Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir? Depresyona iyi gelen vitaminler, meyveler ve sebzeler

Güncelleme Tarihi:

Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir Depresyona iyi gelen vitaminler, meyveler ve sebzeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 00:43

Akıl sağlığımı korumaya yönelik tüm stratejiler arasında ilk önce doğru yiyecekleri yemek en önemli tedavi yöntemidir. Son zamanlarda, hangi gıdaların depresyonu engellediği ve hangilerinin limbik sisteminize (duygu merkezi) alarm gönderip iltihaplanmaya neden olduğu konusunda önemli araştırmalar yapılmıştır. Peki, Depresyona iyi gelen yiyecekler nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Depresyon, dünya çapında engelliliğin en önemli nedenidir ve yılda 300 milyondan fazla kişiyi etkiler.

Depresyona İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Depresyon tedavisi çok yönlü olabilse de, ruh halinizi doğal olarak iyileştirmek için atabileceğiniz, depresyon için yiyecekler yemek de dahil olmak üzere birkaç adım vardır. Diyet ve beslenme, refahınızı yönetmede ve enerjinizi artırmada çok önemli roller oynar. Depresyon için en iyi yiyecekler mutfağınızda zaten bulunabilecek gıdalardır.

Yapraklı Yeşiller

Ispanak ve depresyon garip bir kombinasyon gibi görünebilir, ancak ıspanak, marul, pazı ve su teresi gibi yapraklı yeşillikler hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı destekleyen sayısız faydaya sahiptir. Depresyon için yapraklı yeşillikler, sağlıklı sindirimi ve kardiyovasküler sağlığı geliştirmede önemli bir bileşen olan folat içerir. Çoğu doktor, hamile kadınların doğum kusurları riskini azaltmak için hamilelikleri boyunca folat almasını tavsiye eder. Ek olarak, yapraklı yeşillikler vücudunuzu toksinlere karşı savaşır, bağırsaklarınızı beslemeye ve enzimler oluşturmaya yardımcı olur.

Yaban Mersini

Haberin Devamı

Yaban mersini lezzetlidir ve bu minik meyvelerin de antioksidanlarla dolu olduğu ortaya çıktı. Antioksidanlar, vücudunuzu hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikallerden korumaya yardımcı olur. Ayrıca kolesterolünüzü koruyabilir, kan basıncını düşürebilir, kalp hastalığını önleyebilir ve hatta bilişsel beyin işlevini iyileştirebilirler. Ek olarak, depresyon için yaban mersini yemenin de ruh hali artırıcı etkileri olabilir. Meyvelerin, duyguları düzenlemeye yardımcı olan duygudurum dengeleyici bir ilaç olan valproik asit ile benzer etkileri olduğu görülmektedir.

Somon

Somon ayrıca birçok faydaya sahiptir ve dünyadaki en besleyici gıdalardan biri olarak belirtilmektedir. Birincisi, somon, kanser riskini azaltmak ve kan basıncını düşürmek için faydalı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Somon ayrıca etkileyici miktarda protein içerir (porsiyon başına 22-25 gram), bu da onu doyurucu, az yağlı bir gıda yapar. Somon ayrıca beyni ve sinir sistemini korumaya yardımcı olan antioksidan astaksantin içerir. Astaksantin ayrıca cilt hasarını önleyebilir ve gençliği teşvik edebilir.

Haberin Devamı

Son olarak, somon iltihapla savaşmak için çok çalışır. İnflamasyon ve depresyon arasındaki ilişki araştırmalarla ortaya çıkmaya devam ediyor. Bilimsel çalışmalar, daha yüksek inflamasyon ve artan depresyon riski arasında daha yüksek oranlar göstermeye devam ediyor. Bu gerçek, iltihaplanmanın kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi birçok ciddi hastalığa neden olmasından da kaynaklanabilir. Bu hastalıklardan herhangi biri de depresyon riskini artırabilir.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata depresyona yardımcı olur ve ayrıca genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Sanılanın aksine bitter çikolata son derece besleyici olabilir. %70-85 kakao içeren bir çikolata, 11 gram lif, önerilen günlük bakır alımının %89'unu, manganez için önerilen günlük alımın %98'ini ve önerilen günlük demir alımının %67'sini içerir.

Haberin Devamı

Bitter çikolata ayrıca olağanüstü seviyelerde antioksidan aktivite içerir. Bazı araştırmalar, kakaonun meyvelerden (yaban mersini dahil) daha yüksek seviyelere sahip olduğunu öne sürüyor. Diğer sağlıklı gıdalar gibi, beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir, cildi zararlı güneş hasarından koruyabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Hepsinin en iyisi? 30 günlük bir denemede yapılan araştırma, bitter çikolata yemenin ruh halini olumlu yönde etkilediğini gösterdi.

Muz

Muz, epresyona yardımcı olur. Bunun nedeni, meyvenin ruh halini ve günlük işleyişi dengeleyen temel bir nörotransmitter olan serotonin içermesidir. Çoğu antidepresan, beyindeki serotonin seviyelerini artırmak için çalışır.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, bir muz yemek ruh halinizi doğrudan iyileştirmez. Serotonin kan-beyin bariyerini geçmez. Ancak muz, vücudun serotonin üretmesine yardımcı olan B6 vitamini içerir. Vücudunuzun serotonin üretimini düzenlemek için bu vitaminin günlük önerilen miktarına ihtiyacınız vardır. Ek olarak, muzlar lifle doludur, kalorisi düşüktür ve çok az yağ içerir. Ayrıca sinir ve kas sağlığını artıran zengin bir C vitamini ve potasyum kaynağıdır.

Ceviz

Depresyon için ceviz yemek harika bir seçimdir. Ceviz, daha önce bahsedilen diğer gıdaların çoğu gibi, antioksidan aktivite açısından da zengindir. Ceviz, diğer tüm kuruyemişlerden daha yüksek bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Aktivite, polifenoller, melatonin ve E vitamini kombinasyonundan gelir. Ayrıca diğer kuruyemişlere kıyasla önemli ölçüde daha fazla omega-3 yağ asidine sahiptirler. Ayrıca ceviz, stresi ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!