GeriSağlıklı Yaşam Çok fazla uyumak kilo aldırır mı? hamilelikle çok fazla uyku ve uyku düzensizliği kilo yapar mı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çok fazla uyumak kilo aldırır mı? hamilelikle çok fazla uyku ve uyku düzensizliği kilo yapar mı

Çok fazla uyumak kilo aldırır mı? hamilelikle çok fazla uyku ve uyku düzensizliği kilo yapar mı

"Kilo alımı hakkında merak edilen konulardan biri uykudur. Çok uyumanın insan üzerindeki etkileri geçmişten günümüze araştırılmaktadır. Çok fazla uyku kilo aldırır mı konusu da bu araştırmalarda yer almaktadır. Uyku insan sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Fakat fazla uyku kişilerde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bunlar arasında kilo alımı da en büyük etkenlerden biridir. Çok fazla uyumak kilo aldırır mı konusu hakkında tüm detayları sizler için derledik."

Uykunun kiloya sağladığı en büyük yan etki hareketsizliktir. Çok fazla uyuyan insanlarda zaman içerisinde belirli miktarda kilo artışı fark edilmektedir. Kilo alımı ile fazla yeme isteği de günden güne artmaktadır. Yetersiz uykunun kilo artışı yapabileceği gibi çok uyumak da insanın kilo dengesini bozabilmektedir.

 Çok Fazla Uyumak Kilo Aldırır mı?

 Uyku insan sağlığı için en faydalı eylemlerden biridir. Kişiler gün içerisinde yeterli uykuyu aldıklarına güne daha zinde ve enerjik başlamaktadır. Fakat düzensiz ya da çok uyuyan insanlarda çeşitli yan etkiler fark edilmektedir.

 Yetersiz uykunun kilo artışına neden olmasının yanı sıra çok uyku da insanların fiziksel çalışma hızını etkilemektedir. Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde metabolizmada yavaşlama fark edilmektedir. Bu durum kilo artışına neden olur. Çok fazla uyumak vücudun çalışma hızını azalttığı için hızlı kilo artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda hareketsizlik de önemlidir.

 Uzun süre hareketsiz kalan kişilerde belirli bir enerji yakımı gerçekleşmediği için kilo sabit kalarak yağ artışı gerçekleşmektedir. Vücudun yağ yapması da zaman içerisinde kilo almayı kolay hale getirmektedir. Çok fazla uyku aynı zamanda diyabet hastalığına da davetiye çıkarmaktadır. Bu hastalık kilo artışına neden olmaktadır. Uykuyu düzene sokmak ve yeteri kadar uyumak kilo artışını engelleyerek metabolizmanın doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda obeziteye karşı da yeterli uyku sağlanması gerekmektedir.

 Hamilelikte Çok Fazla Uyku ve Uyku Düzensizliği Kilo Yapar mı?

 Hamilelik sırasında çok uyku anne adaylarının en sık yaşadığı durumlardan biridir. Yeterli kadar uyku alımı için belirli uyuma ve uyanma saatleri ayarlanmalıdır. Kilo artışına neden olan çok uyku vücudun işlevlerini doğru şekilde yerine getirmesini de engellemektedir. Uyku kalitesi hamilelik döneminde oldukça önemlidir. İştahın artması ile birlikte çok uyumak hamilelik döneminde kilo artışını ikiye katlamaktadır. Vücut yeterli enerji yakımını gerçekleştiremediği takdirde vücutta yağ birikimi meydana gelir. Bu durum hızlı kilo alımına neden olur.

 Hamilelik döneminden çok uykudan kaçınmak için belirli uyku saatleri düzenlenmektedir. Gün içerisinde uyumaktan kaçınmalı ve her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya dikkat edilmelidir. Aynı zamanda beslenme düzeninin de uyku üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır. Sağlıklı ve yeterli beslenme uyku kalitesini iki katına çıkarmaktadır. Hamilelik döneminde anne adayları çok kilo almamak için uykunun belirli saat aralıklarda yapılmasına özen göstermektedir.

False