‘Günümüz Sanatçıları’nın 40 yılı

Güncelleme Tarihi:

‘Günümüz Sanatçıları’nın 40 yılı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2022 11:31

Akbank Sanat’ta açılan, konsept ve tasarımını Bülent Erkmen, küratörlüğünü ise Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği ‘Kırk Kapılı Oda’, ‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerinin 40 yılına ışık tutan bir dokümantasyon sergisi.

Haberin Devamı

Yetenekli genç sanatçılara dikkat çekmek amacıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği tarafından 1980 yılında başlatılan, 2003’ten itibaren Akbank Sanat işbirliğiyle devam eden ‘Günümüz Sanatçıları’ sergileri, Türkiye sanat ortamında önemli bir yer kaplıyor. Akbank Sanat’ta açılan ‘Kırk Kapılı Oda’ sergisi bu köklü sanat yolculuğunun arşivini izleyicilere açıyor. Konsepti ve sergileme tasarımını Bülent Erkmen’in, küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği ‘Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı’nda 40 yıla ait belgeler, fotoğraflar, videolar izleyicilere dijital ortamda sunuluyor.

1.147 KİŞİLİK GÖRSEL ŞOV
40 yıl süresince ‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerine katılan sanatçıların, seçici kurul üyelerinin, küratörlerin ve sergilere katkısı olan herkesin, bu 40 yıl sonunda, günümüz sanatına attıkları ‘40 imzası’, bu serginin de taşıyıcısı... Giriş katı bir tür prolog, 40 yılın sergilerine katılan ve katkısı olan 1.147 kişinin isimlerinin tek tek yer aldığı görsel bir ‘Show’ karşılıyor izleyiciyi. 1. katın tamamında ise 40 yılın tüm bilgileri ve belgeleri bir dokümantasyon anlayışıyla 40 ekranda sergileniyor.

‘Günümüz Sanatçıları’nın 40 yılı

‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerinin tarihi ile Türkiye’de güncel sanatın tarihinin özdeş, hatta onu önceleyen olduğuna dikkat çeken Hasan Bülent Kahraman, şöyle devam ediyor: “Bununla birlikte ‘Günümüz Sanatçıları’ sergilerinin bugün başlı başına bir kuramsal çalışma alanı haline gelmiş müze kavramına yeni içerik kazandırmak maksadıyla Resim ve Heykel Müzeleri Derneği tarafından hazırlanmış olması ayrıca çarpıcıdır. Müze ve ‘günümüz sanatçıları’ kavramlarının iç içe geçirilmesi bu kurumları hazırlayan kişilerin derin bir saygı duyulması gereken ileri ve aydınlık görüşlerinin uzantısıdır. Sanat her şeye ama en çok da kendisine muhaliftir. Sanatın ayrıcalığı budur. Türkiye’nin kısıtlı koşullarda sanat bu özgürlüğü, hatta bu sertliği ancak ‘Günümüz Sanatçıları’ sergileri gibi yenilikçi, değişken, devingen bir yapı içinde gerçekleyebilirdi. 40 yıllık tarih bu yargıyı kanıtlıyor ve onun tanıklığıdır.”
‘Günümüz Sanatçıları’nın 40 yılı

Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı’ başlıklı sergi 19 Kasım’a kadar Akbank Sanat’ta.

BAKMADAN GEÇME!