Kız kardeşlik cumhuriyetinin kadınları

Güncelleme Tarihi:

Kız kardeşlik cumhuriyetinin kadınları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2023 23:22

Lucy Caldwell’in kaleme aldığı öykülerden oluşan ‘Yakınlıklar’ aynı dertlere, aynı iç seslere, aynı yorgunluklara ve mücadelelere sahip kız kardeşlerin ayrı seslerini bir araya getiriyor. Yazarın akıcı üslubu ve yalın kurgusuyla...

Haberin Devamı

Yakınlıklar (intimacies) kelimesi basılı İngilizcede ilk kez 1641’de kullanıldı, katafalk, karizma, kulak misafirliği ile birlikte; iç tapınak, sonsuzluk, iç içe geçmek ile birlikte; şölen şarkısı, müsavi, dörtnala, fora ile birlikte.”
‘Yakınlıklar’, kadınlar için yazılmış şahane öykülerden oluşuyor ve yine çok güzel bir çeviriyle (Tülin Er) Türkçede okurlarını selamlıyor. Lucy Caldwell’in kaleme aldığı öyküler yazarın akıcı üslubu ve yalın kurgusuyla öne çıkıyor. Öyküler, farklı coğrafyalardan, farklı sınıflardan kadınların evrensel kız kardeşlik cumhuriyetinin bir anlatısı. Kadınları en iyi kadınlar anlıyor, kadınlar anlatıyor. Evli, boşanmış, bekâr, yalnız, çocuklu, hamile hemen her kadının ortaklaştığı yaşamlardan kesitler sunuyor ‘Yakınlıklar’, adıyla müsemma. Her öyküsünde yazar Lucy Caldwell bu şahane ‘yakınlıklar’ı kurabilme becerisini gösteriyor. Öykülerin ortak noktası kadınlar olurken, yaşamları boyunca aslında sadece kadınların karşılaşabileceği türden durumların, duyguların anlatıldığı bir öyküler bütünü.
İlk öykü ‘İşte Öyle’ yaşam yorgunu bir annenin iki çocuğuyla sıradan bir gününde geçiyor. Rutin olarak yapılan ‘annelik’ işleri arasında çoğunlukla kadının kendi iç sesini duyduğumuz ve hissettiği kaygıları, yılgınlıkları, ruh yorgunluğunu aynı yoğunlukla hissettiğimiz bir öykü. Kitaptaki çok etkileyici öykülerden biri ’Meydey’ ironik biçimde hem doğurganlığı hem de imdat çağrısını ifade ediyor. İstenmeyeni sonlandırmak, yaşamına devam etmek ve bir gün istediğinde yeniden deneme gücünü bulmak için yazılmış gibi. Yine kendi kendine konuşan, bu defa genç bir kadının dilinden yazılmış. Kitaptaki diğer öykü ‘İnsanlar Sana Her Şeyi Söyler’ profesyonel hayatın içinde kurulan karşılaşmaları anlatıyor. 90’lı yıllarda gençliğini geçirmiş olanların çok yakından bildiği isimler bir anda karşınıza çıkıyor.
‘Tarif Edilecek Kelimeler’ adlı öykü Monica Lewinsky’yi hatırlatıyor. Monica’nın tüm o yaşadıkları sırasında ‘genç’ bir kadın olarak neler hissettiğine pek kimseler odaklanmamıştı. Daha çok işin magazinel kısmı meraklarımızı çekmişti. Oysa şimdi olgunluk yaşında bir kadın çok daha başka bir yakınlık kurabilir Monica ile. Yine 90’lardan fırlayan bir diğer ikonik figür ise Sinead O’Connor, burada bir öyküye yerleşiyor. ‘Toprak Kaplar’, ‘Gece Uyanışı’, ‘Çocuklar’, ‘Ay Hanım’, ‘Bütün İnsanlar Ahlaksız ve Kötüymüş’, ‘Adanmışlıklar’ ve kitaba ismini veren ‘Yakınlıklar’ diğer öyküler. Kız kardeşlik cumhuriyetinin kadınları tarafından tutulmuş günlükler gibi her biri, kurgu olmayacak şekilde gerçek, bazıları ise gerçek olamayacak kadar kurgu. Aynı dertlere, aynı iç seslere, aynı yorgunluklara ve mücadelelere sahip kız kardeşlerin ayrı seslerinden oluşan ‘Yakınlıklar’ çok keyifle okunan bir öykü kitabı.

YAKINLIKLAR

Kız kardeşlik cumhuriyetinin kadınları

Lucy Caldwell
Çeviren: Tülin Er
Siren Yayınları, 2023
144 sayfa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!