Seramiğin köklerine yolculuk: Turkuaz Kaplar

Güncelleme Tarihi:

Seramiğin köklerine yolculuk: Turkuaz Kaplar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2023 15:39

Seramik sanatçısı Haluk Koçoğlu yaşamına ve çalışmalarına devam ettiği Seferihisar’da ‘Turkuaz Kaplar/Anadolu’dan Batı Asya’dan Çanaklar Çömlekler’ adlı bir sergi açtı. Sanatçının Hitit, Pers ve Mısır uygarlıklarına ait çanak çömleklerden, içki kaplarından ve kaselerden esinlenerek yaptığı işler izleyeni kültürel geçmişine, köklerine yolculuğa çıkartıyor.

Haberin Devamı

Seramik sanatçısı Haluk Koçoğlu, ‘Turkuaz Kaplar/Anadolu’dan Batı Asya’dan Çanaklar Çömlekler’ başlıklı sergisiyle eserlerini Seferihisar, Sığacık’ta ziyaretçilerle buluşturuyor. Club Atlantis Resort Otel sergi alanında 8 Haziran’da açılan, Serhat Baysan’ın küratörlüğündeki sergi 25 Haziran’a dek görülebilecek.
Sanatçının Hitit, Pers ve Mısır uygarlıklarına ait çanak çömleklerden, içki kaplarından ve kaselerden esinlenerek yaptığı işler izleyeni kültürel geçmişine, köklerine yolculuğa çıkartıyor. Sergiye ismini veren ‘Turkuaz Kaplar’ da Babürler döneminde renk olarak ilk kez elde edilen ve seramikte de kullanılan turkuaza ya da Türk mavisine gönderme.

Seramiğin köklerine yolculuk: Turkuaz Kaplar
Sergi alanında sizi ilk karşılayan iş, seramik tarihinin en önemli örneklerinin verildiği Hitit dönemine ait (M.Ö. 1800, Kültepe-Kaniş) Boğa Başlı Küp/Riton’dan esinlenilmiş. Dini törenlerde tanrılara içki sunmak için kullanılan hayvan biçimli ritonların karakteristik özellikleri boynuz, hayvan başı veya gövdesi şeklinde yapılmaları. Ritonun üzerindeki primitif desenleme sergideki en etkileyici dokunuşlardan. Hitit döneminden buluntulardan ilham alınarak yapılmış farklı formlardaki işler de üzerlerinde yer alan ve incelikle çalışılmış irili ufaklı boğa başlarıyla kaptan çok, seyirlik objeye dönüşmüşler.

Yine M.Ö. 1000’e tarihlenen ve İran’da bulunan Zebu (hint öküzü) ve Antilop başlı içecek kapları diğer çarpıcı yorumlamalardan/işlerden. Hayvan başlı, turkuaz sırlı yapılmış tabaklar da üç boyutlu seramik şölenin tamamlayıcıları. Sanatçının turkuaz tabakları ile ilgili olarak ritonlardan aldığı esinlenmeyle yeni bir serinin tohumlarını atmış diyebiliriz.
Toprağın sanatçı eliyle nasıl bir esere dönüştüğünü görmek istiyorsanız ‘Turkuaz Kaplar’ sergisini kaçırmayın.


Seramiğin köklerine yolculuk: Turkuaz Kaplar


HALUK KOÇOĞLU KİMDİR?
1953’te Ankara’da doğan Haluk Koçoğlu, Ankara Fotoğraf Sanatçıları ve İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri derneklerinde çalıştı. 1987’de İstanbul Mimarlar Odası için, o dönemin belediye başkanı Bedrettin Dalan’ın yol geçirmek için yıktığı Tarlabaşı’nı konu edinen, Hilmi Etikan tarafından yönetilen ‘Tarlabaşı, Tarlabaşı’ filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. Film, 2. Lozan Film Festivali’nde UPIAV ödülü aldı. Güneş Karabuda tarafından yönetilen, 'TURKUAZ; Türkçe ile Türk Dilinin ana kaynağına, Orhun Yazıtlarına' isimli belgeselinde senaryo yazarlığı yaptı.

Seramiğin köklerine yolculuk: Turkuaz Kaplar


1991 yılında Kültür Bakanlığı için Türkiye Tanıtım Filmi yapan Koçoğlu’nun pek çok belgesel senaryosu var. Koçoğlu 2000 yılında yaşayan şairlerimizden 24’ünün yer aldığı bir belgesel multimedya yaptı. 'Yaşayan Türk Şiiri/Living Turkish Poetry' adlı çalışma, MacWorld Türkiye dergisi tarafından ‘Yılın CD-ROM’u' seçildi. Yapımcılığını yaptığı ‘Hagia Sophia, from Konstantinoupolis to İstanbul, with Lord John J. Norwich' isimli belgesel multimedya çalışması Avrupa’da ve Amerika’da ödüller aldı. 2002 yılında yaşayan 24 ressamımızla sanata ve hayata bakışlarını anlattıkları video röportajları ile resimleri ve desenlerini içeren 'Yaşayan Türk Resmi-Living Turkish Painting’ adlı bir belgesel multimedya hazırladı.

‘Turkuaz Kaplar/Anadolu’dan Batı Asya’dan Çanaklar Çömlekler’ başlıklı sergi Sığacık, Club Atlantis Resort Otel'de 25 Haziran’a dek görülebilecek.

 

BAKMADAN GEÇME!