GeriKadın Sağlığı Kadınlarda halsizlik ve yorgunluk nedenleri nelerdir? Hamilelik belirtisi midir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda halsizlik ve yorgunluk nedenleri nelerdir? Hamilelik belirtisi midir?

Kadınlarda halsizlik ve yorgunluk nedenleri nelerdir? Hamilelik belirtisi midir?

"Birçok hastalık yorgunluk ve halsizliğin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların başında, kansızlık olarak da bilinen anemi ve diyabet gelir. Bunun dışında beslenme ve uyku alışkanlıkları da kişinin gün içerisinde her zamanki aktivitelerini yaparken bile zorlanmasına neden olabilir. Kadınlarda halsizliğin ve yorgunluğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, hamilelik belirtisi olabilir mi ayrıntıları ile derledik."

Kronik yorgunluk kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görülür. Bunun en büyük nedeni, tiroid hormonlarının, normalden çok daha az salgılanmasıdır. Diğer hormonal bozukluklar da kronik yorgunluk sendromuna yol açabilir.

Kadınlarda Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?

1- Düzensiz Uyku:

Düzensiz uyku, metabolizmanın çok daha yavaş çalışmasına neden olur. Günde 6 saatten az uyumak ya da geceleri değil gündüzleri uyumak, bağışıklık sisteminin de düzgün çalışmamasına yol açar.

Uyku bozuklukları da kişinin yataktan yorgun kalkmasına ve yorgun hissetmesinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Hem insomnia hem de uyku apnesi, kronik yorgunluğa ve odaklanma sorunlarına yol açar.

2- Kansızlık (Anemi)

Vücudun ihtiyaç duyduğu hemaglobinin üretilememesi, anemi hastalığının başlıca nedenidir. B12 vitamini eksikliği ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları da kansızlığı tetikler. Düzensiz kalp atışı, baş dönmesi (vertigo) ve çabuk yorulma, aneminin en sık gözlemlenen semptomları arasında yer alır.

Kansızlık ilaçla tedavi edilen bir hastalıktır. Doktorun yazdığı ilaçlar aksatılmadan içilmeli, bunun dışında B12 ve kalsiyum içeren besinler tüketilmelidir.

3- Kaygı bozukluğu:

Tıp literatüründe aksiyete bozukluğu adıyla bilinen kaygı bozukluğu, kişinin hem isteksiz hem de yorgun hissetmesine neden olur. Yaşanan psikolojik travmalar, stresli bir ortamda büyümek ya da çalışmak ve ekonomik zorluklar, anksiyete bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır.

4- Depresyon:

Kaygı bozukluğunun dışında depresyon da kronik yorgunluğun psikolojik nedenlerinden biridir. Kendisine depresyon teşhisi konan kişiler, günün büyük bir kısmını yatakta geçirseler bile sürekli yorgun hissederler. Depresyonun psikomatik belirtileri, eklem ve kas ağrılarıdır.

Depresyondan çıkmak için profesyonel destek alınmalıdır. Bunun dışında kişinin farklı aktivitelere yönelmesi ve sosyalleşmesi de depresyondan çok daha kısa sürede çıkılmasına yardımcı olur.

5- Günlük Çalışma Rutinleri:

Günde 10 - 12 saat arası çalışan ve mesai saatlerinin büyük bir kısmında ayakta kalan kadınlarda, yorgunluk belirtileri görülür. Özellikle eklemlerdeki liflerin zayıflaması ve kopma noktasına gelmesi, hem eklem ağrılarına hem de halsizliğe neden olur. Bu kişilerin ortopedik ayakkabı giymeleri tavsiye edilir.

6- Şeker Hastalığı

Şeker hastaları yemek yedikten sonra, kan şekerleri hızla yükselip dakikalar içerisinde aynı hızda düşer. Bu ani değişimler vücudun bitkin düşmesine neden olur. Diyabet hastalarının gün içerisinde fazla ayakta kalmamaları, kendilerini fiziksel olarak yoracak işlerden kaçınmaları ve yemekten sonra istirahat etmeleri gerekir.

7- Stres

Yapılan son araştırmalarda stresin de dolaylı olarak kronik yorgunluğa neden olduğu ortaya çıktı. Stresin hem fiziksel hem de psikolojik etkileri kişiden kişiye göre değişir.

8- Dengesiz ve Yetersiz Beslenme

Tek tip beslenme, birtakım sağlık sorunlarına yol açar. Bunun dışında, şeker ve yağ oranı yüksek gıdalar, hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olur. Aşırı kilo ile yorgunluk doğru orantılıdır. Kilolu kişiler, merdiven çıkarken ve yürürken, diğer insanlara oranla daha çabuk yorulurlar.

Kadınlarda Yorgunluk ve Halsizlik Hamilelik Belirtisi midir?

Adet gününün gecikmesi, mide bulantısı ve sık sık idrara çıkma, hamileliğin belirtileri arasında yer alır. Hamile kalan kadınların hormon değerleri tamamen değiştiği için halsizlik ve yorgunluk da gözlemlenir. Ancak sadece yorgunluk ve halsizlik, hamileliğin belirtisi sayılmaz.

 

False