GeriBeslenme Önerileri Tahıllara Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tahıllara Dikkat!

"Tahıl yerken dikkat: çölyak hastası olabilirsiniz toplumda her 300-400 kişide bir görülen çölyak hastalığına tahıllardaki gluten isimli proteinin neden olduğu bildirildi. Doç. Dr. Reha artan, lenf bezi kanser riskini artıran hastalığın tahıl diyeti ile tedavi edilebildiğini bildirdi."

Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Reha Artan, yaptığı açıklamada, çölyak hastalığını, "tahıllarda bulunan gluten adlı proteinin gliadin adındaki bir fraksiyonuna karşı ince barsaklarımızın emilim yüzeyinde gelişen bir aşırı duyarlılık ve hasar durumu" şeklinde tanımladı.

Hastalığın buğday, arpa ve çavdar içeren tüm besinlere karşı mutlak katı bir perhiz uygulanarak tedavi edilebileceğine dikkat çeken Artan, şöyle devam etti:

"Çölyak hastaları tahılları yediğinde bağışıklık sistemi harekete geçerek ince barsağın iç yüzeyinde savunma düzenine geçer, akyuvarlar yoğun bir toplantı oluşturur, giderek emilim yüzeyini genişletmeye yarayan kıvrımlar ve parmaksı çıkıntılar düzleşmeye yüz tutar. Bu durumda ne kadar iyi yenirse yensin, besinlerin önemli kısmı emilemeden dışkı ile yitirilir. Emilemeden akıp giden besinler nedeniyle, enerji açığı, mini besinlerin eksiklik belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak hastalığı, kalıtsal zeminde ortayaya çıkan bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı savaşıma girmesi ile niteli bir emilim bozukluğu sorunudur."

Toplumda çölyak hastalığına rastlanma sıklığının 300-400'de bir olduğuna dikkat çeken Artan, çölyak olgularının çoğunun çocukluk çağında ortaya çıktığını dile getirdi.

Artan, hastalığın belirtilerini, "Süreğen karın ağrısı, süreğen ishal, iştahsızlık, bula-şişkinlik, bol-yağlı görünümlü dışkılama, kilo kaybetme, tedaviye karşın yineleyen veya düzelmeyen kansızlık, kemik ağrıları, kas krampları, kabızlık, ağızda yineleyen aftlar, dişlerde mine tabakasına ait saydamlaşma, lekelenmeler, kol ve bacağın dış yüzeyinde deride ağrılı döküntüler, büluğ çağı belirtilerinin gecikmesi, adet görememe" şeklinde sıraladı.

Artan, hastalığın kesin tanısının ancak oniki parmak barsağının iç yüzeyinin incelenerek konabildiğini bildirdi.

İtalya'da altı yaşında hemen hemen tüm çocukların kan testi ile tarandığını belirten Artan, hastalık konusunda Türkiye toplumunda yeterli bilinçlenmenin olmadığını vurguladı.

Artan, çölyak hastalığının tedavisi için hastaların dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıraladı:

"Çölyak hastalığında tedavi tamamen ve yalnızca diyet ile yapılmaktadır. Perhizin ikinci haftasından itibaren çoğu belirtiler düzelmeye başlar, incebarsak iç yüzeyinin düzelmesi en az altı ay alır. Gluten içermeyen `özel diyet nişasta ekmeği' ülkemizde de üretilmektedir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çocuk Metabolizma hastalıkları Bölümü ile Büyükşehir Halk Ekmek Fabrikası işbirliği ile üretilen bu ekmek, hastaların çoğunluğu tarafından sevilip tolere edilmektedir. Ayrıca, gluten içermediği bilinen, pirinç, patates, bakliyat, her türlü meyva, sebze, etler, süt ürünleri rahatça tüketilebilir."

False