Kıbrıs'ta karar anı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta karar anı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 00:15

KIBRIS’ta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere; Kıbrıs’a çözüm bulmak amacıyla bugün İsviçre’de 2’nci kez bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Kıbrıslı Türk ve Rum liderin de katıldığı Kıbrıs konferansında masadaki en önemli konu güvenlik ve garantiler, yani Türkiye’nin adaya müdahale hakkı ve adadaki Türk askeri olacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, zirveyi ‘karar anı’ ilan etti.

İsviçre’nin Crans-Montana bölgesinde başlayacak konferansın iki hafta sürmesi bekleniyor. Garantör ülkelerin dışişleri bakanları seviyesinde katıldığı zirvede AB de gözlemci statüsüyle masada olacak.

İKİ AYRI MASA KURULACAK
İlk masada garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, yeni Federal Kıbrıs’ta güvenlik ve garantilerin nasıl olacağına karar verecek. AB de bu masada gözlemci statüsüyle yer alacak. İkinci masada Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta bugüne kadar anlaşamadıkları önemli konuları ele alacak. Bunlar arasında, yeni Federal Kıbrıs’ta Türk ve Rum kurucu devletlerinin haritalarının belirlenmesi, toprak paylaşımı ve Rum ve Türklerin devleti dönüşümlü başkanlıkla yönetmesi gibi önemli konular yer alıyor. 

BİLGİ NOTU: 1963’te Rumların Kıbrıslı Türkleri ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla kovmasıyla başlayan Kıbrıs sorunu, Pakistan ve Hindistan arasındaki Keşmir sorunundan sonra BM’nin gündeminde en uzun süreli müzakere edilen ikinci uluslararası ihtilaf. 1968’de Beyrut’ta başlayan BM müzakereleri, aralarla devam etti ve 49 yıldır sürüyor.

RUM LİDER BM TEMSİLCİSİNİ HAVAALANINDA UNUTTU
Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, dün önce İsviçre’nin Cenevre kentine ardından İsviçre Savunma Bakanlığı’nın tahsis ettiği askeri helikopterlerle konferansın yapılacağı Crans Montana’ya geldi. Rum lider Anastasiadis, kendi helikopteriyle birlikte gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide’yi Cenevre havalimanında unuttu. Helikopter, 10 dakika sonra geri gelerek BM temsilcisini aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile aynı helikopterle geldi. / Ömer BİLGE

ÇAVUŞOĞLU'NUN DÖNÜŞ BİLETİNDE TARİH YOK
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün İsviçre’de başlayacak Kıbrıs görüşmelerine kalabalık bir uzman heyetle katılacak. Çavuşoğlu’na yakın bir kurmay, “İsviçre ziyareti müzakerelerin gidişine göre açık uçlu olacak. Birkaç güne dönülebilir de, bir haftayı geçebilir de. Bizim amacımız çözümden yana. Kıbrıs konusunda son derece önemli bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz. Ancak bunda elbette karşı tarafın göstereceği tutum da önemli rol oynayacaktır. Türk tarafı İsviçre’den dönüş için kesin bir tarih belirlemedi. Bu iyi niyet göstergesidir” dedi. / Uğur ERGAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!