GeriSeyahat Kültür gezisinde en popüler 5
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kültür gezisinde en popüler 5

Kültür gezisinde en popüler 5

Günübirlik veya haftasonu konaklamalı kültür gezileri için en uygun dönemlerden birindeyiz. Yazın çok sıcak günleri veya kışın en soğuk zamanları, sokaklarda saatlerce yürümeyi gerektiren bu geziler için çok uygun olmuyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde yaşayanların ilgi gösterdiği kültür gezilerine, orta ve üstü yaş grubundan, yüksek eğitimli kişiler, çocuklarıyla birlikte katılıyor.

Türkiye’nin pek çok yerine, sayısız kültür turu düzenleniyor. Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen ve kültür turlarıyla tanınan Fest Turizm’den Zekeriya Şen ile görüştük ve en popüler rotaları belirledik. Beyoğlu Pera, Galata, Sultanahmet ve çevresi, Gordion, Kapadokya, Efes, Bergama ve Haliç’in bulunduğu listeden 5 rota seçtik. Bunlar İstanbul’dan Kariye Müzesi ve Edirnekapı çevresi ile Kumkapı - Samatya, Ankara çevresi ile Gordion, İzmir Metropolis ve Çanakkale Troya.

KARİYE MÜZESİ VE ÇEVRESİ

Bizans dönemine yolculuk


Kariye Camii’ne odaklanan gezi programında Hançerli Kilise, Tekfur Sarayı, Musevi yapıları, Fatih Fethiye Camii, Hirami Ahmet Paşa Camii, Ayios Yeoryios Kilisesi yer alıyor. Geç dönem Bizans mozaikleri ve freskleri ile ünlü olan Kariye, Edirnekapı’da bulunuyor. İstanbul’un en önemli Bizans yapılarından biri. İstanbul’un fethinden sonra 50 yıl kadar metruk kalan Kariye, 16. yüzyıla kadar kilise olarak kullanıldı. Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. 1765’te mozaiklerin üstü sıvandı. II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı uzmanlar mozaik ve freskleri yeniden ortaya çıkardı. Yapı, 1947’de müze haline getirildi. Civarındaki restore edilmiş eski İstanbul evleri de görülmeye değer.

Yine Edirnekapı’daki Tekfur Sarayı, kentin kara surları üzerinde bulunuyor. Yapım tarihi veya yaptıranı bilinmiyor. İstanbul’un fethinden sonra fil ahırı, çini imalathanesi gibi çeşitli amaçlarla kullanılmış. Yavuzselim’deki Fethiye Camii de eski bir kilise aslında. Tıpkı Kariye gibi Meryem Ana’ya adanmış bir manastır aynı zamanda. Yapının cephesi taş ve tuğlalarla yapılmış desenlerle süslü. İstanbul’un fethinden 1586’ya kadar patrikhane kilisesi olarak kullanıldı. 1591’de Azerbaycan’ın alınışının anısına Fethiye adıyla camiye çevrildi. Bugün hálá cami olarak kullanılıyor.

ANKARA VE GORDİON

Frigleri tanıyalım

Bu gezi Ankaralılar kadar Ankara dışından gelenler için de düzenleniyor. Şehir dışından gelenler için konaklamalı programlar yapılıyor. Ankara Kalesi, 1997’de 68 müze arasından birinci seçilerek ‘yılın müzesi’ unvanını alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, etrafındaki aslan heykellerinden adını alan Ahi Şeraatin mahallesindeki Arslanhane Camii, Ulus semtinde yanyana bulunan Hacıbayram Camii ile Augustus Tapınağı, Julianus Sütunu ve Roma Hamamı gezi programındaki duraklar. Konaklamalı turlarda ertesi gün, Ankara-Eskişehir karayolu yakınındaki Frigya başkenti Gordion geziliyor. Ardından Sivrihisar ve yine Ankara- Eskişehir karayolu üzerindeki ören yeri Pessinus’a gidiliyor.

