GeriBeslenme Önerileri Şimdi Lüfer zamanı!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şimdi Lüfer zamanı!

Şimdi Lüfer zamanı!

"Çeşitli lezzetler hazırlayabileceğiniz Lüfer tariflerini kaçırmayın..."

Beşamelli Lüfer

Malzemeler:
2 adet lüfer
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz ve karabiber

Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Tavaya tereyağı ve un konur, kavrulur. Sararınca soğuk süt, tuz ve karabiber katılır, muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Balıklar temizlenir, birkaç yerine çizik atılır. Tek balıklık toprak kaba konur. Üzerine piyaz şeklinde doğranmış soğanın yarısı konur, az tuz serpilir. Başemel sosun yarısı gezdirilir. Diğer lüfere de aynı işlem uygulanır. 200 derece fırında, başemel sos kızarana kadar pişirilir.



Yufkada Lüfer

Malzemeler:
1 adet lüfer
2 yaprak baklava yufkası (20 x 20 cm hazır alınır)
50 gr tereyağı
1 adet defneyaprağı
½ çay kaşığı Tuz
½ çay kaşığı Karabiber

Şimdi Lüfer zamanı 

Hazırlanışı:
Temizlenmiş lüferin içene defne yaprağı konulur, tuz ve karabiber atılıp bekletilir. Baklava yufkası açılır, fırça yardımı ile eritilmiş tereyağı sürülür. Bir kat yufka üzerine konur tekrar yağlanır. Hazırlanmış baklava yufkası lüfer balığının baş ve kuyruk tarafı dışta kalacak şekilde sarılarak rulo yapılır. Önceden ısıtılmış fırında 175 derece 20 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

 

Pazılı Lüfer

Malzemeler:
2 adet Lüfer
500 gr. pazı
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
4 dilim limon

 Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Pazı, soğan, dereotu, zeytinyağı hepsini karıştırıp tavada sote yapın. Defne yapraklarını fırın kabının altına yerleştirin. Üzerine Lüfer balıklarını dilim limon ve tuzu koyup 200 derece de fırına verip 20 dakika pişirin. Pazı sote ile birlikte servis yapın.

Fırında Sebzeli Lüfer

Malzemeler:
2 Paket margarin, 1 adet kereviz, 1/2 bardak zeytinyağı, 1 kg lüfer, tuz, karabiber, 2 yaprak defne, 2 adet patates, 3 adet havuç, 1 adet limon, maydanoz, 3 adet domates, 2 adet soğan

Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Sebzelerin hepsini doğrayın, bir tencere içinde yağda kavurun sebzeler ölsün. Balıkları yıkayarak tuz ve biber serpin fırın tepsisine dizin. Üzerine sebze harcını, kıyılmış maydanozu ve yuvarlak dilimlenmiş limonu yerleştirin. (soğanı da halka şeklinde doğramış olun) yarım bardak kadar da su gezdirerek aralara defne yaprağı koyun ve fırında pişirin.



Lüfer Pilaki

Malzemeler:
2 kişilik; 2 adet lüfer, 2 adet patates, 1 adet havuç, 2 adet soğan, 1-2 diş sarımsak, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 2 adet kesme şeker, tuz, karabiber, dereotu, maydanoz

 Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Lüferleri yıkayıp, ayıklayın. Keskin bir bıçakla filetolarını çıkarın. Patatesleri küp şeklinde doğrayın. Soğanları piyazlık kıyın. Havuçların kabuklarını kazıyıp, ince dilimler halinde kesin. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Sebzeleri, küçük doğranmış sarımsakları, limon suyunu, tuzu ve karabiberi hızlı ateşte karıştırarak kavurun. 2 adet kesme şeker ve 2 su bardağı suyu ekleyin. Kuşbaşı kestiğiniz filetoları ilave edin. Bir kere karıştırdıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Suyu çekmesinden 1-2 dakika önce kıyılmış dereotu ve maydanozu serpin, servis yapın.

Not: Lüfer pilaki sıcak ve soğuk servis yapılabilir. Eğer soğuk servis yapılacaksa 1 gün bekletilmesi gerekir.

 

Lüfer Pilavı

Malzemeler:
1 lüfer
300 gr pirinç
100 gr tereyağı
75 gr zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı tarçın
¼ demet ince kıyılmış dereotu

Şimdi Lüfer zamanı 

Hazırlanışı:
Lüfer balığı ayıklanıp içi temizlenir yıkanır. Bıçak yardımı ile fileto edilir kılçıkları ayıklanır, balık hazır hale getirilir. Tencerede tereyağı ve zeytinyağı kızdırılır, su ilave edilir. (Salma usulü olacak ). Tuz ve tarçın serpiştirilir. Islanmış pirinç yıkanır ve süzgeçten suyu süzdürülür, Kaynayan suya boşaltılır ve karıştırılır. Kaynamaya başlayınca balık filetoları pilavı üzerine bırakılır, ocağın altı kısılır. Ağır ateşte 10 – 12 dakika bekletilir ve ocaktan alınır. 5 – 6 dakika dinlendirilir. Servis kabına alınır üzerine kıyılmış dereotu serpiştirilir.

 

Mantarlı Lüfer

Malzemeler:
4 Taze Lüfer Balığı
Limon suyu
2 Soğan
1 Salatalık (Hıyar)
2 Domates
Bir miktar Mantar
Tuz
Karabiber.

