Aşk süsü verilmiş erkek şiddetinin romanı

Güncelleme Tarihi:

Aşk süsü verilmiş  erkek şiddetinin romanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 13:02

Gençlik ve çocuk romanları yazarı Jordi Sierra i Fabra, ‘Oysa Aşk’ romanıyla gençlik aşklarının masum olmayan yüzünü, aşkın nerede bitip nerede erkek şiddetine döndüğünü naif bir dille, her yaştan insanın okuyabileceği bir şekilde anlatıyor.

Haberin Devamı

“Beni birlikteyken sev. Gittiğim zaman unut. Seviştiğimiz zaman hisset. Öldüğüm zaman öldür.”
Bu, 16 yaşındaki Marga’nın okuduğu bir kitaptan not ettiği bir cümle. Marga bu cümle üzerine uzun uzun ‘ona çok âşık’ Ramio ile ilişkisini düşünüyor. Oysa her şey çok güzel başlamıştı. Ramio, ilk sevgilisi. Heyecanlanıyor, utanıyor, güzel şeyler yaşıyor... Ancak zamanla Marga’nın okulda erkek arkadaşlarıyla kurduğu ilişki, kısa etekleri, derslerine ayırdığı vakit Ramio’yu rahatsız etmeye başlıyor ve her gün yaşadığımız, duyduğumuz hikâye başlıyor...
Ramio bunların hepsini ‘ona çok âşık olduğu için, onun sevgisinden delirdiği için’ yaptığını söylüyor. Marga’nın sevgisi yavaş yavaş köleleşen bir ilişkinin girdabına giriyor. İspanyol yazar Jordi Sierra i Fabra öyle ustalıkla sürdürüyor ki hikâyeyi, bir anda Marga’nın girdiği çıkmaza giriyorsunuz, nefesiniz kesiliyor. Çünkü Marga’nın yaşadıkları kadınlar için çok tanıdık... Ramio’nun onu müthiş bir aşk yaşadıklarına ikna ediş şekli, kıskançlığın aşkla eşanlama geldiğini savunması, o istemeden okul çıkışına gelmesi, ailesinin evine gitmesi, arkadaşlarına yaptıkları... Marga bir şeylerin yolunda gitmediğini içten içe anlasa da Ramio tarafından kuşatılmış bir halde ve onu sevdiğine inanıyor.
Yazar, ergenliğin kafa karışıklıklarını, git-gellerini, yalnızlığını, ilk ilişkinin verdiği masumiyeti ve tavizleri öyle anlatıyor ki kendi 16 yaşınıza dönüyorsunuz ve Marga’yı Ramio’nun elinden hemen kurtarmak istiyorsunuz. Erkek şiddeti konusuna kafa yoranlar bilir. Marga’nın yaşadığı tam anlamıyla ‘flört şiddeti’. Marga, geçen yıl Mor Çatı’nın 13-23 yaş arasındaki kadınlar için yayımladığı ‘Flört şiddeti-ilişkin güvenli mi?’ testinde sorgulanan ne varsa yaşıyor. Sosyal şiddet, psikolojik şiddet, ısrarlı takip... Marga’nın mücadelesi, yaşadıklarını internete yazmasıyla başlıyor belki de. Kadına şiddet yazınca karşısına çıkan milyonlarca sonuç karşısında kanı donuyor. Ramio’ya zarar vermek istemiyor ancak kendisinin zarar gördüğünün farkında. İlişkisini bitirmek istediğinde ise kâbus başlıyor... 
Gençlik ve çocuk romanlarıyla onlarca ödül almış İspanyol yazar Jordi Sierra i Fabra, ‘Oysa Aşk’ romanıyla gençlik aşklarının masum olmayan yüzünü, aşkın nerede bitip nerede erkek şiddetine döndüğünü naif bir dille, her yaştan insanın okuyabileceği bir şekilde anlatıyor. Yazar, kitabı şiddet karşısında gözünü açabilecek her yaştan kadına ve 2013’te Tarrega’da 18 yaşındaki eski sevgilisi tarafından öldürülen 14 yaşındaki Alba Marti’ye ithaf etmiş. Romanda deşifre edilen ‘aşk’ modeli genç kızların ilişkilerinde yaşadıkları şiddeti fark edebilmeleri açısından çok önemli. Erkek şiddeti uzaklardan duyduğumuz, bizim başımıza gelmeyecek bir şey değil, belki de en yakınımızda; bir sözde, bir maço tavırda... Fark etmek için bakabilmek gerek, aşkın kör ettiği gözleri biraz olsun açmak gerek. Bir erkek yazarın flört şiddetini bu denli isabetli anlatması özellikle hayranlık uyandırıyor. 

OYSA AŞK

Aşk süsü verilmiş  erkek şiddetinin romanı

Jordi Sierra i Fabra
Çeviren: Pınar Savaş
On8 Kitap, 2016
156 sayfa, 15 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!