahası var...

İNANCIMA TERS

“Anketlere göre halkın yüzde 82’si mülteci politikamı değiştirmemi istiyor. Nasıl bir siyasi değişiklik istediklerini bilsem, üzerinde mutlaka düşünürdüm. Eğer insanlar sadece yabancı veya daha doğrusu Müslüman alınmasını istemiyorsa, buna bir kere bizim anayasamız karşı. Böyle bir şey her şeyden önce CDU’nun temel etiğine ve benim şahsi inancıma ters” diyen Merkel, tüm mülteci politikasını da sorgulamadı. Aksi takdirde bu Merkel için sonun başlangıcı olurdu.

HİÇBİRİ KENDİSİ BIRAKMADI

Kardeş parti CSU, Merkel’in adaylığında henüz karar vermedi. CSU destek vermezse, Merkel’in adaylığı zor. Bu durumda seçimi kaybetme riski yüksek. Almanya’da bugüne kadar hiçbir başbakan koltuğu gönüllü terk etmedi. İlk başbakan Konrad Adanauer, partisi CDU ve FDP’nin zoruyla bıraktı. CDU’lu Helmut Kohl ve SPD’li Gerhard Schröder seçimleri kaybedince, bırakmak zorunda kaldılar. SPD’li Helmut Schmidt’i ortağı FDP devirdi. CDU’lu Ludwig Erhard ve Willy Brandt da gönüllü gitmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!