Şimdi Lüfer zamanı 

Hazırlanışı:
Temizlenmiş Lüfer Balıkları, kuyruk ve kafaları uç uca getirilerek halka yapılır ve bir kürdanla tutturulur. Soğanlar ince olarak doğranır. Salatalığın kabukları soyulup uzunlamasına ortadan dörde bölündükten sonra çekirdekleri temizlenir. Bilahare çok ince dilimler haline getirilir, domatesin kabukları soyulur ve altıya bölünür. Soğan salatalık dilimleri, domates ve mantarlar, 24 cm. lik pişirme gerecine konur. (24 x 6) Bunların üzerine tuz ve karabiber serpilir. Biraz limon suyu dökülür ve pişirme gerecimizin kapağı kapatılır. Genel Haşlama ( Buğulama ) şartlarına uygun olarak tam pişirmesi yapılır. Ocak en kısık ateşe ayarlanır ve balıkların büyüklüğüne göre 15 - 20 dakika pişirilir. Lüfer balıklarının gözleri beyaz bir renk aldığı zaman piştikleri anlaşılır.

 

Lüfer Yahnisi

Malzemeler:
1 lüfer, 1 ince doğranmış kırmızı soğan, 1 diş sarımsak, 1 kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domates, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 kabuk tarçın, 1 adet defne yaprağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı su, ½ çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı tuz

Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Lüfer temizlenip yıkanır. İnce dilimler şeklinde dilimlenir. Zeytinyağında iki tarafı kızartılır. Balıklar tabağa alınır. Tavada zeytinyağı kızdırıp ince doğranmış soğan ve sarımsak ilave edilir. Soğanlar iyice pişince domates ilave edilir, karıştırılır. Tuz, biber, kabuk tarçın, sirke, kuş üzümü, defne yaprağı ilave edilip bir bardak su eklenir. Bir taşım kaynatıldıktan sonra kızarttığımız balık dilimleri kaynayan sosa ilave edilir. Ağır ateşte 8–10 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Sıcak olarak servis edilir.



Sebzeli Lüfer Çorbası

Malzemeler:
3 havuç, soyulup doğranmış, 1 kereviz kökü, soyulup doğranmış, 1 pırasa, yıkanıp halka, doğranmış, 1 orta boy soğan, doğranmış, 2 diş sarımsak, dövülmüş, 1 baharat bohçası, 1 tatlı kaşığı limon rendesi, 1 iri domates, soyulup doğranmış, 4 çorba kaşığı domates püresi, 3 lüferin kafaları ve kemikleri, tuz, karabiber, sızma zeytinyağı.

Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Tüm sebzeleri bir tencereye koyup iki çorba kaşığı zeytinyağıyla karıştırarak hafifçe karamelize olana dek pişirin. Domates ve limon rendesini ekleyip 3 dakika daha karıştırın. Tencereye 6 su bardağı soğuk su koyun.

Baharat bohçası yapmak için; bir tülbent içine 2 defne yaprağı, bir tatlı kaşığı kekik, 8 adet bütün karabiber ve 2 dal maydanoz koyup sıkıca düğümleyin. Tülbent bohçasını da tencereye koyup suyu kaynama noktasına getirin, sonra kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika kaynatın. Tüm kemikleri, kafaları ve tülbenti dışarı alın, filetoları düzleştirdikten sonra fazla kalan balık etlerini tencereye ilave edip birlikte 10 dakika daha pişirin. Tencerede hiç kemik kalmamış olduğunu teyit edip karışımı el blenderi veya mutfak robotuyla iyice öğütün.Sonra bu karışımı kalınca delikli bir tel süzgeçten tahta kaşıkla bastıra bastıra geçirin. Süzgeçten geçmeyen posayı atın.

Servis için; önceden ısıtılmış çukur tabaklara paylaştırıp üzerine limon yağı damlatın ve kıyılmış antepfıstığı serpin. Yanında ise mümkünse sarımsaklı zeytinyağı sürülerek yapışmaz tavada kızartılmış ekmek dilimleri verin. Lüfer yağlı bir balık, o nedenle sadece sıvıyı sunmak daha iyi. Ama dilerseniz lüferden artan kuyruk kısımlarını çorbaya eklemek yerine, yapışmaz tavada yağsız sote edip tabakların ortasına yerleştirdikten sonra çorbayı etraflarına dökerek de servis yapabilirsiniz.



Izgarada Lüfer Filetoları

Malzemeler:
1 kg lüfer balığı
2 adet defne yaprağı
4 adet tane karabiber
1 su bardağı zeytinyağı
Yeterince tuz

Şimdi Lüfer zamanı

Hazırlanışı:
Balıkları iyice temizleyin, temiz bir diş fırçası yardımıyla içindeki pıhtılaşmış kanı iyice akıtın. Kan artığı kalırsa balıkta acılık yaratır. Pullarını temizledikten sonra balığı ortasından ikiye ayırıp kılçığını çıkarın ve fileto elde edin. Balık filetolarını içinde zeytinyağı, defne yaprağı ve tane karabiber olan bir kabın içinde 10 dakika bekletin. Her iki fileto parçalarına tuz serpin. Önceden ısıtıp fırça ile yağladığınız ızgaranın üzerine balığın derisiz kısımları temas edecek şekilde fileto parçalarını yerleştirin. Dört dakika sonra ters çevirin, iki dakika derili kısım ızgaraya temas edecek şekilde pişirin.

Yemek Kanalları Editörü: Duygu ÇELİKKOL

False