Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur. Karakterler belli bir olay içinde gösterilir. Bu karakterlerin de çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır. Konu tümüyle düş ürünü olabilir ya da son derece gerçekçidir. Genellikle ironik bir rastlantı yoluyla oluşturulan özel bir an üzerindeki yoğunlaşma sürpriz sonlara olanak verir.
Oyuncu ve yazar Başak Daşman, ikinci öykü kitabı ‘Gördüm Çiçeği’nde herkesin hissettiği, kafa yorduğu insanca durumları ve hezeyanları anlatıyor. 10 öyküden oluşan kitap, zaman zaman çöp kokularıyla burnumuzu sızlatıyor, bazen de kaygılı beyinleri endişeden endişeye sürüklüyor. Daşman’a merak ettiklerimizi sorduk...
#Başak DaşmanYapı Kredi Yayınları, Nursel Duruel’in kült kitabı ‘Geyikler, Annem ve Almanya’nın 40’ıncı yaşını özel bir baskıyla kutluyor. Duruel bu kitapla edebiyat dünyamıza sunduğu tüm incelikleri yaşamaya, tüm meseleleri konuşmaya devam ediyor. Öykülerin içinden şiirin aktığı, anlatımın tüm sadeliğiyle okuru kuşattığı bir toplam elimizdeki.
#Nursel DuruelÖz Türkçe bir sözcük olan içerik, ''içermek'' fiilinden türetilmiştir. Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur. İçerik nedir, nasıl üretilir? İçerik yazarlığı nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#İçerikKitapları ilgiyle takip edilen Şermin Yaşar’ın yeni kitabı ‘Kalk Yerine Yat’, 12 öyküden oluşuyor. Yakınımızdaki insanların öyküleri bunlar; az gelirli, yaşam mücadelesi veren, çoğunlukla kendi yalnızlığında yaşayan insanlar. Şermin Yaşar, gerçekçi anlayışını samimi ve sade bir anlatımla sohbet havasında yazıya geçiriyor. Bir sohbetin içerdiği kadar ironik, neşeli ve hüzünlendirici.
#Şermin YaşarYönetmen olarak tanıdığımız Orhan Eskiköy’ün kitabı ‘Komşular’ bir anlamda birbirine değen ama umursamaz çizgilerde seyreden, eski sıcaklığını yitirmiş insan ilişkilerinin yumağında geziniyor. Bu çalışmaya iyi bir sinemacının kaleminden çıkmış etkileyici, hatırlatıcı, hafıza tazeleyici ve hüzünlendirici bir öyküler toplamı demek de mümkün.
#KomşularNöbetçi ‘Nobel’ adayı Haruki Maurakami’nin sekiz öyküden oluşan koleksiyonu ‘Birinci Tekil Şahıs’ta orta yaşlı, silik erkek anlatıcılar geçmişlerindeki anlaşılmaz olayları gözden geçiriyor. İsimsiz anlatıcılardan biri de Murakami’nin ta kendisi.
#Haruki MurakamiBu sene de çevrimiçi olarak gerçekleşen, Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin desteklediği yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü kitaplara ve edebiyata emek verenleri buluşturdu. Sektörün içinden geçtiği zor dönemler ve çıkış yolları konuşmaların ana temasıydı...
#Zeynep Cemali Edebiyat Günü‘Öykü Yazmanın Sırları’, 1950 Kuşağı’nın önemli isimlerinden Orhan Duru’nun ölümünden kısa süre önce yayımlayıp bir miras gibi meraklılarına emanet ettiği kitabı. Öykünün öykü olma yolculuğuna dair her şey Orhan Duru’nun gündemine geliyor bu kitapta. Kendi yazı deneyimi de...
#Orhan Duru‘Geçer Diyenler Sizde Nasıl Geçti’ adlı ilk öykü kitabıyla okurla buluşan Arzu Hiçyılmaz’ın kaleminden çıkan öyküler sıradan insanların sıradışı deneyimlerini sunuyor. Öykülerin ortaklaştığı yer ise kadınlar. Kız çocukları, yaşlı kadınlar, yalnız kadınlar, kendi dünyasında çırpınan kadınlar.
