GeriBeslenme Önerileri Kahvaltı deyip geçmeyin...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kahvaltı deyip geçmeyin...

"Sabahları uyandığımız andan itibaren zamana karşı da bir yarışa başladığımızdan kahvaltı yapmayı ya geciktiriyor ya da erteliyoruz. Oysa, pazar sabahları dışında ayaküstü yaptığımızı düşündüğümüz kahvaltı vücut için pek önem taşımıyor."

Çünkü gece boyunca vücudumuz sürekli çalışıyor dolayısıyla gün içerisinde aldığımız enerjiyi sabaha kadar tüketmiş oluyoruz. Bu nedenle, gün boyunca harcadığımız enerjinin anahtarı da kahvaltı oluyor. Kısacası, kahvaltı vücut ve zihin sağlığımız açısından demir, fosfor, kalsiyum ve protein yüklü gerçek bir kaynak.

Kahvaltı enerji kaynağı

Güne kahvaltısız başladığımız zaman yorgun, stresli ve konsantrasyon bozukluklarının yaşandığı keyifsiz bir günü davet etmiş oluruz. Kahvaltı yapmadığımız için öğlene doğru enerjisizlikten vücudumuzda büyük bir düşüş görülür. Bu da vücuttaki kas kasılmasını kontrolden yoksun bırakan bir sinir sistemi, baş dönmesi, yoğun açlık duygusu ve uyuşukluğa neden olur.

Sabah kahvaltısını aksatan erişkinlerin serum-kolesterol düzeylerinin kahvaltı edenlere göre daha yüksek çıktığını biliyor muydunuz? "Ben kiloluyum. Bu nedenle sabahları kahvaltı yapmayacağım. Ancak bu şekilde kilo verebilirim" düşüncesinde olanlar aslında ne kadar yanlış yaptıklarının farkında olamıyorlar maalesef. Çünkü kahvaltıyı atladığınız anda bir sonraki ana öğünde metabolizma sizden intikamını alacaktır. Bu sistem, kendini koruma sistemini devreye sokarak tüm yediklerinizi yağa dönüştürür, depolar ve kahvaltı yapmayanlar kilo verecekleri zannederken kilo alırlar. Kahvaltı sayesinde saat 10.00'dan itibaren vücut fonksiyonları eksiksiz çalıştığından aldığımız besinlerle hücrelerde azalan kan şekeri dengelenir.

Kahvaltı önerileri

Mideniz zayıfsa, ülser, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlığınız varsa, kafeinden uzak durmalısınız. Çayın içinde bulunan "tanen" kafeine oranla daha uyarıcıdır. Ancak bir bardak çayda bulunan "tanen" aynı orandaki kahveye kıyasla daha azdır.

Ekmek, mide ve bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırdığı için sindirim sorunu yaratmaz ve açlık duygusunu bastırır. B1 vitamininin en iyi kaynağı buğdaydır. Ekmeğin yerine zaman zaman mısır gevreği ile yanında süt ve peynir ile B1 vitaminim alarak güne başlayabilirsiniz. Böylelikle depresyon ve zihinsel yorgunluğunuzu önlemiş olursunuz.

Peynir, kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengin olduğundan ortalama bir ya da iki kibrit kutusu peynir gün boyu ihtiyacınızı karşılayabilir.

Güne zinde başlamak için ilk olarak oda sıcaklığında bir bardak su içmelisiniz. Bunu takiben C vitamini ağırlıklı bir porsiyon meyve, peynir, bir bardak süt, 4 adet zeytin, bir tatlı kaşığı bal ya da reçel, iki dilim çavdar ya da yulaf ekmeği ve bir porsiyon söğüş domates-salatalık ile kendinize iyi bir kahvaltı yapabilirsiniz.


False