METROPOLİS

Kazıldıkça ziyaretçisi artıyor


Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi adına Prof. Dr. Recep Meriç’in yaptığı İzmir’in Torbalı ilçesindeki Metropolis kazıları 1989’da başladı. Roma uygarlığı öncesi Helenistik dönemin bir ürünü olan Metropolis kentinde bugüne kadar bir tiyatro, 70 metre uzunluğunda bir stoa (gezinti yeri) ve küçük bir meclis binası bulundu. Roma döneminden ise hamam ve konutlar gün ışığına çıkarıldı. Bu yıl bunlara yeni ortaya çıkarılan bir gimnazyum ve hamam kompleksi de ekleniyor. Yıl boyu ücretsiz olarak gezilebilir. Metropolis belki Efes gibi kapısı olan bir yer değil ama yamaçta kurulan bu kentin tiyatrosu ve meclis binası güzelliğiyle gezenlerde hayranlık uyandırıyor. Metropolis İzmir’in 40 km uzağındaki Torbalı İlçesi’nden 7 km mesafede bulunan Yeniköy’de yer alıyor. Torbalı’dan Yeniköy’e her saat başı dolmuş var. İzmir’den Kuşadası, Bodrum, Marmaris tarafına gidenler de Torbalı’dan itibaren Metropolis levhalarını takip ederek kente ulaşabilirler. Bu arada Yeniköy de şirinliğiyle çekici bir yer. Köydeki Abdülhamid zamanından kalma cami ve köy çeşmesi de görülebilecek yerlerden. Metropolis, Efes Antik kentinden 30 km uzaklıkta, Adnan Menderes Havalimanı’nın ise 25 km güneyinde.

TROYA VE ÇANAKKALE

Homeros’a ilham veren topraklar


Troya gezileri de konaklamalı yapılıyor. Birinci gün, Anzak gezisi (Gelibolu Yarımadası tarihi milli parkta bulunan Çanakkale Savaşı’na ait top, mermi, giysi ve mektupların bulunduğu Kabatepe müzesi, Lone Pine Anıtı, 57. Alay Anıtı, Conkbayırı, Arı Burnu, Anzak Koyu, Anafartalar, Bigalı Köyü) ile sona eriyor. İkinci gün Troya ören yeri ile pek çok değerli eserin bulunduğu Çanakkale Arkeoloji Müzesi, Sebdülbahir bölgesi (Sargı Yeri Şehitliği, Cape Helles, Yahya Çavuş ve Fransız anıtları, Morto Koyu ve Çanakkale Şehitler Abidesi) gezileri gerçekleştiriliyor.

Homeros’un İlyada Destanı’nda adı geçen ve 10 yıl süren savaşlarla yerle bir olan Truva antik kenti, yüzyıllar boyu arkeologların hayallerini süsledi. Nihayet 1800’lü yıllarda ünlü arkeolog Schliemann tarafından yeri tespit edildi ve yapılan kazılarla ortaya çıkarıldı. Çok büyük bir bölümü gezilebilen antik kentte dokuz kültür evresi yaşanmış. Bugün ziyaretçileri kentin kapısında meşhur Truva atının bir modeli karşılıyor.

KUMKAPI - SAMATYA

İstanbul’un en eski limanları


Gezi iki ayrı bölümden oluşuyor. Eski adı Kondoskali olan Kumkapı, Bizans döneminin en önemli liman kentiydi. Kumkapı gezisi, Mimar Sinan’ın Kadırga’da inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa külliyesi ile başlıyor. Ardından restorasyonu sürdüğü için ancak dışardan görülebilen Küçük Ayasofya Camii’ne gidiliyor. Cami, II. Bayezid devrinde yaptırılmış. Bizans’ın asırlık ağaçlarının altındaki asırlık Kadırga Limanı, 1641’de Kumkapı’dan Samatya’ya taşınan Ermeni Patrikhanesi ve Kilisesi sonraki duraklar. Kadırga Limanı’nda Esma Sultan için yaptırılan Esma Sultan Namazgahı, Aya Kiryaki Kilisesi ve Arkadius sütunuyla Kumkapı etabı son buluyor. İkinci durak Samatya.

Eski dokusunu 1950’li yıllara kadar koruyan Samatya, Rumların Yunanistan’a gitmesi ve göçler nedeniyle bugün tamamen değişti. Ancak yine de görülmeye değer yapıları içinde barındırıyor. Bunlardan bazıları Surp Kevork, Aya Menas, büyük çan kulesiyle Aya Konstantini Eleni kiliseleri ve kiliseden çevrilen İmrahor İlyas Bey Camii.

KÜLTÜR TURLARI İÇİN

Fest Turizm: (0212) 216 10 36

T Vitamini: (0212) 224 93 63

Showon Turizm: (0312) 435 96 16

1 Tur Seyahat: (0232) 464 64 85

Birsey Turizm: (0212) 252 65 78

Deep Nature: (0212) 243 68 85
Hakan GENCE
False