Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir? Demir eksikliğine iyi gelen meyveler, yemekler, çaylar ve sebzeler

Güncelleme Tarihi:

Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir Demir eksikliğine iyi gelen meyveler, yemekler, çaylar ve sebzeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 00:36

Demir eksikliğinin yol açtığı sorunlarla baş etmenin en temel yöntemlerinden birisi de beslenmenizde demir bakımından zengin olan gıdaları tüketmekten geçer. Demir, kanda bulunan oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğu için vücut için en vazgeçilmez minerallerden birisidir. Demir eksikliğine iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Vücudumuz tarafından üretilemeyen, sadece besinler yolu ile vücuda alınabilen demir, bağışıklık sistemini de önemli ölçüde güçlendiriyor.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Besinler ve Yiyecekler Nelerdir?

Toplumda kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği anemisi, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yapısında bulunan oksijenin taşınması ve bu hücrelerin kırmızı olmasını sağlayan hemoglobin miktarının azalması olarak bilinir. Demir eksikliği, öncelikle bağırsak kanseri ve mide kanseri olmak üzere pek çok önemli hastalığın da başlıca belirtisi olabilir.

Demir eksikliğinde; halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı gibi sorunlar da yaratıyor. Demir eksikliği, hamile ve emziren annelerde genellikle daha sık karşılaşılıyor. Günlük olarak erkekler için yaklaşık 8 mg, kadınlar için ise 18 mg, hamilelik sürecinde gereksinim önemli ölçüde artacağı için günlük 27 mg, kadınların emzirme dönemlerinde de 18 mg demir alınması gerekir. Bu gereksinim çocuklarda ve bebeklerde ise, 1-3 yaş arasında 7 mg, 4-6 yaş arasında ise, 10 mg oluyor.

Haberin Devamı

Kırmızı kan hücreleri yani diğer adı ile alyuvarlar dokulara da oksijen taşır. Demir eksikliği halinde vücut kırmızı kan hücrelerinde bulunan oksijen taşıyan protein hemoglobini yeteri kadar üretemez. Yani vücudun hemoglobin üretebilmesi için de daha fazla demire ihtiyacı vardır. Hemoglobin üretilemezse kaslar ve dokular çalışabilmek için yeteri kadar oksijen alamaz. Bu da oldukça yaygın bir sorun olarak görülen demir eksikliği anemisine neden olur. Aneminin nedenleri birbirinden farklı olsa da en yaygın olanı ise, demir eksikliği anemisidir.

Demir Eksikliğine İyi Gelen meyveler Yemekler, Çaylar ve Sebzeler

Demir içeriği en yüksek olan besinler içinde ilk sırada özellikle de et ve et ürünleri yer alıyor. A ve B grubu vitaminlerinden olan selenyum, fosfor ve çinko, et ve et ürünleri gibi zengin mineraller de içeriyor. Ama bu zengin mineraller aynı zamanda yüksek miktarda kolesterol de içerdiği için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Haftada 2 gün beyaz et, 2 gün kırmızı et ve 3 gün balık tüketimi de yeterli oluyor. Kırmızı ve beyaz etin yanında ise, C vitamini içeren bol limonlu bir yeşil salata tüketmek de demir emilimini önemli ölçüde arttırıyor.

Haberin Devamı

Vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan yumurta, büyük ölçüde demir de içeriyor. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahiptir. Bu nedenle de yumurtanın her gün tüketilmesi gerekiyor. Yumurtanın C vitamininden zengin olan tere, maydanoz, mandalina, ıspanak gibi besinlerle daha çok zenginleştirilmesi içindeki demir oranını önemli ölçüde artırıyor. Demir emilimini önleyen çayın, yemekten sonra içilmesi öneriliyor.

Demir eksikliğini önlemek için kuru baklagiller, kayısı, taze sebze ve meyve bol miktarda tüketilmesi gerekir. Demir eksikliği durumunda C vitamini içeren besinler tüketmek çok önemlidir. Çünkü demirin bağırsaklardaki emilimini önemli ölçüde artırır. Demir eksikliğinde yenmemesi gereken besinler ise, süt, kafeinli içecekler ve kepek demir emilimini önemli ölçüde azalttığı için sık tüketilmemesi gerekir. Aynı zamanda B 12 vitamini alımı da demir eksikliğinde en önemli konulardan biridir. Çünkü B 12 kemik ipliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar. Aynı zamanda bu ürünleri fazla tüketmek, kansızlığa da neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!