‘Kül Dağı’nda yeni bir dünya kurulur...

Güncelleme Tarihi:

‘Kül Dağı’nda yeni bir dünya kurulur...
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2017 16:55

Scoot Hawkins, ‘Kül Dağı’ndaki Kütüphane’de olağanüstü güçlerle bezenmiş, doğaüstü varlıklarla dolu fantastik bir dünyayı anlatıyor. Ölülerin dirilebildiği, güneşin başka bir ışık kaynağıyla değiştirildiği bir dünya...

Haberin Devamı

Yıllar önce J.R.R. Tolkien, ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisiyle tam manasıyla bir devrim yarattı. Tolkien’in en büyük başarısı Orta Dünya adını verdiği kendine özel evreniydi. Tolkien, hobbitler, elfler, kara elfler, büyücüler, devlerden oluşan yeni bir dünya kurmuş, fantastik edebiyatın efsaneleri arasında yerini almıştı.
İlk kitabı ‘Kül Dağı’ndaki Kütüphane’ ile bu kez 47 yaşındaki ABD’li bilgisayar programcısı Scoot Hawkins, okuyucuyu yeni bir dünyaya çağırıyor. Doğaüstü varlıklarla ve korkunç sonuçlarla dolu, fantastik bir dünya bu. J.K. Rowling’in ‘Harry Potter’ serisindeki gibi gerçek dünya ile iç içe geçmiş durumda. Elflerin, büyülerin olmadığı, ancak güneşin başka bir ışık kaynağıyla değiştirilebildiği, ölülerin dirildiği, kadim varlıkların olduğu bir dünya...
Bu dünyada yetim kalan 12 çocuk, olağanüstü güçlere sahip ‘Baba’ tarafından evlat edinilir. ‘Pelopi’ denilen evlatlıkların her biri ‘Baba’nın acımasız yöntemleriyle ayrı bir konuda uzmanlaşmaya çalışır. Hawkins’in dünyasında güç bir bedelle gelir. ‘Baba’nın acımasız eğitim metotları vardır. Mesela geleceğe ölü çocukların gözleriye bakan Rachel, bunu elde edebilmek için ölüp dirilmek zorunda kalmıştır. Michael hayvanlarla konuşabilir ancak bu yüzden insanlığını yavaş yavaş kaybeder. Kimse birbirinin uzmanlaştığı alanlara karışamaz, çünkü bunun çok ağır cezası vardır. Pelopilerin güçleri çeşitlidir. Kimi durdurulmaz bir ölüm makinesi haline gelir, kimi uyuşturucuya alışmış bir şifacı olur. Kimi insanları hipnotize ederek istediklerini yaptırır. Romanın kahramanı Carolyn ise var olan her dili konuşma konusunda uzmanlaşmıştır.
İstediği anda zamanı durduran, yıldırım düşüren olağanüstü güçlere sahip bir ‘kadim’ olan ‘Baba’nın kaybolmasıyla yaratılışın sırları bulunan kütüphane tehlikeye düşmüştür. ‘Pelopi’ler evlerine bir türlü girememektedir. Kütüphanenin mirasçısı olmak isteyen Carolyn’in karşısında birçok rakip vardır. Kardeşler ‘Baba’nın akıbetini kendi yetenekleriyle araştırırken ‘normal dünya’dan da yardım alacaktır. Carolyn’in kandırıp cinayetle suçlanmasına neden olduğu Steve ve bu cinayeti araştıran ajan Erwin destek güçleridir. Steve’e af çıkması için ABD Başkanı’nı bir telefon konuşmasıyla ikna eden Carolyn’in, ‘kütüphane’ savaşında kaybettiği insanlığını geri kazanma mücadelesine de tanık oluruz.
Karmaşık karakterleri, olağanüstü güçleri ve karanlık yapısıyla ‘Kül Dağı’nın Kütüphanesi’ fantastik kitap sevenlerin kütüphanesindeki yerini almak için Türkçede.

KÃœL DAÄžI’NDAKÄ° KÃœTÃœPHANEÂ

‘Kül Dağı’nda yeni bir dünya kurulur...

Scott Hawkins
Çeviren: M. Boran Evren
İthaki Yayınları, 2017
408 sayfa, 30 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!