#Arzu Hiçyılmaz‘Temizlikçi Kadınlar İçin El Kitabı’, ölümünden yıllar sonra yayımlanan kısa ve vurucu öyküleriyle uluslararası üne kavuşan ıskalanmış yazar Lucia Berlin’in Türkçedeki ilk kitabı. 1960’lar ve 1970’ler Amerika’sının ‘kirli gerçeklerini’ tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren Berlin, okurunu soğukkanlılıkla düşünülemez olana doğru yürütmeyi istiyor hep.
#Temizlikçi Kadınlar İçin El KitabıKâmil Erdem’in yeni öykü kitabı ‘Yok Yolcu’da okuru karşılayan; arada yazılmış, aradan bakan, arada bırakan, hatta aradanlığın seviyesini yakalamış bir öykücülük... İleri ile geri arasında salınan ve ne yöne gideceğine ancak okurun karar verebileceği öyküler. Endişesiz, sakin, dertli ama yüksek sesle konuşmayan.
#Kâmil Erdem‘Zamandan Kaçan Ayrılık’ adlı ilk kitabında ayrılığın 12 farklı yansımasını aktaran öykülerini bir araya getiren Ceylin Erbak Aytekin “Ayrılıkları hep kötü birer tecrübe olarak etiketliyoruz. Oysa insan, ayrılıkları sayesinde hayatın geçiciliğiyle tanışıyor ve kendini daha yakından tanıyor. Ayrılıklarımız yeni hikâyelerimizin habercisi bir lütuf esasında” diyor.
#Zamandan Kaçan AyrılıkFerit Edgü’nün kaleminden çıkan hiçbir metinde ‘fazlalık’ bulamazsınız. Yeni öykü kitabı ‘Yolun Gittiği Yer’ bunun ispatı niteliğinde. Öyküleri, müthiş bir doğallığın ve sadeliğin içinden yakalıyor zirveyi. Üstelik kısacıklar. Onları ‘öykü’ haline getiren Edgü’nün saf üslubunun kendisi. Bu saf metinlerin içinde ise bir ‘yabancılaşma’ etkisi altında sıkıntılı ruhlar dile geliyor.
#Ferit Edgüİlk iki kitabıyla umut veren bir yazar olarak edebiyat dünyasına adım atan Gökhan Yılmaz, sekiz yıl aradan sonra gelen yeni öykü toplamı ‘Hevesin Kaçış Yönü’nde, oturmuş bir üslupla çıkıyor bu kez okurlarının karşısına. Bu kez öyküleri için duygu aradığı dünyaları hane içlerinden seçmiş Yılmaz.
#Hevesin Kaçış YönüMurat Gülsoy’un, romanlarının ardından gelen yeni öykü kitabı ‘Belirsiz Bir Ânın Kıyısında’ insan zihni, belleğin katmanları, yaşananların, deneyimlerin, tabii ki gördüklerimizin ve okuduklarımızın zihne yansıması, bellekte yer edişi meselelerine yoğunlaşıyor.
#Murat GülsoyOrhan Duru’nun öykünün karnına bastırdığı yer, anlatma iştiyakına açık olan noktadır. Söylen, anlatı, hikâye, kıssa, masal, vahiy, destan onu dinleyecek bir kulağa odaklanır. Çok eski olanla çok yeni olanın çatıldığı yerde öykünün canlandığını görürüz.
#Yoksullar GeliyorNilay Yılmaz alfabetik sırayla tanıttığı 50 ağacın her biri için bir öykü kaleme almış. Kitabın yarattığı duyguyoğunluğunun, ağaçlarla aramızda güçlü bir bağ kurabilmesinin sırrı da burada saklı. Bilgi verme kaygısınınçok ötesinde, edebi tadı doğanın büyülü dünyasıyla harmanlayarak her ağacı dost kılmış okurlara.
#Yerden Göğe Ağaçsınİlkini sevdiyseniz “Minyonlar 2: Gru’nun Yükselişi” ve Colin Farrell’ın başrolünde olduğu bilimkurgu “Yang’dan Sonra”, sinemalarda. Ceylan Özgün Özçelik’in farklı formatları deneyerek korku türünde ilerleyen ‘Cadı Üçlemesi’nin ikinci filmi “15+”, haftanın ekran tavsiyesi…
#Uğur YükselBir NATO zirvesi daha geride kaldı. Önceki gün ve dün Madrid’de gerçekleşen, NATO’ya üye 30 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları düzeyinde temsil edildiği zirve, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka resmen üye olmak üzere davet edildikleri, bu yönüyle NATO tarihinde özel yeri olan bir toplantı olarak hatırlanacaktır.
#Madrid