Bâki Hoca’yı anarak

Güncelleme Tarihi:

Bâki Hoca’yı anarak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 13:01

Tasavvuf, Mevlevilik, divan edebiyatı, Mevlana Celâleddin-i Rumî, Mesnevi, Yunus Emre, Melamilik gibi önemli konuların ülkemizin yetiştirdiği en büyük âlimiydi Abdülbâki Gölpınarlı.

Haberin Devamı

Büyük bir bilgin ve kültür insanı olan Abdülbâki Gölpınarlı (12 Ocak 1900, Sultanahmet-25 Ağustos 1982, Salacak) divan edebiyatı, tasavvuf tarihi, Mevlevilik, Bektaşilik, Melamilik gibi tarikatların tarihi konularında eşi benzeri olmayan bir şahsiyetti.
Mensubu olduğu Mevlevilik ve onun piri Mevlana Celâleddin-i Rûmî ile ilgili hacimli, temel eserleri kaleme alan, Mevleviliğin günümüzde sevilip yaşamasını sağlayacak tüm kaynak eserleri bugüne ulaştıran Abdülbâki Gölpınarlı yaşamı süresince çalışmış, üretmiş, eser vermiştir. Eserleri hakkında kapsamlı ve yetkin bir bibliyografya yayımlayan eski İstanbul Şehir Üniversitesi profesörlerinden Hatice Aynur’a göre Abdülbâki Hoca 119 (telif, tercüme, tez) kitap ve 423 (telif, tercüme, şiir) makale yazmıştır. Bu eserlerin bazıları yazıldıkları alanın temel kaynakları durumundadırlar ve halen geçilebilmiş değillerdir.
Abdülbâki Gölpınarlı’nın eser verdiği alanlarda, sıkıştığımız, darda kaldığımızda başvurduğumuz kaynak kitaplar yine Abdülbâki Hoca’nın yazdıklarıdır. Hatice Aynur, ömrü öğrenci yetiştirmek, kitap yazmak, kütüphanelerde yazma eserleri tasnif etmek, arşivlerde çalışmakla geçen Abdülbâki Gölpınarlı’nın 18 tane yayımlanmamış eseri olduğunu belirtmekte ve o eserleri bibliyografyasında tek tek tanıtmaktadır. (Abdülbâki Gölpınarlı (Ö.1982) Bibliyografyası, Abdülbâki Gölpınarlı, Editör: İsmail Hakkı Aksoyak, Ankara, 2013, sayfa 277, Kültür Bakanlığı Yayını)
Tasavvuf, Mevlevilik, divan edebiyatı, Mevlana Celâleddin-i Rumî, Mesnevi, Yunus Emre, Melamilik gibi önemli konuların, ülkemizin yetiştirdiği en büyük âlimi olan Abdülbâki Gölpınarlı zaman zaman da bazı ilginç konulara parmak basan ya da kendisiyle girişilen tartışmalara cevap nitelikli, küçük hacimli fakat akademik içerikli eserler de kaleme almıştır. ‘Yunus ile Âşık Paşa ve Yunus’un Batınîliği’ (İstanbul, 1941), ‘Yunus ve Yattığı Yer’ (Eskişehir, 1963), ‘Caferiler Kimlerdir?’ (çeviri, İstanbul, 1969), ‘Kur’ân-ı Kerîm Hakkındaki Tartışmalar Münasebetiyle’ (İstanbul, 1958), ‘Türk Şiirinde Gül ve Bülbül’ (İstanbul, 1953)

BAKMADAN GEÇME!