GeriBeslenme Önerileri Bayrama Özel Tatlı Tarifleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayrama Özel Tatlı Tarifleri

"Cebimize mendillerin, harçlıkların konduğu çocukluğumuzun bayramları ne de güzel yaşanırdı. Leziz yemeklerle donatılan sofralar da en çok da tatlı merakla beklenirdi. Günler öncesinden pişirilen tatlılarşerbetlenir bayram sabahına kadar kimsenin yememesi için özenle saklanırdı. Tatlılar, bayramların en 'tatlı' yanları... Bayramlarda sevdiklerimize tatlı ikram etme geleneğini yaşatalım..."

Şekerpare

Malzeme (8 kişilik):

3 su bardağı un, 1 yumurta, 2 kahve fincanı pudraşeker, 2 kahve fincanı eritilmiş margarin, 1 tatlı kaşığı karbonat, 3 çorba kaşığı iç antepfıstığı

Şerbet için:

2 su bardağı tozşeker 1.5 su bardağı su, Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

Yumurta ile pudraşekeri derin bir kapta çırpın. Ilık margarin, un, tuz ve karbonatı ekleyip yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin.
Şerbet için; tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Hafifçe koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avuç içinizde yuvarlayıp hafifçe yassılaştırın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Her birinin ortasını parmağınızla bastırıp çukurlaştırın. Şekerparelerin ortalarındaki çukur kısımlara birer tane antepfıstığı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.

Tepsiyi fırından çıkarıp üzerine soğuk şurubu gezdirin. Şurubu çekinceye kadar bekletin. Soğuk olarak servis yapın.

Cevizli Ev Baklavası

Malzeme (6 kişilik):

6 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı yoğurt, 1 yumurta, 1 çay bardağı su, 1 su bardağı nişasta, 1 su bardağı pirinç unu, 250 gr tereyağı , 350 gr çekilmiş ceviz

Şerbet için:

5 su bardağı tozşeker, 3.5 su bardağı su, Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ilave ederek karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgahı unlayın, her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek 8-10 santim çapında açın. Yufkaları 10'ar 10'ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin. Fırın tepsisini yağlayın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın.
Birinci grup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. ikinci grup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip ceviz serpin ve son yufka grubunu yayın. Dikdörtgen dilimler halinde kesin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.

Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra şerbeti ateşten alın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin. Dilimler halinde servis yapın.

Cevizli Tel Kadayıf

Malzeme (8-10 kişilik):

1 su bardağı eritilmiş margarin, 500 gr tel kadayıf, 1.5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi, 7.5 su bardağı ılık süt.

Şerbet için:

3 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su, Yarım limonun suyu

Üzeri için:

İnce çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:

Kadayıfı fırın tepsisine alıp eritilmiş margarini üzerine gezdirin. Yavaş yavaş harmanlayıp yağı, kadayıfın her tarafına yedirin. Kadayıfın yarısını ayırıp kalanını tepsiye bastırarak yayın. Üzerine ceviz serpiştirin. Kalan kadayıfı cevizin üzerine yayıp hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Şerbet için; tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Şurup kıvamını alınca limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın.

Tepsiyi fırından alıp üzerine ılık sütü gezdirin. Tepsinin üzerini daha geniş bir tepsi ya da alüminyum folyo ile kapatıp kadayıf sütü çekinceye kadar bekletin. Kadayıf sıcakken soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Soğuyunca dilimleyin. Üzerine ince çekilmiş antepfıstığı serperek servis yapın.

Yoğurt Tatlısı

Malzeme (10 kişilik):

2 kahve fincanı eritilmiş margarin, 2 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı tozşeker, 6 yumurta, 1 su bardağı irmik, 2 su bardağı un, 6 çorba kaşığı buğday nişastası, 1 paket kabartma tozu,
2 çorba kaşığı hindistancevizi

Şerbet için:

3 su bardağı tozşeker, 4 su bardağı su, 1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Tozşeker ve yumurtaları derin bir kasede mikserle çırpın. İrmik ve yoğurdu ayrı bir kasede iyice karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Eritilmiş margarin, un, nişasta ve kabartma tozunu ilave edip kek hamuru kıvamına gelene kadar çırpın. Karışımı yağlanmış orta boy bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Tatlıyı fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Şerbet için; su ve tozşekeri tencerede kaynatın. Şurup kıvamına gelince limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Sıcak şerbeti ılık tatlının üzerine gezdirerek dökün. Çatalla birkaç yerinden delin. Şerbetini çekip soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabaklarına alın. Üzerine hindistancevizi serpiştirip servis yapın.

Saray Lokması

Malzeme (10-12 kişilik):

3.5 su bardağı un, 20 gr yaş maya, 4 kahve fincanı ılık su, 3 su bardağı sıvıyağ, 2 kahve fincanı eritilmiş margarin

Şerbet için:

3 su bardağı tozşeker, 3.5 su bardağı su, Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

Mayayı 1 kahve fincanı ılık suda eritip 5 dakika bekletin. Unu derin bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açın. Mayayı ekleyip üzerini unla kapatın. Üzeri çatlayıncaya kadar ılık ortamda bekletin. Kalan 3 fincan ılık suyu ekleyip karıştırın. Margarini hamura ilave edip pürüzsüz ve sıvı kıvamda bir hamur elde edinceye kadar çırpın. Üzerini örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakın. Tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın.

Sıvıyağı tavada kızdırın. Bir miktar hamuru avucunuzla sıkın. Yumruğunuzun üzerinde oluşan parçayı yağa batırılmış kaşıkla alıp kızgın yağa atın. Malzeme bitene kadar işlemi tekrarlayarak lokmaları kızartın. Pişen lokmaları soğuk şerbete atıp birkaç dakika bekletin. Lokmaları kevgirle çıkarıp servis tabağına alın.

Hurma Bohçası

Malzeme (4 kişilik):

12 uzun iri hurma, 5 kuru incir, 1 su bardağı soyulmuş badem, 1 tutam tarçın, 50 gr tuzsuz beyazpeynir, 2 diş karanfil, Yarım armut 1 limonun suyu

Hazırlanışı:

Hurmaları keskin bir bıçakla uzunlamasına kesin ve çekirdeklerini çıkarın. İncirleri yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın. Bademler, karanfil ve incirleri 1 tutam tarçın ekleyip robottan geçirin ve püre haline getirin. Armutun çekirdekli kısmım temizleyip uzunlamasına ince dilimler halinde doğrayın. Kararmaması için limonlu suda bekletin. Beyazpeynir ve armut dilimlerini aynı büyüklükte küp şeklinde doğrayın, incirli malzemeyi hurmaların içine doldurun ve servis tabağına dizin. Peynir ve armut küpleriyle süsleyip servis yapın.

False