GeriBeslenme Önerileri Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

"Sizler için Anadolu mutfağının en lezzetli yemek tariflerini derledik..."

Dünyanın her yerinde sevilen Anadolu mutfağının en leziz yemekleri ile sofralarını şenlendirmeye ne dersiniz? Ailenize her mutfaktan yemekler tattırmak için malzemeleri hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Erzurum ketesi

Malzemeler

5 su bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı şeker
1 adet yumurta
150 gr Teremyağ
Tuz

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Unun yarım su bardağını ayırıp bir kaba koyun. Tuzunu ekleyin. Ortasına havuz açın. Mayayı sütle ezip unun ortasına döküp mayalanmaya bırakın. Teremyağını eritip 3 çorba kaşığını ayırın. Birazıyla da tepsiyi yağlayın. Kalan süt ve yağı una ilave edin ve yumuşak bir hamur elde edin. 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu arada ayırdığınız yağ ve unu bir tencerede kavurun. Hamurdan cevizden büyük parçalar alın. İçini açın ve kavurduğunuz unda koyup yuvarlayarak kapatın. Tepsiye koyun. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla delikler ve süsler yapın. Üzerleri kızarana kadar fırınlayın.

Cıngırtma (Van)

Malzemeler

200 gr Teremyağ
1 su bardağı un
4 adet yumurta
1/2 kase reçel (tercihen gül reçeli)

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Teremyağnda kavrulan una (kahverengi olmadan) çırpılmış yumurtalar ilave edilir ve hızlı hızlı karıştırılarak pişirilir. Tabaklara alınır, üzerine gül reçeli, bal veya tercih edilen tatlı malzeme dökülür ve sıcak olarak tüketilir.

Not: Van yöresine ait bu kahvaltılık; hem soğuk günlerde ısıtıcıdır hem de tam bir besin içeriğine sahiptir.

Kaz çorbası (Kars)

Malzemeler

1 kase kaz eti
1 adet kaz ciğeri
4 diş sarımsak
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı kaz suyu

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Kaz ciğeri ve eti haşlanır, ufak doğranır. Üzerine tuz serpilir, servis sırasında ezilmiş sarımsak ve limon suyu eklenir.

Kuymak (Mıhlama) (Ardahan)

Malzemeler

2 kaşık Teremyağ
2 kaşık zeytinyağı
Bir miktar mısır unu - kişi başı
1 kaşık- aynı miktar beyaz un
1-2 bardak kadar soğuk su
Erimeye uygun bir peynir

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Yağları tavaya koyarak biraz kızdırın,içine mısır ununu katıp bir miktar kavurun.Mısır unu tahta kaşığın tersi ile iyice ezilir.İyice kavrulunca içine suyu ekleyin.Su miktarı aslında göz kararı,suyu eklediginiz zaman rahatça kaynaması lazım,sonra koyulaşıyor.Kaynamaya başlayınca yayla peynirini ilave edin,biraz karıştırın,kenarları kızarana kadar hızlı ateşte tutun,sonra ateşin altını kısabilrsiniz , bir müddet daha bekleyip,peynirler tavanın dibinde bir katman oluşturup hafif karamelize olana kadar bekleyin.Son olarak evde kalmış peynirlerinizi içine atıp onlar da erisin. Sıcak olarak servis yapın.

Ekmek tatlısı (Elazığ)

Malzemeler

6 adet yumurta
süt
un
tuz
yağ
şeker

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır. Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır. Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir. Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.

Üzümlü süzme pilav (Kars)

Malzemeler

3 su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım kg kuzu kuşbaşı
4 çorba kaşığı Teremyağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Et yumuşayana kadar haşlanır. Pirincin üzerine, geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. Orta ateşte şekli bozulmadan şişene kadar kaynatılır. Sonra süzgece aktararak suyu süzülür, tekrar tencere konur. Üzerine 2 çorba kaşığı teeyağı parça parça bırakılır. Kapak kapatılır, kısık ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Bu arada yıkanmış kuru üzüm 1 çorba kaşığı Teremyağnda çevrilir. Haşlanmış et de 1 çorba kaşığı Teremyağnda çevrilir. Pişen pilav yayvan servis tabağına konur. Üzerine kavrulan üzüm, kenarlarına et yerleştirilir.

Kuru ısırgan çorbası (Kars)

Malzemeler

1 kase kuru ısırgan
1 kahve fincanı pirinç
1 baş soğan
1 çorba kaşığı Teremyağ
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kuru reyhan
2 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı un

Anadolu mutfağının en lezzetli yemekleri

Yapılışı

Tencereye pirinç konur. Üzerine 6 su bardağı kadar su ve tuz eklenir. Orta ateşte şişene kadar pişirilir. Yıkanmış kuru ısırgan eklenir, 10 dakika pişirilir. Un sulandırılarak çorbaya katılır. Bu arada ince kıyılmış soğan Teremyağnda kavrulur, reyhan, nane ve tuz eklenir, kaynamakta olan çorbaya katılır. 10 dakika daha pişirilir.

False